Καναδός: Ισόβια για τον πορνοστάρ που διαμέλισε φοιτητή

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Καναδός πρώην πορνοστάρ, Λούκα Ρόκο Μανιότα, λίγες ώρες αφότου το σώμα των ενόρκων τον έκρινε ένοχο για την εκ προμελέτης (φρικιαστική) δολοφονία του Κινέζου φοιτητή Λιν Τζουν, την άνοιξη του 2012.

Newsbomb

3'

Ο δικαστής Γκι Κουρνουαγιέ ανακοίνωσε την καταδικαστική απόφαση που στον Καναδά ισοδυναμεί με 25 χρόνια κάθειρξης.

Και μπορεί ο 32χρονος Μανιότα να ομολόγησε ότι σκότωσε και διαμέλισε το φοιτητή Τζουν Λιν, 33 ετών, όμως στο δικαστήριο δήλωσε αθώος λόγω ψυχικής ασθένειας.

Οι ένορκοι, τέσσερις άνδρες και οκτώ γυναίκες, που συνεδρίαζαν επί οκτώ ημέρες, δεν πείστηκαν από τον ισχυρισμό του ότι πάσχει από ψυχική νόσο, με αποτέλεσμα ο Μανιότα να καταδικαστεί με ποινή ισόβιας κάθειρξης. Τον έκριναν επίσης ένοχο για προσβολή σώματος νεκρού, δημοσιοποίηση και αποστολή άσεμνου υλικού, καθώς και για παρενόχληση του πρωθυπουργού του Καναδά Στίβεν Χάρπερ και άλλων μελών του κοινοβουλίου.

Η εισαγγελία υποστήριζε ότι ο Μανιότα είχε σχεδιάσει προσεκτικά τις ενέργειές του όταν αποφάσισε να σκοτώσει τον Λιν, ενώ ο εισαγγελέας Λουί Μπουτιγιέ ανέφερε μάλιστα στο δικαστήριο ότι τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο 32χρονος δεν τον εμπόδιζαν να ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος όταν σκότωσε το σύντροφό του, παρουσιάζοντας αποδείξεις ότι «σχεδίαζε το φόνο τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα και έδρασε εκ προμελέτης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το έγκλημα».

Από την πλευρά του, ο δικαστής Γκι Κουρνουαγιέ τόνισε ότι η υπόθεση αυτή είναι «μοναδική» στα δικαστικά χρονικά του Καναδά και επαίνεσε τους ενόρκους για την αφοσίωση και την υπομονή τους. «Σας ζητήσαμε πάρα πολλά αλλά σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων και πραγματικά αποδείξατε ότι η ουσιαστική δικαιοσύνη είναι εφικτή», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ένορκοι παρακολούθησαν ένα βίντεο με τις πράξεις του Μανιότα που είχε αναρτήσει ο ίδιος στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την εισαγγελία, έξι μήνες πριν από το φόνο, ο Μανιότα είχε ενημερώσει έναν Βρετανό δημοσιογράφο ότι σκόπευε να σκοτώσει έναν άνθρωπο και να κάνει ταινία το φόνο. «Δεν είχα ποτέ καμία αμφιβολία ότι οι ένορκοι θα τον έκριναν ένοχο για φόνο εκ προμελέτης», υπογράμμισε ο Μπουτιγιέ.

Στο δικαστήριο μάρτυρες κατέθεσαν πάντως ότι ο Μανιότα είχε ζητήσει ψυχιατρική βοήθεια περίπου έναν μήνα πριν σκοτώσει τον Λιν, ενώ ο πατέρας του, που κατέθεσε στη δίκη, έχει ιστορικό σχιζοφρένειας.

«Ήρθα στη δίκη για να αποδοθεί δικαιοσύνη και φεύγω ικανοποιημένος από τη δικαίωση του γιου μου», δήλωσε φανερά συγκινημένος ο πατέρας του Τζουν, Λιν Ντιράν ο οποίος πήγε από την Κίνα στον Καναδά μόνο για το σκοπό αυτό. «Ήθελα να μάθω τι συνέβη στο γιο μου εκείνη τη νύχτα όμως θα φύγω χωρίς μια αληθινή, πλήρη απάντηση», συμπλήρωσε.

Ακούγοντας την ετυμηγορία των ενόρκων ο Μανιότα δεν εξέφρασε κανένα συναίσθημα. Λίγο αργότερα, πριν απαγγείλει την ποινή, ο δικαστής τον ρώτησε εάν θα επιθυμούσε να απευθυνθεί στο δικαστήριο, όμως εκείνος αρνήθηκε.

«Δέχεται την απόφαση», είπε ο συνήγορός του, Λικ Λεκλέρκ, επιμένοντας ότι ο πελάτης του έχει πραγματικό πρόβλημα υγείας και ότι ο ίδιος «έζησε από κοντά την τρέλα του».

Ο Μανιότα έχει πάντως στη διάθεσή του διάστημα 30 ημερών για να ασκήσει έφεση στην ποινή του.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση συγκλόνισε τον Καναδά την άνοιξη του 2012, όταν το τεμαχισμένο πτώμα του Λιν βρέθηκε στα σκουπίδια, πίσω από μια πολυκατοικία του Μόντρεαλ, ενώ μέλη του 33χρονου φοιτητή είχαν σταλεί με το ταχυδρομείο σε γραφεία πολιτικών κομμάτων στην Οτάβα και σε σχολεία του Βανκούβερ. Στα δέματα αυτά, εκτός από τα χέρια και τα πόδια του Λιν, τυλιγμένα σε ροζ χαρτί, υπήρχαν και διάφορα σημειώματα και ποιήματα.

Μετά το φόνο, ο Μανιότα έφυγε στην Ευρώπη και συνελήφθη τελικά σε ένα ίντερνετ-καφέ του Βερολίνου την ώρα που διάβαζε στο διαδίκτυο για τον εαυτό του…

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή