Ιταλίδες όμηροι των τζιχαντιστών παρακαλούν για τις ζωές τους
Στο βίντεο, οι γυναίκες επιβεβαιώνουν ότι ονομάζονται Βανέσα Μαρτσούλο και Γκρέτα Ραμέλι. Πρόκειται για τις δύο Ιταλίδες, εργαζόμενες της ανθρωπιστικής οργάνωσης "Horryaty", οι οποίες απήχθησαν στη Συρία τον περασμένο Αύγουστο.
Το βίντεο, διάρκειας 23 δευτερολέπτων, αναρτήθηκε στο YouTube και δείχνει τις δύο γυναίκες καθισμένες στο πάτωμα μπροστά από έναν λευκό τοίχο, ντυμένες με μαύρη κελεμπία και φορώντας μαύρη ισλαμική μαντίλα. Μία από αυτές κρατάει ένα χαρτί που εμφανίζει την ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου 2014.
Το βίντεο συνοδεύει ο τίτλος:
"Το Μέτωπο Αλ-Νόσρα κρατάει ομήρους δύο Ιταλίδες εξαιτίας της συμμετοχής της κυβέρνησής τους στη συμμαχία" (σ.σ τη διεθνή συμμαχία που μάχεται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία).
Ωστόσο, οι ιστοσελίδες και οι λογαριασμοί στο Twitter που χρησιμοποιεί η ένοπλη οργάνωση, η οποία είναι η συριακή πτέρυγα της Αλ-Κάιντα, δεν αναφέρουν το βίντεο, το οποίο μάλιστα δεν φέρει λογότυπό της.
"Εκλιπαρούμε την κυβέρνησή μας και τους στρατιωτικούς της να μας επιστρέψουν στα σπίτια μας πριν από τα Χριστούγεννα", λέει η μία γυναίκα στα αγγλικά διαβάζοντας όπως φαίνεται στο βίντεο μία γραπτή ανακοίνωση.
"Βρισκόμαστε σε μεγάλο κίνδυνο και μπορεί να σκοτωθούμε. Η κυβέρνηση και ο στρατός μας είναι υπεύθυνοι για τις ζωές μας".
Εκπρόσωπος, πάντως, του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει. Τον Αύγουστο, το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι δύο ιταλίδες εργαζόμενες σε ανθρωπιστική οργάνωση είχαν απαχθεί στη Συρία χωρίς ωστόσο να δώσει τα ονόματά τους στη δημοσιότητα.
Οι γυναίκες εργάζονταν στο Χαλέπι στη βόρεια Συρία, είχε αναφέρει τότε το υπουργείο προσθέτοντας ότι εξέταζε όλους τους πιθανούς τρόπους για να αποσπάσει περισσότερες πληροφορίες και να διασφαλίσει την ασφαλή απελευθέρωσή τους.
Δεν είχε δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με τους απαγωγείς τους.
Το Μέτωπο Αλ Νόσρα και το Ισλαμικό Μέτωπο έχουν πολλές φορές συλλάβει δυτικούς ομήρους στη Συρία, η οποία μαστίζεται από τον εμφύλιο.
Το ΙΚ μάλιστα εκτέλεσε δι' αποκεφαλισμού άνδρες ομήρους, περιλαμβανομένων εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και δημοσιογράφων, τον περασμένο χρόνο. Στη διάρκεια του 2014, το Μέτωπο απελευθέρωσε ομήρους, ανάμεσά τους ελληνορθόδοξες καλόγριες τον Μάρτιο και έναν αμερικανό συγγραφέα τον Αύγουστο.