Δύο ορειβάτες έκαναν ιστορική αναρρίχηση μόνο με τα χέρια τους (video)
Ο 36χρονος Τόμι Κάλντγουελ και ο 30χρονος Κέβιν Τζόργκεσον έφθασαν στην κορυφή του Ελ Καπιτάν στις 3:30 μμ (0230 ώρα Ελλάδας), αναφέρει σε email της η Τζες Κλέιτον, η εκπρόσωπος της εταιρείας εξειδικευμένου ρουχισμού Patagonia, η οποία ήταν χορηγός του εγχειρήματός τους.
Ο Ελ Καπιτάν είναι ένας κάθετος μονολιθικός σχηματισμός από γρανίτη με ύψος 900 μέτρα και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους αναρριχητές σε όλον τον κόσμο.
Οι δύο άνδρες είναι οι πρώτοι ορειβάτες που αναρριχήθηκαν στην αποκαλούμενη Dawn Wall, την πιο απότομη και σχεδόν κατακόρυφη πλαγιά του βράχου χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια τους, χωρίς τη βοήθεια γάντζων και σχοινιών παρά μόνο σχοινιών ασφαλείας για την περίπτωση πτώσης. Πραγματοποίησαν την ανάβαση στον βράχο σε στάδια, ξεκινώντας στις 27 Δεκεμβρίου, κι αναμένονταν στην κορυφή του το μεσημέρι της Τετάρτης.
Η πλαγιά του Ελ Καπιτάν Dawn Wall χωρίζεται σε 32 αναρριχητικά πρανή, διαφορετικού μήκους, στα οποία οι δύο ορειβάτες σκαρφάλωσαν μόνο με τα χέρια και τα πόδια τους. Κι άλλοι ορειβάτες έχουν αναρριχηθεί στο παρελθόν στη συγκεκριμένη πλαγιά--ο πρώτος ήταν ο Ουόρεν Χάρντινγκ το 1970--αλλά κανένας τους χωρίς αναρριχητικά εργαλεία.
Οι Κάλντγουελ και Τζόργκεσον έφθασαν στα τελευταία 11 πρανή την Τρίτη έχοντας περάσει από ορισμένα από τα δυσκολότερα σημεία του βράχου.
Εξαιτίας της ζέστης στη διάρκεια της ημέρας που έκανε τα χέρια και τα πόδια τους να ιδρώνουν, οι δύο ορειβάτες συχνά ξεκινούσαν την ανάβαση το σούρουπο.
Χρησιμοποίησαν σχοινιά και άλλα εργαλεία για να μετακινούνται στα πρανή του βράχου που επιχειρούσαν να κατακτήσουν και να προσεγγίζουν τη σκηνή τους, που είχαν στήσει στην κορυφή του βράχου.
Ο 36χρονος Κάλντγουελ, ο οποίος έχει χορηγό την εταιρεία Patagonia και έχει ανακηρυχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους "ασχολούμενους με τα σπορ περιπέτειας" για το 2015 του National Geographic, είχε την ιδέα γι αυτό το εγχείρημα το 2007, σύμφωνα με την εταιρεία. Ο Τζόργκεσον χρειάστηκε πέντε χρόνια προετοιμασίας για την ανάβαση, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του.
Το εγχείρημα των δύο ανδρών έγινε γνωστό σε όλα του τα στάδια χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου οι ίδιοι σε κάθε διάλειμμά τους αναρτούσαν φωτογραφίες και περιγραφές των εμπειριών τους.