Οι τζιχαντιστές καταστρέφουν την αρχαία πόλη Χάτρα (video)

Ερείπια 2.000 ετών κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές στην αρχαία πόλη του Ιράκ, Χάτρα, τον Μάρτιο.
1'

Θλίψη προκαλούν οι εικόνες από το νέο video που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 4 Απριλίου σχεδόν ένα μήνα μετά την καταστροφή που προκάλεσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη του Ιράκ, Χάτρα.

Ανεβασμένος σε μια σκάλα, ένας άνδρας χρησιμοποιεί βαριοπούλα για να καταστρέψει ένα από τα γλυπτά που κοσμούν ένα από τα κτήρια της Χάτρα, ενώ ένας άλλος χτυπά με μία πέτρα ένα άγαλμα.

Η Χάτρα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων νοτίως της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, αραβικές φυλές μετανάστευσαν στη βόρεια περιοχή της Μεσοποταμίας και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που αργότερα ονομάστηκε Χάτρα. Τον 3ο αιώνα η Χάτρα ιδρύθηκε ως πόλη στο βασίλειο των Σελευκιδών.

Υπήρξε μάλιστα σημαντική οχυρωμένη συνοριακή πόλη και άντεξε επανειλημμένες επιθέσεις από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στην πόλη διακρίνονται επίσης οι επιρροές του ελληνικού πολιτισμού με άλλες (της Μεσοποταμίας, της Χαναανικής) και είναι προστατευόμενο μνημείο κληρονομιάς της UNESCO.

Σχετικές ειδήσεις