Παρουσιαστές ZDF: Ντρεπόμαστε με την άγνοια για τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα

Οι Μαξ Ούτχοφ, Κλάους φον Βάγκνερ και Ντίτριχ Κράους, περιγράφουν τι τους ώθησε να ασχοληθούν με την Ελλάδα στη σατιρική τους εκπομπή

Κωνσταντίνος Σκορδούλης

2'

Πριν από λίγες ημέρες η σατιρική εκπομπή τους με θέμα την ελληνική κρίση και τις γερμανικές αποζημιώσεις, έκανε ρεκόρ τηλεθέασης. Οι Μαξ Ούτχοφ και Κλάους φον Βάγκνερ είναι οι παρουσιαστές της σατιρικής του ZDF και μαζί με τον βασικό κειμενογράφο αυτής, Ντίτριχ Κράους, μιλούν στην εφημερίδα «Αγορά» για την ιδέα τους να κατακεραυνώσουν την πολιτική της Μέρκελ, αλλά και την «μιντιακή υστερία» που επικρατεί στη Γερμανία σχετικά με την ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν το αντέχαμε. Θέλαμε να αποτελέσουμε παράδειγμα κατά του κακού στερεότυπου δημοσιογραφίας, παρουσιάζοντας τα γεγονότα που φάνηκε ότι αποσιωπήθηκαν πίσω από το περιστατικό με τη «χειρονομία Βαρουφάκη». Ναι, η Γερμανία έχει επωφεληθεί οικονομικά από την κρίση του ευρώ. Ναι, η επιβληθείσα πολιτική λιτότητας είναι μια μεγάλη αποτυχία. Και τελικά ντρεπόμαστε για την άγνοια που υπάρχει σχετικά με τα θύματα της ναζιστικής τρομοκρατίας στην Ελλάδα σε δημοσιεύματα για το ζήτημα των αποζημιώσεων», αναφέρουν αρχικά στην εφημεριδά.

Οι συντελεστές της εκπομπής τόνισαν μεταξύ άλλων, πως δεν προβληματίστηκαν καθόλου που το «δημιούργημα» τους θα έπαιζε σε κρατικό κανάλι. Μάλιστα, ανέφεραν πως αυτός είναι ο σκοπός της πολιτικής σάτιρας και πως δεν πρέπει οι δημοσιογράφοι να υιοθετούν τις απόψεις της κυβέρνησης.

Η εκπομπή τους έτυχε θερμής υποδοχής από τους Γερμανούς, παρ' όλο που υπάρχει μια μεγάλη πλειονότητα που είναι κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Μάλιστα παραδέχονται πως πριν ξεκινήσουν την έρευνα για την εκπομπή, δεν ήξεραν σχεδόν τίποτα για αυτό το «σκοτεινό μέρος της Ιστορίας των δύο χωρών».

Τέλος, σχολίασαν την πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, μιλώντας για έλλειψη σεβασμού απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση...

«Υπάρχει έλλειψη προθυμίας να αποδεχτούν ότι η παλιά πολιτική έχει αποτύχει. Ο λογικός τρόπος θα ήταν να αναζητήσουν μια άλλη πολιτική, που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και για τις δύο πλευρές. Εάν οι πολιτικοί δεν είναι σε θέση να μάθουν από τα λάθη – και η λιτότητα είναι λάθος- τότε αυτό είναι πραγματικά ενοχλητικό. Έχουμε τη λέξη «Schuld» που σημαίνει χρέος, αλλά σημαίνει και ενοχή. Έτσι, οι Γερμανοί πολιτικοί τείνουν μερικές φορές να κοιτάζουν ένα οικονομικό πρόβλημα και να βλέπουν, απλώς, ένα ηθικό...».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή