Σνόουντεν: Η κυβέρνηση συνεχίζει να κατασκοπεύει (video)
Η εκπομπή του Όλιβερ είναι μεν χιουμοριστική αλλά είναι μια από τις λίγες εκπομπές στην αμερικανική τηλεόραση που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει. Ο παρουσιαστής παρότι δεν αυτοαποκαλείται δημοσιογράφος έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αναφέρουν ότι το 46% των αμερικανών δεν θεωρεί την παρακολούθηση και την καταγραφή των προσωπικών τους δεδομένων από κάποια υπηρεσία ασφαλείας, λόγο ανησυχίας.
Όπως ανέφερε, αυτό θα ήταν απολύτως εντάξει αν πίστευε κανείς ότι οι απαντήσεις αυτές δόθηκαν από ανθρώπους που είναι πράγματι ενήμεροι για το τι συμβαίνει. Αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι είναι έτσι τα πράγματα, τονίζει. Για να το στοιχειοθετήσει έστειλε ένα συνεργείο στην Time Square και ρώτησε τους περαστικούς αν ξέρουν ποιος είναι ο Σνόουντεν και τι έχει κάνει. Κάποιοι δεν είχαν ιδέα και οι υπόλοιποι πίστευαν ότι τα έγγραφα που έδωσε ο Σνόουντεν αφορούσαν εθνικά μυστικά για θέματα άμυνας, μπερδεύοντάς τον με το θέμα wikiLeaks και τον Τζούλιαν Ασάνζ.
Ο παρουσιαστής προσπαθεί στην εκπομπή του να ξεκαθαρίσει τα πράγματα με παραδειγματικό τρόπο. Παρουσιάζει όλα τα στοιχεία που επέτρεψαν στην NSA να παρακολουθεί και να καταγράφει όσα λέμε και γράφουμε μέσα από τις ηλεκτρονικές μας συσκευές.
Φυσικά δε σταματά εκεί. Μιλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από τα αμερικανικά μέσα το θέμα.
Σε ένα ξεκαρδιστικό πραγματικά στιγμιότυπο μέλος του Κογκρέσου μιλάει για το σύστημα παρακολούθησης λέγοντας ότι δε λειτουργεί, αφού ο όγκος πληροφορίας είναι τεράστιος και συνήθως άχρηστος ενώ παράλληλα δημιουργεί σοβαρά ζητήματα σε ό,τι αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων. Τη στιγμή που ξεστομίζει ότι πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την κατάργήσή του, η δημοσιογράφος τη διακόπτει για να μεταδώσει την έκτακτη πληροφορία για τη σύλληψη του justin Bieber (13.05).
H συνέντευξη με το Σνόουντεν
Η συνέντευξη αρχίζει μετά το 15ο λεπτό της εκπομπής και ο Όλιβερ τον συστήνει ως τον απόλυτα μεγαλύτερο προδότη στην σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Η πρώτη ερώτηση που του κάνει είναι "πόσο σου λείπει η Αμερική;"
Ο Σνόουντεν προσπαθεί να φιλοσοφήσει και ο Όλιβερ σε ένα ρεσιτάλ σαρκασμού του λέει "η σωστή απάντηση είναι μου λείπει πολύ, είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο".
Η επόμενη ερώτηση του Όλιβερ είναι: Γιατί το έκανες αυτό;
Ο Σνόουντεν απαντά: Η NSA έχει το μεγαλύτερο σύστημα παρακολούθησης που έχει δει ποτέ η ανθρώπινη ιστορία. Χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα για να μπορούν να μας έχουν με το όπλο στον κρόταφο. Και μας λένε μην ανησυχείς δε θα το χρησιμοποιήσω. Έχε μου εμπιστοσύνη.
Όπως λέει ο Σνόουντεν δε θες να σε κατασκοπεύουν μέσα στην ίδια σου τη χώρα. Κατασκοπεύουμε την UNICEF, κατασκοπεύουμε δικηγόρους που μιλάνε μεταξύ τους για την τιμή της γαρίδας στον κόσμο.
Στη συνέντευξη ο Σνόουντεν τονίζει ότι έδωσε τα στοιχεία σε δημοσιογράφους θεωρώντας ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι για το πως θα τα παρουσιάσουν. Θεωρεί ότι το ρίσκο να χρησιμοποιηθούν λάθος υπήρχε και πάντα υπάρχει και αυτό είναι ελευθερία. Η μόνη συνθήκη στην οποία δεν έχεις ρίσκο είναι όταν βρίσκεσαι στη φυλακή, λέει.
Ο Όλιβερ παρουσιάζει στο Σνόουντεν το video από την Time Square και τον διαβεβαιώνει πως μπορεί να γυρίσει στην Αμερική αφού κανείς δεν ξέρει ποιος είναι.
Ο Σνόουντεν απαντά ότι έδωσε τα στοιχεία για να μπορεί ο αμερικανικός λαός να αποφασίσει τι είδους κυβέρνηση θέλει. Το αξίζει άλλωστε, λέει.
Το internet αναφέρει ο Σνόουντεν είναι τεράστιο και ο μέσος άνθρωπος δε μπορεί να συλλάβει την πολυπλοκότητά του. Αλλά όπως τονίζει το να έχει η NSA γυμνές φωτογραφίες πολιτών, επειδή χρησιμοποίησαν το internet είναι φυσικά λάθος και δυστυχώς η δυνατότητα υπάρχει και η φιλοσοφία της υπηρεσίας το επιτρέπει.
Ο Σνόουντεν διαβεβαιώνει πως φυσικά η NSA έχει πρόσβαση και καταγράφει τα πάντα. Ολες οι συνομιλίες που γίνονται μέσω internet καταγράφονται, διαβεβαιώνει. Στη συνέχεια εξηγεί τη διαδικασία και το πως η google, το facebook, η yahoo και όλοι οι διακομιστές που χρησιμοποιούνται είναι ανοιχτοί στον έλεγχο της NSA. Όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες, όλα τα mail.
Αλλά όπως τονίζει "δεν πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που επικοινωνούμε. Το να τις αλλάξουμε σημαίνει ότι απεμπολούμε τις αξίες μας. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει".