Save the Children: Tα παιδιά στις φτωχογειτονιές κινδυνεύουν
Δίπλα στους ουρανοξύστες και στα εμπορικά κέντρα των υπό ανάπτυξη χωρών, δημιουργούνται γειτονιές όπου ο συνωστισμός και οι κακές συνθήκες υγιεινής είναι δεδομένες. Το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών έχει ένα θύμα: Τα παιδιά.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών που ζουν στις φωτοχογειτονιές των μεγαλουπόλεων έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από ότι εκείνα που ζουν στις ίδιες πόλεις αλλά μένουν στα πλούσια προάστεια. Τα στοιχεία προέρχονται από 179 χώρες στον κόσμο.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού ζει σε μεγαλουπόλεις. Ενα περίπου δισκεκατομμύριο κατοικεί σε φτωχογειτονιές, παραγκουπόλεις ή είναι άστεγοι. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν καν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα για κάποιες μητέρες λέει η μελέτη. Όπως μάλιστα αποφαίνεται το χειρότερο μέρος για να είσαι μητέρα είναι σε μια φτωχογειτονιά. Οι συνθήκες υγιεινής είναι κάκιστες, η διατροφή ανεπαρκής και φυσικά οι εγκυμοσύνες είτε είναι πολύ συχνές, είτε είναι σε πολύ μικρή ηλικία. Η προληπτική ιατρική είναι ανέφικτη.
Τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι ενδεικτικά:
Παρότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στον κόσμο, η ανισότητα μεγαλώνει σε πολλά μέρη του κόσμου. Πολλές χώρες έχουν βελτιώσει τους δείκτες που αφορούν την παιδική θνησιμότητα σε άλλες όμως τα νούμερα λένε ότι η θνησιμότητα των παιδιών έχει διπλασιαστεί.
Τα φτωχά παιδιά σε κάθε πόλη του κόσμου ζουν σε επικίνδυνες για την επιβίωσή τους συνθήκες. Σε κάθε μία από τις 36 αναπτυσσόμενες χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι τεράστιο με αποτέλεσμα να διπλασιάζουν τις πιθανότητες θανάτου στα παιδιά των φτωχογειτονιών.
Τα παιδιά των φτωχογειτονιών δεν έχουν τα μέσα να τραφούν σωστά, δε μπορούν να πάνε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια όταν αρρωστήσουν και τα εθνικά συστήματα υγείας πολλές φορές δεν τα καλύπτουν γιατί δεν έχουν τα μέσα και τη χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία τους.
Οι χώρες που έχουν βελτιώσει κάπως τις συνθήκες για τα παιδιά των φτωχογειτονιών αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση λέει η έρευνα. Πρόκειται για την Αντίς Αμπέμπα, το Κάιρο, τη Μανίλα, τη Γουατεμάλα, την Καμπάλα και την Πνομ Πεν. Σε αυτές τις πόλεις υποστηρίζει η έρευνα, τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αφορούν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για μέτρα και σε άλλες χώρες.
Τι γίνεται όμως στις μεγαλουπόλεις του αναπτυγμένου κόσμου; Στη Ουάσινγκτον επί παραδείγματι σημειώνεται η υψηλότερη πιθανότητα θνησιμότητας στα νήπια ανάμεσα σε 25 άλλες μεγαλουπόλεις. Μιλάμε για 6,6 θανάτους ανά 1000 γεννήσεις. Τα παιδιά στη γειτονιά Ward8 τα οποία ζουν στη φτώχεια έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ότι στη γειτονιά Ward3 όπου το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ πιο υψηλό.