Χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν στην Κροατία μετά το κλείσιμο των συνόρων από την Ουγγαρία (video)

Οδύσσεια δίχως τέλος για χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι μετά τα πολύ σκληρά μέτρα που λαμβάνουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουγγαρία που προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων της με τη Σερβία εχθές (15/09/2015), αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικούς δρόμους προς τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες επιθυμούν να φτάσουν και να ζητήσουν άσυλο.

Newsbomb

2'

Όπως αναφέρει το BBC μια πρώτη ομάδα προσφύγων έφτασε στη χώρα με λεωφορείο, από τη βόρεια Σερβία. Εκατοντάδες άτομα, που ονειρεύονται να φτάσουν στη Γερμανία, πέρασαν τη νύχτα έξω, στο δρόμο...

Η Κροατία επισήμως έχει διαβεβαιώσει τους πρόσφυγες ότι θα τους επιτρέψει να διασχίσουν τη χώρα.

Μετά την άρνηση της Ουγγαρίας να παράσχει άσυλο στους πρόσφυγες και να επιτρέψει την ελεύθερη έκβασή τους από τα εδάφη της, η ελπίδα των προσφύγων είναι να διασχίσουν την Κροατία και μέσω της Σλοβενίας, η οποία είναι μέλος της συνθήκης του Σένγκεν, να μεταβούν στα σύνορα της Αυστρίας και της Γερμανίας.

Εκπρόσωπος της αστυνομία στην κομητεία Βουκοβάρσκο-Σριτζέμσκα, στα ανατολική σύνορα, επιβεβαίωσε ότι ένας αδιευκρίνιστος αριθμός προσφύγων εισήλθε στην Κροατία, ενώ νωρίτερα εικονολήπτης του Ρόιτερς είδε τουλάχιστον 100 πρόσφυγες να περπατούν μέσα σε χωράφια κατά μήκος των σερβο-κροατικών συνόρων.

Οι περισσότεροι έφθασαν εκεί με λεωφορεία από την πόλη Πρέσεβο, στα νότια σύνορα της Σερβίας με την ΠΓΔΜ στην δυτική πόλη Σιντ, στα σύνορα με την Κροατία, ενώ άλλοι μετέβησαν εκεί με ταξί. Κάποιοι από αυτούς δήλωσαν ότι είναι Ιρακινοί.

Τα λεωφορεία επρόκειτο να τους μεταφέρουν στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας αν η Βουδαπέστη δεν είχε σφραγίσει τα σύνορά της.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από στοιχεία της αστυνομίας, ο αριθμός των προσφύγων που συνέλαβε η ουγγρική αστυνομία χθες Τρίτη μειώθηκε σε 366 από τον αριθμό-ρεκόρ των 9.380 που βρισκόταν την Δευτέρα.

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, όποιος πρόσφυγας ζητεί άσυλο στα νότια σύνορα της χώρας με τη Σερβία, θα απελαύνεται, ενώ όποιος πρόσφυγας επιχειρεί να εισέλθει παράνομα στη χώρα θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης.

Πολλοί πρόσφυγες πλέον θα επιλέγουν να εισέρχονται στην Κροατία, η οποία ανήκει στην ΕΕ, κι από εκεί στη Σλοβενία, η οποία ανήκει στην Συνθήκη Σένγκεν, κι έπειτα στην Αυστρία και τη Γερμανία.

Απέναντι σε αυτή την προοπτική, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ράνκο Οστοτζιτς, δήλωσε χθες Τρίτη ότι το Ζάγκρεμπ έχει εκπονήσει ένα "σχέδιο επείγουσας κατάστασης σε περίπτωση εισροής χιλιάδων προσφύγων", χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες αλλά αρκούμενος να δηλώσει ότι "η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει γρήγορα αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αν χρειαστεί".

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή