Ερντογάν: Ο απόλυτος νικητής των εκλογών στην Τουρκία

Kανείς δεν το πίστευε, λίγες μέρες πριν, αλλά τελικά το κόμμα του Ερντογάν αναδείχθηκε νικητής στις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία. Το ΑΚΡ με σχεδόν 50% των ψήφων εξασφαλίζει πάνω από 276 θέσεις στο κοινοβούλιο γεγονός που εξέπληξε ακόμα και τα στελέχη του κόμματος.
2'

ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο Ερντογάν δήλωσε πως το αποτέλεσμα είναι η βούληση του λαού για σταθερότητα και ένα μήνυμα προς τους Κούρδους και τη βία που παρουσιάζει έξαρση στη χώρα. Την ίδια στιγμή το twitter έβριθε από καταγγελίες για νοθεία στην εκλογική διαδικασία.
Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ως καταστροφή. Κάποιοι μιλούν για ένα αποτέλεσμπα που θα διχάσει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά. Η αυτοδυναμία του Ερντογάν βέβαια δεν είναι απόλυτη. Χρειάζεται περί τις 14 θέσεις ακόμη για να κάνει συνταγματικές αλλαγές ή για να κάνει δημοψήφισμα.

Ο Ερντογάν εμφανίζεται ως ο απόλυτος νικητής, γεγονός που θα επηρεάσει και τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα. Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν αμφισβητήσει τις πρωτοβουλίες της Μέρκελ τονίζοντας ότι διαπραγματεύεται με τον Ερντογάν το κόμμα του οποίου είκοσι μέρες πριν φαινόταν ότι δεν είχε καμία πιθανότητα να λάβει αυτοδυναμία.

Προεκλογικά έκλεισαν κανάλια και εφημερίδες

Βέβαια, στις 18 Οκτωβρίου αστυνομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι εισέβαλλαν στα γραφεία της Ipek Media, εταιρείας που ελέγχει 2 εφημερίδες και 2 τηλεοπτικά κανάλια και παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων κατέβασαν τους διακόπτες. Μερικές ώρες αργότερα οι αρχισυντάκτες των 4 Μέσων απολύθηκαν και αντικαταστάθηκαν με διοικητικούς υπαλλήλους ορισμένους από την κυβέρνηση.

Oι εφημερίδες Bugun και Millet όπως και τα κανάλια Kanalturk και Bugun TV δε μπορούσαν πλέον να μεταδίδουν επιχειρήματα κατά της κυβέρνησης και του Ερντογάν. Γιατί όπως μπορείτε να φανταστείτε και τα 4 Μέσα ήταν αντιπολιτευόμεννα.

Την απόφαση για το κλείσιμο των σταθμών και την ανάληψη της διοίκησης από φίλα προσκείμενους πήρε ο δικαστής Yunus Suer, ο ίδιος που είχε απαγορεύσει το 2014 τη χρήση του Twitter στην Τουρκία.

Σχετικές ειδήσεις