Ο πύραυλος Soyuz εκτοξεύθηκε από το Μπαϊκονούρ στις 11:03 ώρα Γκρίνουιτς (13:03 ώρα Ελλάδας), μεταφέροντας τον Αμερικανό Τιμ Κόπρα, τον ρώσο κυβερνήτη Γιούρι Μαλεντσένκο, (έκτη πτήση του στο διάστημα), και τον Βρετανό Τίμοθι Πικ, πρώην πιλότο δοκιμαστικών ελικοπτέρων που θα γίνει στα 43 του ο πρώτος Βρετανός που θα διαμείνει στον ISS.
«Όλα πήγαν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η εκτόξευση έγινε με επιτυχία», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του ρωσικού Κέντρου Ελέγχου.
Το διαστημικό όχημα απογειώθηκε κανονικά από τον τρίτο όροφο της εξέδρας εκτόξευσης και τέθηκε σε τροχιά στις 11:11 ώρα Γκρίνουιτς.
Οι τρεις άνδρες ξεκίνησαν ένα ταξίδι έξι και πλέον ωρών μέχρι την πρόσδεση του Soyuz στον ISS, που προβλέπεται να γίνει στις 17:23 ώρα Γκρίνουιτς. Θα χρειαστούν πολλές μανούβρες μέχρι να ανοίξει η καταπακτή που θα ενώσει το Soyouz με τον σταθμό, κάτι που έχει προγραμματιστεί για τις 19:25 ώρα Γκρίνουιτς.
Ο Τίμοθι Πικ θα είναι ο όγδοος βρετανός αστροναύτης στο διάστημα και ο πρώτος από αυτούς που θα διαμείνει στον ISS.
Το μυθικό τραγούδι των Queen, "Don't Stop Me Now", μεταδιδόταν από τα μεγάφωνα του Soyuz πριν από την εκτόξευση, την οποία παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Βρετανία, καθώς η χώρα υπολογίζει να τριπλασιάσει τις δαπάνες της για το διάστημα μέχρι το 2030.
«Ήταν θαυμάσιο να βλέπεις τον Τιμ Πικ να απογειώνεται για να συναντήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», έγραψε, ενθουσιασμένος, στον λογαριασμό του στο Twitter ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο Γιούρι Μαλεντσένκο και ο Τιμ Κόπρα, o δύο σύντροφοι του Πικ στο διαστημικό ταξίδι, έχουν ήδη περάσει 641 και 58 ημέρες αντίστοιχα στο διάστημα.
Το Soyuz θα παραμείνει προσδεμένο στον ISS για 173 ημέρες.
Στις 5 Ιουνίου 2016 θα μεταφέρει τους τρεις αστροναύτες πίσω στη Γη.