Στιγμές συγκίνησης: Ξανά στο Παρίσι ο Γάλλος δημοσιογράφος που γλίτωσε από τα κελιά του Ερντογάν

Το αεροπλάνο που μεταφέρει τον δημοσιογράφο Λου Μπιρό, ο οποίος απελάθηκε από την Τουρκία, προσγειώθηκε σήμερα (17/9) στο αεροδρόμιο Ρουασί, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).
3'

«Το αεροσκάφος της Air France με προέλευση την Κωνσταντινούπολη στο οποίο επιβαίνει ο δημοσιογράφος προσγειώθηκε στο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ», έγραψε στο τουίτερ ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των RSF. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στις 08:45 (9:45 ώρα Ελλάδας).

Ο γάλλος δημοσιογράφος Λου Μπιρό, που παρέμεινε κρατούμενος για τουλάχιστον 51 ημέρες σε τουρκική φυλακή, κατάφερε να ξαναδεί τους συγγενείς του, όμως πολλοί ευρωπαίοι και τούρκοι δημοσιογράφοι παραμένουν ακόμη φυλακισμένοι στις φυλακές του Ερντογάν.

«Οι τουρκικές αρχές τον μετέφεραν κατευθείαν στην πίστα του αεροδρομίου, ώστε να αποφύγει κάθε επαφή με τα μμε», διευκρίνισε η ΜΚΟ.

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος, ηλικίας 27 ετών, κατηγορείτο από την Άγκυρα ως μέλος μιας «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο Λου Μπιρό δήλωσε ότι αισθάνεται «μεγάλη ανακούφιση που επέστρεψε» στη Γαλλία και «πολύ κουρασμένος» στις πρώτες δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ, μετά την απέλασή του από την Τουρκία όπου φυλακίστηκε για περισσότερες από 50 ημέρες.

«Είμαι πολύ κουρασμένος αλλά πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι εδώ», είπε, προσθέτοντας πως «μέχρι τέλους δεν ήμουν βέβαιος αν θα μπορούσα να φύγω». Οι συνθήκες κράτησής του ήταν στην αρχή «λίγο πολύπλοκες» αλλά «από τη στιγμή που ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα απαιτούσε την απελευθέρωσή μου, υπήρξαν αλλαγές, οι φρουροί άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως δεν ήμουν τρομοκράτης, ότι τα γεγονότα για τα οποία με κατηγορούσαν δεν ήταν απαραίτητα αλήθεια», είπε.

«Δεν υπέστην σωματική κακοποίηση, αλλά υπήρχαν απειλές, εκφοβισμοί. Τέθηκα υπό κράτηση για έξι ημέρες προτού οδηγηθώ στη φυλακή. Τότε ήταν πιο πολύπλοκο», είπε.

«Την εβδομάδα της προφυλάκισης, τον μεταχειρίστηκαν όπως τους κούρδους κρατούμενους, άρα υπέστη ψυχολογική βία (...) Από τη στιγμή που φυλακίστηκε, τα πράγματα εξομαλύνθηκαν», δήλωσε από την πλευρά του ο πατέρας του, Λοΐκ Μπιρό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μου είπε στο τηλέφωνο να «εκμεταλλευθώ τις προσεχείς ημέρες, να ξεκουραστώ», πρόσθεσε ο Λου Μπιρό.

Τον νεαρό δημοσιογράφο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο η οικογένειά του, η φίλη του και η υπουργός Πολιτισμού Φρανσουάζ Νισέν.

Ο Λου Μπιρό, η απελευθέρωση του οποίου ανακοινώθηκε την Παρασκευή, παρέμεινε κρατούμενος 51 μέρες στην πόλη Σιμάκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η απελευθέρωσή του, λίγο μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στην Άγκυρα, είναι «μεγάλη ανακούφιση», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ερωτηθείς αν δόθηκε κάποιο αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου, ο δικηγόρος του, Μαρτίν Πραντέλ, δήλωσε : «Δεν έχω κανένα λόγο να το σκεφθώ».

«Απλώς το να αντιληφθούν οι τουρκικές αρχές ότι είχαν άδικο επιμένοντας στη φυλάκιση ενός Γάλλου δημοσιογράφου (...) θα ήταν αρκετό», είχε πει.

Ο δημοσιογράφος είχε συλληφθεί στις 26 Ιουλίου στην τουρκο-ιρακινή μεθόριο, επειδή στην κατοχή του βρέθηκαν φωτογραφίες που τον έδειχναν μαζί με σύρους κούρδους μαχητές των YPG (μιας οργάνωσης που θεωρείται παρακλάδι του PKK και άρα «τρομοκρατική» από την Άγκυρα).

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, οι φωτογραφίες αυτές ήταν από ένα ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης των Σύρων το οποίο πραγματοποίησε το 2013 και μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde.

Η Τουρκία κατέλαβε την 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών το 2017 στον κατάλογο που καταρτίζουν οι RSF για την ελευθερία του Τύπου. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Περίπου 170 δημοσιογράφοι κρατούνται στη χώρα, σύμφωνα με την ειδικευμένη ιστοσελίδα P24. Στην πλειονότητά τους είναι Τούρκοι, όμως την ίδια τύχη έχουν και ξένοι συνάδελφοί τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις