Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Βενεζουέλα: Η λίστα θανάτου από τη φωτιά σε αστυνομικό τμήμα μεγαλώνει

Αυξάνεται η οργή στη Βενεζουέλα μετά τον θάνατο 68 κρατούμενων από πυρκαγιά που ξέσπασε σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Βαλένσια έπειτα από την εξέγερση των κρατουμένων, σύμφωνα με το Reuters.
3'

Χθες Πέμπτη οι οικογένειες των κρατουμένων που εξακολουθούσαν να μην έχουν νέα για την τύχη των συγγενών τους παρέμεναν έξω από το κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πολιτείας Καραμπόμπο.

«Δεν με αφήνουν να περάσω για να δω αν είναι νεκρός ή όχι», φώναξε η Μαρία, ο γιος της οποίας κρατείται στο αστυνομικό τμήμα. Μπροστά από μία από τις εισόδους του τμήματος είχαν τοποθετηθεί μεταλλικές μπάρες.

«Χθες μου έδωσαν το πτώμα του ανιψιού μου και σήμερα βρίσκομαι εδώ από τις έξι το πρωί περιμένοντας να μου δώσουν την ταυτότητά του» για να ταφεί, επεσήμανε η Κάρμεν Βαρέλα. «Δεν κάηκε, τον πυροβόλησαν στο κεφάλι. Από τα όσα είδαμε πρόκειται για σφαγή», κατήγγειλε.

Πέτρες, σπρωξίματα, φωνές, δάκρυα και λιποθυμίες: την Τετάρτη το βράδυ επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ των συγγενών των κρατούμενων που ήθελαν να μάθουν νέα τους και των δυνάμεων ασφαλείας κοντά στο αστυνομικό τμήμα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από τις αρχές επίσημος κατάλογος των νεκρών.

Ο ΟΗΕ επέκρινε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές της Βενεζουέλας και ζήτησε από το Καράκας να διεξάγει «αποτελεσματική» έρευνα για να καθοριστούν τα αίτια της τραγωδίας.

«Τα κράτη είναι οι εγγυητές της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των ανθρώπων που στερούνται την ελευθερία τους», υπογράμμισε το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Σάαμπ επιβεβαίωσε αργά τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, έπειτα από πολλές ώρες αβεβαιότητας, τον αριθμό των νεκρών.

«Έπειτα από το τραγικό συμβάν που σημειώθηκε στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πολιτείας Καραμπόμπο, όπου μια πυρκαγιά κόστισε τη ζωή σε 68 ανθρώπους, διορίσαμε τέσσερις εισαγγελείς (…) για να διαλευκάνουν τι συνέβη», επεσήμανε ο Σάαμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Σάαμπ δεν διευκρίνισε τις συνθήκες υπό τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά, όμως η μη κυβερνητική οργάνωση Una Ventana a la Libertad (Παράθυρο στην Ελευθερία) ανακοίνωσε ότι μια ομάδα κρατούμενων που προσπάθησε να δραπετεύσει έβαλε τη φωτιά.

«Οι κρατούμενοι προσπάθησαν να απαγάγουν δύο αστυνομικούς. Όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν θα τα καταφέρουν, προκάλεσαν εξέγερση και αποφάσισαν να βάλουν φωτιά στα στρώματά τους πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα τους άνοιγαν τις πόρτες. Όμως αυτές παρέμειναν κλειστές», δήλωσε ο Κάρλος Νιέτο διευθυντής της ΜΚΟ.

Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να ανοίξουν μια τρύπα στο πίσω μέρος του αστυνομικού τμήματος προκειμένου να μπορέσουν να βγουν οι κρατούμενοι. «Κάποιοι κάηκαν ζωντανοί και άλλοι έπαθαν ασφυξία», πρόσθεσε ο Νιέτο, σύμφωνα με τον οποία περίπου 200 κρατούμενοι βρίσκονταν στο κτίριο.

Εξάλλου χθες Πέμπτη 20 κρατούμενοι απέδρασαν από αστυνομικό τμήμα της πόλης Μαρακάι παίρνοντας μαζί τους τρία πυροβόλα όπλα και μια μοτοσικλέτα της αστυνομίας. Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος διαβεβαίωσε ότι τα κελιά δεν είναι υπερπλήρη.

Εξαιτίας του υπερπληθυσμού στις φυλακές της Βενεζουέλας οι δυνάμεις ασφαλείας αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα αστυνομικά τμήματα σαν κέντρα μακροχρόνιας κράτησης, την ώρα που βάσει του νόμου οι συλληφθέντες δεν μπορούν να παραμένουν εκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 48 ωρών.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, 62 κρατούμενοι και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν το 2017 σε διάφορα βίαια περιστατικά αλλά και εξαιτίας ασθενειών που συνδέονται με τις κακές συνθήκες κράτησης.

Σχετικές ειδήσεις