Ο σκύλος - ήρωας του σεισμού που έσωσε τη ζωή 13 ανθρώπων πριν από ακριβώς δέκα χρόνια (Pics+Vid)
Στις 12 Μαΐου 2008 διασώστες από όλο τον κόσμο συνέρρευσαν στην περιοχή μετά την καταστροφή που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ο Μπινζί ήταν ανάμεσα στους έξι σκύλους και στους 100 πυροσβέστες που έσπευσαν επιτόπου. Ήταν η πρώτη φορά που ο εκπαιδευτής του, ο Ουάνγκ, πήγε μαζί με τον Μπινζί, ηλικίας ενός έτους τότε, σε περιοχή που επλήγη από τον σεισμό. Όπως διηγείται σήμερα ο Ουάνγκ, όταν έφθασαν στην περιοχή αντίκρισαν την απόλυτη καταστροφή. Ο ίδιος ο Ουάνγκ φοβόταν όταν άκουσε μάλιστα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μετασεισμών. Όμως και ο Μπινζί ήταν ανήσυχος και άρχισε να τρέχει πάνω - κάτω. Για να τον χαλαρώσει τον αγκάλιασε σφιχτά και έμειναν έτσι αρκετά λεπτά.
Στις 14 Μαΐου, τη δεύτερη ημέρα της αποστολής τους, ο Μπινζί έγινε ήρωας.
Μισή ώρα αφότου έφθασαν στην περιοχή που ήταν κάποτε το νηπιαγωγείο του Μπεϊτσουάν, ο Μπινζί πάλευσε να ξεφύγει από το λουρί και γαύγιζε σαν τρελός κοντά σε μία ρωγμή. Οι διασώστες τον ακολούθησαν, πήγαν κοντά στη ρωγμή και τότε άκουσαν μία αδύναμη παιδική φωνή να καλεί για βοήθεια. Όταν ο Μπινζί είδε τους διασώστες να ξεκινούν το έργο τους σταμάτησε αμέσως να γαυγίζει και έφυγε για να συνεχίσει, μυρίζοντας τα υπόλοιπα ερείπια. Οι διασώστες χρησιμοποίησαν ειδικές υδραυλικές ράβδους για να απομακρύνουν τα τσιμέντα και καθάρισαν ένα - ένα τα χαλίκια πριν τραβήξουν με μεγάλη προσοχή το κοριτσάκι από τα ερείπια. Η εξάχρονη μικρή ήταν καλά προστατευμένη από τη δασκάλα της η οποία την κάλυψε με το σώμα της για να την σώσει. Δυστυχώς η ηρωική δασκάλα ήταν νεκρή. Σήμερα, η έφηβη πλέον Ρεν Σιγιού είναι μαθήτρια λυκείου. Ο Μπινζί εντόπισε συνολικά 13 ανθρώπους ζωντανούς στα ερείπια, ενώ η ομάδα διάσωσης από την πυροσβεστική υπηρεσία του Τσιανγκσού διέσωσε 39 ανθρώπους.
Κατά τη διάρκεια της 10ήμερης αποστολής τους, ο Ουάνγκ και ο Μπινζί ξυπνούσαν με το πρώτο φως της ημέρας και επέστρεφαν τα μεσάνυχτα. Ο Μπινζί υποτίθεται ότι έπρεπε να κοιμάται έξω από τη σκηνή του Ουάνγκ. Την πρώτη νύχτα όμως ο τετράποδος διασώστης δεν μπορούσε να κοιμηθεί και γαύγιζε συνέχεια οπότε ο Ουάνγκ αναγκάσθηκε να τον πάρει μαζί του, και έτσι κάθε βράδυ κοιμόντουσαν μαζί στη σκηνή. Ο μεγάλος φόρτος εργασίας έπληξε την υγεία του Μπινζί. Ο σκύλος παρουσίασε καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, διαταραχές στην όσφρηση, ενώ τα πίσω πόδια του τραυματίσθηκαν όταν έπεσε από μία πλαγιά.
«Είναι όμως καλό αγόρι», λέει ο Ουάνγκ και προσθέτει ότι τα τελευταία 10 χρόνια ο Μπινζί έχει συμμετάσχει σε περίπου 50 αποστολές διάσωσης σε διάφορες φυσικές καταστροφές. Ο Ουάνγκ, ο οποίος αγαπά υπερβολικά τον Μπινζί, λέει ότι το θαρραλέο σκυλί έχει πάθος για τη δουλειά και κάθε φορά που πάνε σε αποστολή είναι απίστευτα ενεργητικός.
Η εκπαίδευση των σκύλων διασωστών στην Κίνα γίνεται τέσσερις φορές την ημέρα ώστε να θεωρούνται έτοιμοι να πάνε σε αποστολή έπειτα από έξι μήνες εντατικής εκπαίδευσης. Η όσφρησή τους είναι ένα εκατ. φορές πιο δυνατή από εκείνη του ανθρώπου, ενώ η ακοή τους δεκάδες φορές πιο ισχυρή. Συνήθως τα σκυλιά αυτά ανήκουν σε συγκεκριμένες ράτσες όπως του Γερμανικού Ποιμενικού, του Βελγικού Μαλινουά και του Αγγλικού Σπρίνγκερ Σπάνιελ, με το τελευταίο να είναι ευκίνητο και μικρό, ικανό να μπορεί να χώνεται σε στενά και μικρά σημεία για αναζήτηση.
Ο Ουάνγκ περνά περίπου δώδεκα ώρες την ημέρα με τον Μπινζί.
Γνωρίζονται τόσο καλά ώστε όταν ο Ουάνγκ ετοιμάζεται να ρίξει την μπάλα, μπορεί να προβλέπει σε ποια κατεύθυνση θα την ρίξει. Κάποιες φορές είναι λίγο παιχνιδιάρης καθώς κρατά τη μπάλα στο στόμα και αρνείται να τη δώσει πίσω. Πέρυσι ο Ουάνγκ πήρε άλλον έναν σκύλο διασώστη, τον Σιαογουέι. Ο Μπινζί, λέει ο Ουάνγκ, ζηλεύει και όταν πάει να τον χαϊδέψει, εκείνος παραπονιέται.
Σύμφωνα με τον Ουάνγκ, τα σκυλιά διασώστες συνήθως μπορούν να «δουλέψουν» από 8 έως 10 χρόνια. Τα άλλα πέντε σκυλιά που συμμετείχαν στη διάσωση πριν από 10 χρόνια έχουν όλα πεθάνει. Ο Μπινζί εξακολουθεί να εργάζεται, εξαιτίας όμως της ηλικίας του σπάνια παίρνει μέρος στην εκπαίδευση. «Του προσφέρουμε μια καλή ζωή ώστε να απολαύσει τα υπόλοιπα χρόνια του», δηλώνει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters