Έφεση στην υπόθεση της «Ήλιος» ζήτησε ο Π. Κληρίδης
Την έφεση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας μετά τη μελέτη της απόφασης του Κακουργιοδικείου για την τραγωδία της, ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης.
Σημειωτέον η έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να καταχωρηθεί το αργότερο σε 14 ημέρες.
Ο Πέτρος Κληρίδης ανέφερε ακόμη ότι αναμένει το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει με βάση τη μαρτυρία κατά πόσο δικαιολογείται καταδίκη ή αθώωση.
Ακόμη επανέλαβε ότι πρόκειται για δύσκολη υπόθεση και τόνισε ότι στο πόρισμα του Παναγιώτη Καλλή για την τραγωδία καταλογίζονται ευθύνες στους ίδιους κατηγορούμενους της υπόθεσης, οι οποίοι αθωώθηκαν χθες για τους ίδιους λόγους που έχουν συνταχθεί τα κατηγορητήρια.
Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την απόφαση του Κακουργιοδικείου και το χαρακτηρισμό ως ατεκμηρίωτου του κατηγορητηρίου, νοιώθει απολύτως ήσυχος στη συνείδησή του ότι έχουν κάνει πολύ σωστά το καθήκον τους.
«Νοιώθω απόλυτα ικανοποιημένος και απόλυτα ήσυχος στη συνείδησή μου», δήλωσε ο κ. Κληρίδης, «ότι τόσο η Γενική Εισαγγελία όσο και, ιδιαίτερα, οι δύο λειτουργοί της, η κ. Ζαχαριάδου και η κ. Ευθυβούλου, που ανέλαβαν αυτό το τιτάνιο έργο να παρουσιάσουν την υπόθεση στο Δικαστήριο, έκαναν απόλυτα σωστά τη δουλειά τους».
Ειδικά στη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομική Υπηρεσία και στην οποία παρευρίσκονταν και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ακης Παπασάββας, η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ελενα Ζαχαριάδου-Γεωργιάδου και η Δικηγόρος Α΄ της Δημοκρατίας Πολίνα Ευθυβούλου, που χειρίστηκαν την υπόθεση ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο κ. Κληρίδης εξέφρασε τη θλίψη του για τους νεκρούς της τραγωδίας, τονίζοντας ταυτοχρόνως πως δεν θα πρέπει να γίνονται δίκες στους δρόμους, αλλά στα Δικαστήρια.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Κληρίδης είχε ζητήσει να αφεθεί η Νομική Υπηρεσία να μελετήσει με σοβαρότητα το θέμα χωρίς να ασκούνται πιέσεις.
Αναφορικά με την κριτική που ασκήθηκε εναντίον της Νομικής Υπηρεσίας, κυρίως από τους συγγενείς των θυμάτων, εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσο αυτοί που διατυπώνουν επικρίσεις μελέτησαν σωστά την πολυσέλιδη απόφαση του δικαστηρίου.
Έμφαση έδωσε ο κ. Κληρίδης στη διερεύνηση της υπόθεσης χαρακτηρίζοντας την ως άθλο και ζήτησε να τερματιστούν τα λαϊκά δικαστήρια, η επιπόλαιη κριτική και ο λαϊκισμός.
Σχετικά με το αίτημα να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Παναγιώτη Καλλή, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι αυτό εναπόκειται στο υπουργικό συμβούλιο.
Όπως ανέφερε ο ίδιος είχε εισηγηθεί στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο να μη δημοσιοποιηθεί το πόρισμα γιατί θα στοχοποιούνταν άνθρωποι και θα επηρεαζόταν η δικαστική διαδικασία.
Μετά τη χθεσινή απόφαση, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους δεν δόθηκε στη δημοσιότητα το ποινικό μέρος του πορίσματος.
Επεσήμανε ωστόσο ότι είχε γίνει αποδεκτό αίτημα των δικηγόρων να δοθεί στη δημοσιότητα το μέρος του πορίσματος με το οποίο καταλογίζονται αστικές ευθύνες για να μπορέσουν να καταχωρηθούν αγωγές.
Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας Κυβέρνηση και Νομική Υπηρεσία
Η κυβέρνηση πρόκειται να ανταλλάξει απόψεις με τον Γενικό Εισαγγελέα για να αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει σε δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλλή, δήλωσε ο Διευθυντής του προεδρικού γραφείου, Χρίστος Χριστοφίδης.
Από την πλευρά του κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει ποια στάση τηρεί σε σχέση με πορίσματα στο πλαίσιο της διαφάνειας και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ακόμη και όταν η ίδια βρίσκεται υπό κρίση.