Κυπριακή ΑΟΖ: Σε εξέλιξη γαλλοκυπριακή άσκηση - Τα μηνύματα που στέλνει στην Άγκυρα
Σε εξέλιξη βρίσκεται γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση στα ανοιχτά της Κύπρου, με την Κυβέρνηση να σημειώνει τα πολλαπλά μηνύματα που εκπέμπονται τόσο για τη διμερή συνεργασία με το Παρίσι, όσο και σε σχέση με την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ).
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου επιβεβαίωσε τη ναυτική άσκηση:
«Βρίσκεται σε εξέλιξη γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δυο χωρών. Η Γαλλία ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, σύμφωνα και με την ομόθυμη στάση της Ε.Ε.».
Είχε προηγηθεί ανάλογη ανακοίνωση της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί.
«Γαλλοκυπριακές ναυτικές ασκήσεις εκτυλίσσονται στα αυτή τη στιγμή στα κυπριακά χωρικά ύδατα. Εγγράφονται σε μια εξαιρετικής ποιότητας συνεργασία. Επιθυμούμε να επιτρέψουμε στην Κύπρο, χώρα-μέλους της ΕΕ, να έχει τη δυνατότητα να διασφαλίζει την ευθύνης της στα ύδατα όπου ασκεί κυριαρχία», έγραψε στο Twitter η κ. Παρλί.
Το οικόπεδο 7
Η πλεύση του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην κυπριακή ΑΟΖ έρχεται ως απάντηση στην παρουσία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Γιαβούζ στο οικόπεδο 7. Το σχετικό αίτημα υπέβαλε προχτές ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης του στο Παρίσι με την κ. Παρλί. Είναι πιθανό να πλεύσει στην περιοχή και ιταλικό πολεμικό πλοίο.
Υπενθυμίζεται ότι η Λευκωσία είχε χορηγήσει στη γαλλική Total και την ιταλική ENI άδεια έρευνας για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 7. Η απόφαση της Άγκυρας να κάνει γεώτρηση σε ήδη αδειοδοτημένο οικόπεδο θεωρείται σημαντική κλιμάκωση των ενεργειών της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Το γαλλικό πλοίο πλέει στην άλλη άκρη του οικοπέδου 7 από αυτήν που βρίσκεται το Γιαβούζ. Επομένως, η παρουσία του έχει συμβολική και όχι πρακτική σημασία.
Άσκηση ισορροπιών
Αθήνα και Λευκωσία επιχειρούν να κρατήσουν λεπτές ισορροπίες. Από τη μια μεριά, εκφράζουν ικανοποίηση για την κίνηση των Γάλλων.
Από την άλλη, φαίνεται ότι φοβούνται τη στρατιωτική κλιμάκωση με την Τουρκία. Χτες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε στον Σκάι:
«Δεν θα πρότεινα να πάμε σε ολοκληρωτικό πόλεμο, προς Θεού, να μην παρεξηγηθούμε, άλλα θεωρώ ότι η Ευρώπη με κάποιο τρόπο πρέπει να δείξει ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές για αυτή τη συμπεριφορά».
Σήμερα ο Κύπρος υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η άσκηση έχει τη σημασία της, στα πλαίσια της συνεργασίας της Κύπρου με τη Γαλλία, στέλνει όμως και μήνυμα για την ενάσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη». Ωστόσο, κυπριακή κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «δεν υπάρχει πρόθεση στρατιωτικοποίησης της κατάστασης».
Η Ροτζάβα
Το ερώτημα τώρα είναι αν το Γιαβούζ θα προχωρήσει στην ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 7. Η απάντηση εξαρτάται:
Πρώτον, από το πώς θα εξελιχθεί στο στρατιωτικό και διπλωματικό πεδίο η τουρκική εισβολή στη Συρία, κυρίως ως προς τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ Δεύτερον, από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Προς το παρόν, είναι στον αέρα η τριμερής συνάντηση των Αναστασιάδη, Ακιντζί και Γκουτέρες στο Παρίσι τον Νοέμβριο.
Μέχρι νεωτέρας, το Γιαβούζ παραμένει στο οικόπεδο 7.
Με πληροφορίες από Cnn.gr