Γ. Ομήρου «Σε κανέναν λευκή επιταγή»

Ο πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «άφησε για μήνες» στο σκοτάδι την πολιτική ηγεσία του τόπου σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στις απευθείας συνομιλίες, απαντώντας στην έκκληση για στήριξη που απηύθυνε ο πρόεδρος Χριστόφιας, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να του δώσουν λευκή επιταγή.
3'


Συγκεκριμένα σε δηλώσεις μετά το μνημόσυνο του ήρωα Μάρκου Δράκου και ερωτηθείς εάν υπάρχει διέξοδος για την ελληνοκυπριακή πλευρά από το σημείο στο οποίο έχουν οδηγηθεί, οι εξελίξεις, ο κ. Ομήρου σημείωσε πως τα ενδεχόμενα που βρίσκονται ενώπιον της ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει της συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να εξετασθούν στο Εθνικό Συμβούλιο.

Στην έκκληση για στήριξη, ενόψει της συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ομήρου είπε ότι «όπως ξέρετε ο Πρόεδρος μας άφησε στο σκοτάδι εδώ και μήνες γύρω από τις εξελίξεις και βεβαίως εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε λευκή επιταγή σε κανέναν, εάν συνεχίσουν να ακολουθούνται οι ίδιες πολιτικές που μας οδήγησαν στο σημερινό εκβιαστικό περιβάλλον του Greentree».

Κατά τη διάρκεια της εκφώνησης του επιμνημόσυνου λόγου στο μνημόσυνο του ήρωα Μάρκου Δράκου, ο πρόεδρος της Βουλής διαμήνυσε πως κυπριακός ελληνισμός δεν θα γονατίσει στα εκβιαστικά διλλήματα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξαντέρ Ντάουνερ, που απαιτεί είτε επιδιαιτησία είτε την κήρυξη αδιεξόδου στις συνομιλίες με επίρριψη ευθυνών και στις δύο πλευρές.

Ο Γ.Ομήρου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση λέγοντας πως «το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία, αποτροπή των κινδύνων που απεργάζονται στην πατρίδα μας οι εχθροί της ελευθερίας».

Συμπλήρωσε επίσης ότι «οφείλουμε να επιμένουμε στην κατοχύρωση των δικαίων ολόκληρου του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των εγκλωβισμένων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο κ. Ομήρου είπε ότι «η διαδικασία των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων των τελευταίων τριών χρόνων, όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε πρόοδο, αλλά ανέδειξε για μια ακόμα φορά κλιμακούμενη την τουρκική αδιαλλαξία».

«Η Τουρκία δε εμφανίζεται ως καλόπιστος τρίτος και ως ουδέτερος παρατηρητής που επείγεται για λύση», συνέχισε προσθέτοντας ότι «ενώπιον μας εγκυμονούνται δύο σοβαροί κίνδυνοι, είτε να συγκληθεί με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ μια Διεθνής Διάσκεψη που θα λειτουργήσει ως ένα νέο Μπούργκενστοκ, είτε να κηρυχθεί αδιέξοδο με επίρριψη ισόβαθμων ευθυνών και στις δύο πλευρές».

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «η αλλαγή τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού είναι πλέον επείγουσα αναγκαιότητα», και είπε πως πρέπει να προχωρήσουμε με καταγγελία της τουρκικής στάσης ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Στο πλαίσιο της νέα στρατηγικής πρόσθεσε πως πρέπει να διαμορφωθεί περίγραμμα λύσης του Κυπριακού, το οποίο να θέτει τα όρια ασφαλείας για την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και πρόσθεσε ότι η βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, μπορεί να αποτελέσει και τη βάση μιας πλατειάς εθνικής ενότητας.

Φυσικά δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη θέση σχετικά με την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας, αλλά και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας για να υποχρεωθεί να τερματίσει την κατοχή και να αποδεχθεί λύση στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.