Άρχισαν στην Ν. Υόρκη οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Ξεκίνησαν σήμερα στις 16:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στο «Γκρίντρι» του Λονγκ Αϊλαντ, της Νέας Υόρκης οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.
2'

Οι συζητήσεις άρχισαν στο πρόγευμα εργασίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του ειδικού συμβούλου του και των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Στο πλαίσιο του διημέρου των συνομιλιών, οι περισσότερες συναντήσεις θα είναι χωριστές μεταξύ των συνεργατών του Γενικού Γραμματέα με τις δυο αντιπροσωπείες, ενώ θα διεξαχθούν και εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη να παρουσιάζουν δικές τους ιδέες επί των ζητημάτων διαπραγμάτευσης, επιχειρώντας έτσι να επιτύχουν συγκλίσεις στις θέσεις των δυο πλευρών.

Ο ΟΗΕ επιδιώκει να προκύψουν όσο το δυνατό περισσότερες συγκλίσεις ώστε οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου να συμφωνήσουν για τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.

Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος Δ. Χριστόφιας έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία και σύγκληση διάσκεψης, αν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Γ.Γ. θα ανακοινώσει την Τετάρτη τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.

Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα, οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν στις 18:00 αύριο το απόγευμα (τοπική ώρα) και στη συνέχεια όλοι τους θα μεταβούν στο Μανχάταν, όπου ο Γ.Γ. ΟΗΕ θα παραθέσει δείπνο.

Την επόμενη μέρα, την Τετάρτη στις 16:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη θα διαβάσει γραπτή δήλωση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών, ανακοινώνοντας το επόμενο βήμα.

Την ίδια μέρα, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για το τι έγινε κατά τη διάρκεια των επαφών, ενώ ο Μπαν κι Μουν θα δώσει αναλυτική έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.