Άνοιγμα αεροδρομίου και λιμανιού στα κατεχόμενα θέλει η Τουρκία

H τουρκική πλευρά στις επαφές που πραγματοποιεί, επιμένει πως πρέπει να πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό μέχρι τον Μάιο.
2'


Παράλληλα προετοιμάζει το έδαφος για το πιο πιθανό σενάριο, ότι δηλαδή δεν φαίνεται εφικτός ο στόχος της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης. Η Άγκυρα, αλλά και οι εγκάθετοί της στα κατεχόμενα, επαναφέρουν πλέον πιο πιεστικά το θέμα του απευθείας εμπορίου.

Μάλιστα σε περίπτωση διακοπής ή κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά προτίθεται να ζητήσει έναρξη συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβάλλοντας το επιχείρημα πως από τη στιγμή που με τους Ελληνοκύπριους υπάρχει εμπορικό «πάρε-δώσε» μέσω του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, αυτό μπορεί να γίνει και με κράτη-μέλη της Ένωσης.

Επισημαίνοντας πως δεν εγείρει θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ζητεί διευθετήσεις που θα παραπέμπουν στην αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος, μέσα από το απευθείας εμπόριο.

Η τουρκική πλευρά όπως φαίνεται θα ζητήσει, το άνοιγμα ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου των κατεχομένων για να υπάρξει «επικοινωνία» των Τουρκοκυπρίων με τον «έξω κόσμο».

Στην πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, φαίνεται ότι ετοιμάζονται αυτή την εβδομάδα να καταθέσουν πολυσέλιδη έκθεση του Γενικού Γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πρόκειται για λεπτομερέστατη έκθεση, στην οποία θα καταγράφονται όλες οι εξελίξεις και οι συζητήσεις στις πέντε τριμερείς συναντήσεις του Μπαν Κι Μουν με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον Ντερβίς Έρογλου.

Ο σκοπός είναι να διαφανούν οι ευθύνες και από τις δύο πλευρές , χωρίς αυτό να γίνεται ευθέως. Παράλληλα, μένει ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της στάσης του Διεθνούς Οργανισμού έναντι της διαδικασίας. Αυτό θεωρείται ως κίνηση, που έχει και στοιχείο τακτικής αλλά και ουσίας. Η ομάδα Κυπριακού του ΟΗΕ θέλει με αυτό τον τρόπο να κτυπήσει «καμπανάκι» στους δύο διαπραγματευτές.

Ταυτόχρονα εξετάζουν σοβαρά τα ενδεχόμενο συνέχισης της διαδικασίας και κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.