Κύπρος: Εθνική Επέτειος του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ - Μήνυμα Αναστασιάδη
Οι εορτασμοί γίνονται με βάση τα περιοριστικά μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid 19.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης παρέστη σήμερα στην πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Απριλίου.
Μετά τη δοξολογία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η 1η Απριλίου αποτελεί μια από τις ενδοξότερες σελίδες - μετά την 25η Μαρτίου, την εθνεγερσία του ελληνικού έθνους - του Κυπριακού Ελληνισμού.
Μια μέρα ορόσημο ενάντια στην αποικιοκρατία, αλλά και με διεκδίκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης. Ενός δικαιώματος που ο κάθε λαός αποκτούσε μετά την ίδρυση των ΗΕ και την ήττα του ναζισμού.
Αν είναι κάτι που πρέπει να αντλήσουμε από εκείνο τον αγώνα, πέραν από τον θαυμασμό και την τιμή που οφείλουμε στους όσους με ανιδιοτέλεια έδωσαν τη ζωή τους, και υπέστησαν στερήσεις, είναι το μήνυμα πως αν έχουμε επιτύχει στον στόχο απαλλαγής από την αποικιοκρατία είναι γιατί ήταν ενωμένοι και είχαν κοινό στόχο και σκοπό.
Μπορεί να μην πέτυχαν αυτό το οποίο ήταν η αρχική πρόθεση και η επιθυμία του Κυπριακού Ελληνισμού, όμως είχαν απαλλαγεί από την αποικιοκρατία.
Σήμερα η πατρίδα μας αντιμετωπίζει κινδύνους ορατούς. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 το 37 τοις εκατό κατέχεται, με μια τουρκική βουλιμία να το μετατρέψει σε τουρκική επαρχία.
Αυτό που στον καθένα υπαγορεύει η Ιστορία σήμερα, είναι να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες του, έτσι ώστε μέσα από τη διεθνή διπλωματία, τη διεθνή στήριξη, Κυβερνήσεων αλλά και (βάσει) συγκεκριμένων αρχών, όπως προδιαγράφονται στον Χάρτη των ΗΕ και με τις αρχές και αξίες της ΕΕ να πετύχουμε: Πρώτον, την επανένωση αυτής της πατρίδας στη βάση των ψηφισμάτων που έχουμε επιτύχει. Δεύτερον, να δημιουργήσουμε ή να μετεξελιχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα λειτουργικό, βιώσιμο, πλήρως ανεξάρτητο κράτος, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις του οποιουδήποτε τρίτου, από την παρουσία των όποιων στρατευμάτων και με τη δημιουργία προοπτικών, επιτέλους, να ζήσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας, πέραν, επαναλαμβάνω, και μακριά από τις όποιες εξαρτήσεις».
Ερωτηθείς πώς θα αντικρούσει η πλευρά μας τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας που θέτει θέμα δημιουργίας δύο κρατών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «με όπλα μας τα ψηφίσματα των ΗΕ, με όπλα μας τη διεθνή στήριξη, νομίζω είναι εμφανές πλέον ότι ουδείς αποδέχεται τις αξιώσεις της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών. Συνεπώς, εκείνο το οποίο θα πρέπει να είμαστε είναι συνεπείς στις αρχές και στις θέσεις και στα όσα ομοφώνως συμφωνούνται στο Εθνικό Συμβούλιο».
Ερωτηθείς αν θα έχει τηλεδιάσκεψη με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «τηλεδιάσκεψη θα έχω αύριο, Παρασκευή, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου ενώ η κα Λουτ θα βρίσκεται στην Κύπρο 11-12 Απριλίου».
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι η ΕΟΚΑ ήταν τρομοκρατική οργάνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν ξέρω αν μιλούσε για την ΤΜΤ, τότε θα είχε δίκαιο.
Οι Ελληνοκύπριοι πολέμησαν για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους και οι Τουρκοκύπριοι. Χρησιμοποιήθηκαν, δυστυχώς, οι Τουρκοκύπριοι από την τότε αποικιακή δύναμη και δημιουργήθηκαν οι διαφορές δύο κοινοτήτων που κατά τα άλλα για αιώνες συμβίωναν ειρηνικά».
Έκκληση για συλλογικότητα με στόχο τον τερματισμό της κατοχής, απηύθυνε ο Υπουργός Εξωτερικών
Έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και το σύνολο του κυπριακού λαού, να εργαστούν συλλογικά ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα που να τερματίζει την κατοχή της πατρίδας μας, απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο, θα είναι επιτυχία για όλους.
Σε ομιλία του στη δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στην Αραδίππου ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «σήμερα δεκάδες χρόνια από τη θυσία των συμπατριωτών μας, αναλογιζόμαστε την πορεία του κυπριακού ελληνισμού και με σύνεση και αποφασιστικότητα αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, τη διαφύλαξη της εθνικής μας αξιοπρέπειας και την υπεράσπιση των απαράγραπτων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού στο σύνολο του που καταπατούνται από τον Αττίλα».
Πρόσθεσε ότι «σε αυτόν τον αγώνα χρειαζόμαστε ομοψυχία. Για να επιτύχουμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας χωρίς κατοχικά στρατεύματα και διαχωριστικές γραμμές, για να διαμορφώσουμε συνθήκες ειρήνης και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα ευοίωνο μέλλον, επιβάλλεται, ενδεχομένως όσο ποτέ άλλοτε, να είμαστε ενωμένοι».
Όλοι οφείλουμε, συνέχισε «να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο του διαλόγου, χωρίς χαρακτηρισμούς και αφορισμούς, να αναγνωρίσουμε πως όλοι αγωνιζόμαστε για το καλό αυτής της πατρίδας» αφού κανείς όπως είπε «δεν επιθυμεί ή δεν θα πρέπει να επιθυμεί περισσότερο από μας, τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας».
Το μήνυμα προς όλους, ειδικότερα αυτή την περίοδο που πλησιάζουμε και τις βουλευτικές εκλογές, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών «είναι ότι μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά τον τόπο, θα είναι επιτυχία για όλους μας, ενώ μια ενδεχόμενη αποτυχία θα είναι κάτι αρνητικό για όλους. Γι’ αυτό το κάλεσμα προς όλους, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, προς το σύνολο του κυπριακού λαού, με αφορμή τους εορτασμούς για τις εθνικές επετείους, είναι να εργαστούμε όλοι μαζί, συλλογικά, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που να τερματίζει επιτέλους την κατοχή της πατρίδας μας».
Ένα σχέδιο λύσης, ανέφερε «που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, και θα δημιουργεί μέλλον και ελπίδα σε τούτο τον τόπο. Μόνο ενωμένοι και συνεργαζόμενοι μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για επίλυση του εθνικού μας ζητήματος και επανένωση της πατρίδας μας, χωρίς έριδες και με τη σύμπνοια να πρυτανεύει πάντα στο τέλος» είπε και πρόσθεσε πως «ηθική μας επιταγή και φόρος τιμής απέναντι στους ήρωες του ’55 είναι να αντλήσουμε κουράγιο και να εμπνευστούμε από τη δική τους άδολη αγάπη προς την πατρίδα ώστε να μη σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση».
Αναφερόμενος στην επέτειο της 1ης Απριλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών, είπε πως «ανέτειλε και πάλι σήμερα η περίλαμπρη μέρα της επετείου ενός αγώνα ένδοξου όπως είναι όλοι οι αγώνες κι όλες οι μάχες που δίνονται με κίνητρα αγνά, για τα μεγάλα ιδανικά, της ελευθερίας, της εθνικής αξιοπρέπειας, της αυτοδιάθεσης. Γρηγόρης Αυξεντίου, Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Κυριάκος Μάτσης, Μιχαλάκης Καραολής και τόσοι άλλοι αγωνιστές της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών αντέταξαν το σθένος της ελληνικής ψυχής απέναντι σε μια παντοδύναμη βρετανική αυτοκρατορία που με θράσος και αλαζονεία θεώρησε ότι μπορούσε να συνεχίσει να αγνοεί το διαχρονικό παλλαϊκό αίτημα των Κυπρίων, το εκπεφρασμένο πολλάκις μέσα από επιστολές, υπομνήματα, δημοψηφίσματα και άλλα ειρηνικά διαβήματα για Ένωση με την Ελλάδα».
Η Ένωση συνέχισε «θα αποτίνασσε τον αγγλικό ζυγό και θα επέτρεπε στην Κύπρο να αναπνεύσει αέρα ελευθερίας ύστερα από αιώνες υποδούλωσης στους διάφορους κατακτητές, πρώτα από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, ύστερα τους Ναΐτες, τους Λουζινιανούς, τους Ενετούς, τους Τούρκους και εν τέλει τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Με τον Εθνάρχη Μακάριο στην πολιτική ηγεσία και τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή στην στρατιωτική ηγεσία, συνέχισε «τα παλικάρια της ΕΟΚΑ, θα πάρουν την 1η Απριλίου του 1955 τον δρόμο, ν’ ανεβούν τα σκαλοπάτια που οδηγούν στη λευτεριά».
Στην ομιλία του ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη «σημαντική συνεισφορά της Αραδίππου στους αγώνες της πατρίδας για ελευθερία, αφού μετρά πεσόντες, αγνοούμενους, τραυματίες, αιχμάλωτους κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, κατά την τουρκική εισβολή του ’74 αλλά και βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Αραδίππου όπως και ολόκληρη η Κύπρος δεν έμεινε ασφαλώς αμέτοχη και στην εξέγερση των Ελλήνων το 1821» αφού έντεκα εθελοντές από την Αραδίππου πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων με θάρρος και αυτοθυσία.
Εξάλλου σε δηλώσεις του μετά τη δοξολογία ο κ. Χριστοδουλίδης απέτισε «τιμή και δόξα στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Ήταν ο δικός τους αγώνας που οδήγησε στην μεγαλύτερη επιτυχία του κυπριακού λαού, στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια Κυπριακή Δημοκρατία που και σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρότατες προκλήσεις».
Να αντλήσουμε διδάγματα από το έπος της ΕΟΚΑ, είπε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας
To μήνυμα ότι από το έπος της ΕΟΚΑ πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα, έστειλε από την Πάφο ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης μετά το πέρας της Δοξολογίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου.
Ο κ. Δημητριάδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους σημείωσε πως γιορτάζουμε και τιμούμε σήμερα την πιο λαμπρή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας του κυπριακού ελληνισμού.
Γιορτάζουμε είπε, “ το σθένος, την ανδρεία, την θυσία των παλικαριών της ΕΟΚΑ” προσθέτοντας πως “ από το έπος της ΕΟΚΑ πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα και να γίνει φάρος για μας, για ενότητα, ομοψυχία για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος”.
Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο πρώτος λειτουργός εκπαίδευσης, του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας Πάφου, Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δημήτρης Μικελλίδης.
Ο κ. Μικελλίδης ανέφερε πως η 1η Απριλίου 1955, που σηματοδότησε την περαιτέρω εθνική πορεία του κυπριακού
ελληνισμού, δεν ήταν τυχαία ή συγκυριακή εκδήλωση. Ήταν, συνέχισε, η δυναμική διεκδίκηση του προαιώνιου απελευθερωτικού πόθου του Κυπριακού Ελληνισμού, όπως ο πόθος διακηρύχθηκε με το δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου, 1950, όταν το 97% του λαού αξίωσε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Ο σημερινός εορτασμός έρχεται, όπως είπε, ως φυσική συνέχεια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821, που υπήρξε «ο πιο τηλαυγής φάρος που καθοδήγησε τα βήματα και τις πράξεις των Κυπρίων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ κι
ολόκληρου του κυπριακού Ελληνισμού, που καθολικά συμμετείχε είτε ενεργητικά είτε παθητικά στον μεγάλο ξεσηκωμό του ‘55».
Ο κ. Μικελλίδης ανέφερε πως ο Κυπριακός Ελληνισμός θυμάται με δέος το μεγάλο εκείνο τόλμημα «γιατί με την απόφαση, που πήρε την 1η Απριλίου, 1955, αρμόδεσε το παρελθόν με το μέλλον και σήκωσε στους ώμους του το ασήκωτο φορτίο μιας ιστορίας τριών χιλιάδων χρόνων». Ο απειροπόλεμος κυπριακός λαός, εμπνευσμένος από την πολιτική και στρατιωτική του ηγεσία, μπόρεσε να αναμετρηθεί νικηφόρα με μια πάνοπλη αυτοκρατορία και να διεξαγάγει έναν απαράμιλλο επικό αγώνα, συμπλήρωσε.
Ο αγώνας του 55-59 έδειξε για άλλη μια φορά την υπεροχή της ψυχικής δύναμης έναντι όλων των άλλων μέσων, σημείωσε ο κ. Μικελλίδης ενώ είπε ότι η ψυχική δύναμη των αγωνιστών ανέτρεψε όλα τα δεδομένα της λογικής.
Ακολούθως στις 10.45 π.μ. τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959 και κατάθεση στεφάνων, στον χώρο του ανδριάντα του Ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Της δέησης προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Εξάλλου και ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς συμμετείχε στον ετήσιο εορτασμό για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955-1959 με Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα Πόλεως Χρυσοχούς, χοροστατούντος του Επισκόπου Αρσινόης, κ. κ. Παγκρατίου.
Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η Μαρία Ζίγκα, Φιλόλογος του Γυμνασίου Πόλης Χρυσοχούς. Μετά το πέρας της δοξολογίας ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.