Κύπρος: Καταρρέει το εμβληματικό ξενοδοχείο King George στην περίκλειστη των Βαρωσίων

Καταρρέει σταδιακά το ιστορικό ξενοδοχείο που αγαπούσε ο Γιώργος Σεφέρης, το περίφημο King George, που βρίσκεται στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.
3'

Ένα ξενοδοχείο σήμα κατατεθέν για τους Βαρωσιώτες και όχι μόνο, αφού η βεράντα που βρίσκεται επί της παραλίας ήταν το στέκι χιλιάδων επισκεπτών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, μέχρι και το 1974 που έγινε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στις 14 Αυγούστου και έμεινε έκτοτε εγκαταλελειμμένο. Από χθες Τρίτη, τον γύρο του διαδικτύου έκαναν φωτογραφίες με την οροφή του πρώτου ορόφου να έχει πέσει πάνω στην βεράντα.

Από τον Σεφέρη, στην εγκατάλειψη του χρόνου

Ο κ. Στέλιος Μανδρίδης, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, νοερά μεταφέρεται εκεί, μιλώντας στο politis.com.cy θυμάται τις ένδοξες εποχές που έζησε εκεί, καθότι από την δεκαετία του 1940 μέχρι και το 1974, το King George ήταν μαζί με τα ξενοδοχεία Florida και Constantia τα τουριστικά καταλύματα που μάζευαν την ελίτ των τουριστών από Κύπρο και εξωτερικό. Ο κ. Μανδρίδης είδε ξανά το ξενοδοχείο του, τον περασμένο Νοέμβριο, μετά το άνοιγμα της πόλης έπειτα από 46 χρόνια, με απόφαση του ψευδοκράτους και της Τουρκίας… Μάλιστα του έκαναν το «χατίρι» και τον άφησαν να μπει μέχρι την κύρια είσοδο να το δει, παρότι απαγορευόταν.

Ένας Άγγλος που αγάπησε την Κύπρο

«Το ξενοδοχείο χτίστηκε την δεκαετία του 1940, μέσα προς τέλη, από τον Ντέιβιντ Γουάιτμαν, έναν Βρετανό που ζούσε στην Νότιο Γαλλία, αλλά όντας φιλέλληνας αγαπούσε πολύ την Κύπρο.

Ο ίδιος έφτασε στην Κύπρο αρχικά με την οικογένεια του από την Σμύρνη, όπου εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους. Η οικογένεια μου έμενε τότε στην Νότιο Αφρική, αλλά η μάνα μου ήταν από την Αμμόχωστο. Όταν έκλεισα τα 26 το 1973 αποφασίσαμε να αγοράσουμε από τον Γουάτμαν το ξενοδοχείο, αφού είχαμε και άλλα μικρότερα καταλύματα επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας. Το 1973 το πήραμε και ενάμιση χρόνο μετά έγινε η Εισβολή. Μάλιστα εμείς εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του ’74 κάναμε κάποιες προεργασίες για ανακαίνιση και ίσως τα σημερινά αποτελέσματα με την κατάρρευση επεσυνέβη λόγω των ημιτελών έργων τότε», διηγείται στο politis.com.cy ο κ. Μανδρίδης.

Η πρώτη επίσκεψη 46 χρόνια μετά και το όνειρο της επιστροφής

Ο κ. Μανδρίδης περιγράφει τα συναισθήματα του αλλά και το όνειρο του για επιστροφή στην πόλη που αγάπησε, την Βασιλεύουσα…

«Η πρώτη φορά που πήγα στο Βαρώσι, στην περίκλειστη ήταν όταν άνοιξαν μέρος της πόλης και φτάσαμε μέχρι τα συρματοπλέγματα περίπου πεντακόσια μέτρα από το ξενοδοχείο μας. Όταν άνοιξε η περίκλειστη πήρα την κόρη μου, η ίδια το ζήτησε και επισκεφθήκαμε τους τόπους μας. Το ξενοδοχείο μας, τα καταλύματα μας, το σπίτι μας. Όλα έμειναν όπως τότε. Άθικτα και με τον χρόνο να περνά βασανιστικά από πάνω τους… Όσες φορές πήγα, πάντα με βασάνιζε το ερώτημα τι θα συμβεί, τι έγινε και τι δεν έγινε για να πάμε πίσω, παρά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Όσο ζούμε ελπίζουμε, αλλά πλέον τα πράγματα με τον μακροχρόνιο είναι δύσκολα. Μας έδιναν το Βαρώσι και τους λέγαμε δεν το θέλουμε. Σήμερα τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα»…

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.