Ιστορική επίσκεψη Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο: Επίσημη τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο

O Πάπας Φραγκίσκος κάτω από δρακόντεια μέτρα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας σήμερα (2/12) λίγο πριν τις 15:00 το απόγευμα - Αυτή την ώρα είναι στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο.
Την τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Κύπρο Πάπας ήταν ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ το 2011
AP Images
9'

Με τιμές αρχηγού Κράτους πραγματοποιείται η τελετή υποδοχής του Πάπα στο Προεδρικό.

Θερμή υποδοχή από τον Αναστασιάδη

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα συναντήσει εκπροσώπους αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και το διπλωματικό σώμα.

"Με χαρά σας καλωσορίζω στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η απόφασή σας να επισκεφθείτε μια μικρή σε μέγεθος χώρα αλλά διαδραμάτισε ρόλο στην πορεία του Χριστιανισμού αποδεικνύει το μεγαλείο της δικής σας προσωπικότητας να αποδίδετε τη σημασία που πρέπει στους λαούς που υποφέρουν σε χώρες που δέχονται παραβίαση του διεθνούς δικαίου ανεξαρτήτως μεγέθους. Θέλω εκ μέρους του συνόλου του κυπριακού λαού να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, να σας καλωσορίσω και να σας ευχηθώ ό,τι καλύτερο στο σημαντικό σας έργο" ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Η επίσκεψή σας συνιστά ιστορική στιγμή, προκαλεί αισθήματα συγκίνησης και χαράς. Η Κύπρος, ο σταθμός στα βήματα των μεγάλων ιεραποστόλων καθορίστηκε και καθόρισε τη διαδρομή του χριστιανισμού. Το φιλόξενο νησί μας υπήρξε σημείο συνεύρεσης λαών".

Ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η παρουσία του στην Κύπρο εκπέμπει μηνύματα ελπίδας και θάρρους.

"Θέλω δημόσια να εκφράσω τις ευχαριστίες για την πρωτοβουλία να μεταφέρεται 50 μετανάστες από την Κύπρο στην Ιταλία. Η συμβολική πρωτοβουλία αποτελεί ηχηρό μήνυμα για την απαραίτητη αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς".

Αργότερα θα παραθέσει δείπνο στην Παπική Αντιπροσωπεία στο Προεδρικό Μέγαρο.

"Ήρθα στην Κύπρο με την ίδια επιθυμία όπως ο Απόστολος Βαρνάβας", είναι το μήνυμα που στέλνει ο Πάπας Φραγκίσκος μετά την άφιξή του στην Κύπρο.

Σε ανάρτηση στο twitter αναφέρει.

"Να δω τη χάρη του Θεού να λειτουργεί στην Εκκλησία και τη γη σας, να χαίρομαι μαζί σας για τα θαυμαστά πράγματα που έχει κάνει ο Κύριος και να σας προτρέπω να υπομένετε πάντα, χωρίς κουράζονται ή αποθαρρύνονται".

Ο Αναστασιάδης αναμένεται ότι θα δωρίσει στον Ποντίφικα μια μερέχα, ένα σελιδοδείκτη, ένα λευκαρίτικο τραπεζομάντηλο για την Αγία Τράπεζα και ένα λευκαρίτικο κέντημα για το Άγιο Δισκοπότηρο.

Ο Πάπας θα δωρίσει στον Αναστασιάδη ένα δίσκο που έχει χαραγμένες τις φιγούρες των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα.

Η άφιξη του στο αεροδρόμιο

Τον Πάπα, υποδέχθηκαν στο Αεροδρόμιο η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με τις δέουσες τιμές τον υποδέχτηκε η Κυπριακή Δημοκρατία με τον Πάπα να επιθεωρεί το Τιμητικό Διακλαδικό Στρατιωτικό Άγημα το οποίο αποτελείται από τα τρία σώματα στρατού της Εθνικής Φρουράς, το Ναυτικό, την Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς με σημαίες του Βατικανού και της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ παιανίζει η φιλαρμονική μπάντα της Αστυνομίας το Εμβατήριο Υποδοχής και το Εμβατήριο Επιθεώρησης.

Η Κύπρος υποδέχεται τον Ποντίφικα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας και με αυστηρό πρωτόκολλοsigmalive.com

Στο αεροδρόμιο λόγω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας βρέθηκαν μόνο 30 (τριάντα) μικρά παιδιά από Καθολικά σχολεία της Κύπρου τα οποία κρατούσαν σημαίες της Κύπρου και του Βατικανού.

Ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι έδωσαν στον Πάπα Φραγκίσκο μια ανθοδέσμη από κλωνάρια ελιάς σύμβολο Ειρήνης και μια ανθοδέσμη από λευκά λουλούδια σε κίτρινο περιτύλιγμα, που συμβολίζουν τα χρώματα του Βατικανού.

Ιστορική επίσκεψη

Ο κατά κόσμο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο 266ος Πάπας της Ρωμαιοαθολικής Εκκλησίας. Είναι ο πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική, αλλά και από την Αμερική γενικότερα, καθώς επίσης και ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας. Πριν την εκλογή του ως Πάπας, υπηρετούσε ως καρδινάλιος. Ήταν αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες από το 1998. Αναδείχτηκε καρδινάλιος το 2001.

Σε όλα τα σημεία της επίσκεψης θα γίνεται έλεγχος safe passsigmalive.com

Εξελέγη στις 13 Μαρτίου 2013. Το όνομα που επέλεξε ήταν προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.

Στην πρώτη του ομιλία, στις 16 Μαρτίου 2013, ο Φραγκίσκος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε επιλέξει να ονομαστεί προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης (1182-1226), επειδή ανησυχούσε ιδιαίτερα για την ευημερία των φτωχών.

Την τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Κύπρο ο Πάπας ήταν ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ το 2011, μετά από πρόσκληση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Η επίσκεψή του αποτέλεσε ευκαιρία για προβολή του κυπριακού προβλήματος και των προσπαθειών που καταβάλλονταν για επίλυσή του.

Ο Ναός της Παναγίας των Χαρίτων ο πρώτος σταθμός του

Στις 16:08 έφτασε ο Πάπας Φραγκίσκος στον Ναό της Παναγίας των Χαρίτων στον Καθεδρικό Ναό των Μαρωνιτών, όπου θα έχει συνάντηση με Ιερείς, πιστούς, εκκλησιαστικούς συνδέσμους και Κινήματα. Η τελετή περιλαμβάνει προσφωνήσεις και ψαλμωδίες. Προσκλήσεις για την εκδήλωση έχουν λάβει γύρω στα 200 άτομα.

Στην περιοχή του Ναού υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη. Πλήθος κόσμου έφτασε στην περιοχή για να δει από μακριά τον Ποντίφικα. Στήθηκαν επίσης γιγαντοοθόνες για να μπορεί ο κόσμος να παρακολουθήσει την προσφώνηση εντός του Ναού και τις ψαλμωδίες που θα ακολουθήσουν, στα ελληνικά και τα αραβικά.

Μηνύματα ενότητας

Μηνύματα για ενότητα, αδελφοσύνη, υπομονή, καρτερικότητα και ευσπλαχνία έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος στην αντιφώνησή του στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, σε εκδήλωση το απόγευμα που περιλάμβανε ψαλμωδίες στα ελληνικά και τα αραβικά.

Ο Πάπας είπε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής και ευγνώμων για τη φιλοξενία και τα λόγια που είπαν οι εκπρόσωποι των διαφόρων εκκλησιών και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις αδελφές που με το έργο τους στα σχολεία ρίχνουν γέφυρες και είναι κοντά στους μετανάστες.

Αναφέρθηκε στα βήματα των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου στο νησί και για το γεγονός ότι ο Βαρνάβας κήρυξε το Ευαγγέλιο και πέρασε από όλες τις κοινότητες, μίλησε για τη χάρη του Ιησού και τους ζήτησε να παραμείνουν πιστοί στον Κύριο.

Έρχομαι με αυτή την επιθυμία να δω τη χάρη του Κυρίου στη γη σας, Σας καλώ ακάματοι να συνεχίσετε την προσπάθεια σας και να μην αποθαρρύνεστε", είπε ο Ποντίφικας.

Αναφέρθηκε στην κατάσταση στο Λίβανο και ευχήθηκε η κρίση και τα δεινά να τερματιστούν και είπε ότι ο ίδιος προσεύχεται για ειρήνη.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για την ευσπλαχνία του Κυρίου, τονίζοντας ότι ο προσηλυτισμός είναι στείρος. Οι ρίζες μας είπε, είναι στην ευσπλαχνία, ο Κύριος δεν μας απογοητεύει. Ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τείχη στην Εκκλησία αλλά συνύπαρξη των διαφόρων απόψεων.

Τόνισε ότι στη διαφορετικότητα υπάρχει το πνεύμα της ενότητας και αρμονίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσωπικότητα του Αποστόλου Βαρνάβα, στην αρετή της υπομονής και το γεγονός ότι πήρε μαζί του και προστάτευσε τον Απόστολο Παύλο τον οποίο φοβόντουσαν όλοι για τον πρότερό του βίο.

Ο Ποντίφικας είπε ότι χρειαζόμαστε μια Εκκλησία με υπομονή που να δέχεται με ηρεμία τις αλλαγές.

Επίσης είπε ότι πρέπει να διαβάζουμε τα σημεία των καιρών και της κρίσης και να κοιτάμε το Ευαγγέλιο. Ο Πάπας αναφέρθηκε επίσης και στην παραβολή του Ασώτου Υιού και τον ρόλο της ευσπλαχνίας.

Η Εκκλησία είπε, δεν θέλει να ισοπεδώσει αλλά να ενσωματώσει και αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να συζητάμε χωρίς να επιβάλλουμε.

Κάποιος είπε, πρέπει να είναι καχύποπτος με όσους δεν συζητάνε γιατί έχουν κρυφές ατζέντες.

Ο Πάπας σε άλλο σημείο αναφέρθηκε και στις διάφορες ευαισθησίες στην Κύπρο και τόνισε ότι δεν πρέπει να νοιώθουμε την διαφορετικότητα ως απειλή στην ταυτότητά μας γιατί έτσι αυξάνεται ο φόβος και οδηγεί σε καχυποψία και η καχυποψία σε πόλεμο.

Εκπρόσωποι των Λατίνων και των Μαρωνιτών στην Κύπρο μίλησαν για τις κοινότητές τους και την ιστορία στο νησί και για το γεγονός ότι δεν μπορούν οι Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα κατεχόμενα χωριά τους. Αναφορά έγινε στα τρία καθολικά σχολεία στην Κύπρο και στο ρόλο των αδελφών μοναχών.

Αναφορά έγινε στο έργο τους για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων στην Κύπρο, τη βοήθεια στην απασχόληση και στην εκπαίδευση για μια κοινωνία πιο ανθρώπινη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Σε όλα τα σημεία της επίσκεψης θα γίνεται έλεγχος safe pass.

Με τις δέουσες τιμές τον υποδέχτηκε η Κυπριακή Δημοκρατία με τον Πάπα να επιθεωρεί το Τιμητικό Διακλαδικό Στρατιωτικό Άγημαsigmalive.com

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα υποδεχθεί τον Πάπα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου στις 08.30 και ακολούθως θα μεταβούν στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στις 09.00.

Θα ακολουθήσει Θεία Λειτουργία και ομιλία από τον Πάπα στο Στάδιο . Ο Πάπας θα αφιχθεί στον χώρο στις 10:00.

Στην Εκκλησία Τιμίου Σταυρού στην Πύλη Πάφου θα πραγματοποιηθεί οικουμενική προσευχή του Πάπα μαζί με μετανάστες. Η άφιξη του Πάπα είναι προγραμματισμένη για τις 16:00.

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου

Ο Πάπας θα αναχωρήσει το πρωί του Σαββάτου στις 09.10.

Ο Πάπας επιβιβάστηκε σε ένα μικρό όχημα μάρκας FIAT, το οποίο θα χρησιμοποιεί στις διακινήσεις όσο θα βρίσκεται στην Κύπρο

ΠΗΓΕΣ: Sigmalive, Alphanewslive.com, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΠΟΛΙΤΗΣ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Έλληνας από τη Νότια Αφρική το πρώτο κρούσμα – Εντοπίστηκε στην Κρήτη

Πλεύρης: Μόνο εμβολιασμένοι στα θεματικά πάρκα τα Χριστούγεννα, αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης