Σε «λεπτή» ισορροπία το Κυπριακό
Διεθνείς αντιδράσεις και διαψεύσεις προκάλεσε η φερόμενη ύπαρξη σχεδίου από την Τουρκία είτε για διεθνή αναγνώριση των κατεχομένων είτε για προσάρτηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Milliyet».
Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο της Άγκυρας αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις. Πρώτη είναι η ανακοίνωση της επιθυμίας της τουρκικής πλευράς για διεθνή αναγνώριση των κατεχομένων και άνοιγμα των Βαροσίων. Στη συνέχεια, η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» θα μετονομαστεί σε «Τουρκοκυπριακό Κράτος», ώστε να αναγνωριστεί με αυτό το όνομα διεθνώς. Αν οι κινήσεις αυτές δεν φέρουν το επιθυμητό για τους Τούρκους αποτέλεσμα, η Άγκυρα θα προχωρήσει σε προσάρτηση των κατεχομένων.
Το σχέδιο αυτό υποτίθεται ότι θα μπει σε εφαρμογή, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι την 1η Ιουλίου, ημερομηνία ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η «Milliyet» σημειώνει ότι τα κατεχόμενα συμμετέχουν από το 2004 στην Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης με το καθεστώς της χώρας –παρατηρητή, ενώ οι 57 χώρες του οργανισμού θα είναι πρόθυμες να αναγνωρίσουν το «Τουρκοκυπριακό Κράτος».
Η Άγκυρα διαψεύδει
Οι Τουρκοκύπριοι θα αποφασίσουν για το τι θα γίνει στην περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού μέχρι την 1η Ιουλίου, τόνισε τη Δευτέρα υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος διαψεύδοντας την ύπαρξη τουρκικού σχεδίου.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίτς, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους μετά τη λήξη του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, ότι οι υπουργοί δεν συζήτησαν για «σχέδιο Β» ή οποιαδήποτε αλλαγή στο όνομα της «ΤΔΒΚ». Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πληροφόρηση για την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου και κατέληξε λέγοντας ότι είναι θέμα των Τουρκοκύπριων να αποφασίσουν για το λεγόμενο «σχέδιο Β».
Η παρέμβαση των ΗΠΑ
Να αποφύγουν τις προκλήσεις και οι δύο πλευρές, κάλεσαν οι ΗΠΑ τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και το ψευδοκράτος. Όταν οι ΗΠΑ λένε «προκλήσεις» στην περίπτωση της ελληνοκυπριακής πλευράς εννοούν περαιτέρω έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως και τη συνέχιση του δεύτερου γύρου αδειοδότησης. Στην περίπτωση των Τουρκοκύπριων, οι ΗΠΑ θεωρούν «πρόκληση» τις δηλώσει περί προσάρτησης των κατεχομένων ή περί ανεξαρτητοποίησης και διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους.
Εν τω μεταξύ, τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν. Στόχος των επαφών του είναι η συνομολόγηση συμφωνιών, που αφορούν κοινή ανάπτυξη και εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Κύπρου και Ισραήλ.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκοκυπριακές κινήσεις «διεθνούς αναγνώρισης» του ψευδοκράτους