Κύπρος: 53χρονος ιδιοκτήτης φάρμας αλόγων κακοποιούσε παιδιά -Πώς τα προσέγγιζε

Σοκάρουν οι πράξεις του 53χρονου ιδιοκτήτη φάρμας αλόγων στην επαρχία Λευκωσίας σε βάρος τριών ανήλικων παιδιών.

Κύπρος: 53χρονος ιδιοκτήτης φάρμας αλόγων κακοποιούσε παιδιά -Πώς τα προσέγγιζε
Ο 53χρονος παραδέχθηκε εννέα κατηγορίες
ΚΥΠΕ
5'

O κατηγορούμενος, περασμένη Παρασκευή καταδικάστηκε από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε 10ετή ποινή φυλάκισης, την οποία έκρινε ανεπαρκή ο Γενικός Εισαγγελέας και θα την εφεσιβάλει.

Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τη μακροσκελέστατη απόφαση του Κακουργιοδικείου, εκμεταλλεύτηκε πλήρως τη θέση ισχύος που είχε και με διάφορα προσχήματα πλησίαζε τα ανήλικα παιδιά και προέβαινε στα ανοσιουργήματά του.

Ο 53χρονος παραδέχθηκε εννέα κατηγορίες κατά παράβαση του άρθρου 6(4)(α) του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου, Ν.91(Ι)/2014, και δύο κατηγορίες κατά παράβαση του άρθρου 6(3) του ίδιου Νόμου.

Το αξιοπρόσεκτο στην υπόθεση, είναι πως τα τρία ανήλικα θύματα του 53χρονου μετά που εξετάστηκαν από ψυχολόγους, διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζουν ψυχολογικές επιπτώσεις με κατάθλιψη και χρήζουν ψυχολογικής θεραπείας.

Στην πρώτη περίπτωση ο ένας ανήλικος, σύμφωνα με την έκθεση του ψυχολόγου, παρουσιάστηκε με ενεργή συμπτωματολογία μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής ήπιας βαρύτητας.

Ήταν ευσυγκίνητος, έδειχνε κουρασμένος, η όρεξη του για φαγητό μειώθηκε, είχε δυσκολία στην επέλευση του ύπνου, με όνειρα σχετικά με τα καταγγελλόμενα περιστατικά, όπως επίσης και έντονες μνήμες. Εξέφρασε ευχές θανάτου χωρίς πλάνο, αφού αυτό θα του προσέφερε ανακούφιση από τα έντονα συναισθήματα και τις σκέψεις που παρουσίασε. Ο ψυχολόγος εισηγήθηκε την ατομική ψυχολογική θεραπεία του παιδιού στο Σπίτι του Παιδιού.

Στη δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τον ψυχολόγο που τον εξέτασε, εξέλαβε τα αγγίγματα του κατηγορουμένου ως παραβίαση των προσωπικών του ορίων. Του προκάλεσαν έκπληξη, αμηχανία, άγχος, θυμό και φόβο τη στιγμή που συνέβησαν. Φάνηκε να δημιουργείται στον ΜΚ7 το αίσθημα ενοχής, αφού σκεπτόταν πως θα έπρεπε να αποκάλυπτε νωρίτερα τα περιστατικά ώστε να μην συνέβαιναν τα ίδια σε άλλα παιδιά, καθώς επίσης αισθήματα λύπης και θυμού.

Αναφέρθηκε σε ενοχλητικές μνήμες του τραυματικού γεγονότος και ψυχολογική ενόχληση κατά την έκθεση σε υπαινιγμούς που συμβόλιζαν κάποια πλευρά του τραυματικού γεγονότος. Τα καταγγελθέντα περιστατικά φάνηκε να τον επηρέασαν συναισθηματικά και παρουσίασε μερική συμπτωματολογία διαταραχής μετατραυματικού στρες. Έγινε εισήγηση για θεραπεία του στο Σπίτι του Παιδιού.

Στην τρίτη περίπτωση, η ψυχολόγος καταγράφει στην έκθεση της ότι τα αγγίγματα του κατηγορουμένου προς το παιδί αυτός τα εξέλαβε ως παραβίαση των προσωπικών του ορίων. Τα περιστατικά του προκάλεσαν δυσφορία και ένιωθε άβολα τη στιγμή που συνέβαιναν. Η ψυχολόγος συνέστησε την ατομική ψυχολογική θεραπεία του παιδιού.

Πώς τα προσέγγιζε

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με μαρτυρίες, ζητούσε από παιδιά που έκαναν προπόνηση στη σχολή του, να του δείχνουν τις φωτογραφίες που είχαν αποθηκευμένες ως "κρυμμένες" στα κινητά τους τηλέφωνα.

Στην πρώτη περίπτωση, όταν προσφέρθηκε να μεταφέρει τον ανήλικο στη διαδρομή σταμάτησε και του ζήτησε να τον ακουμπήσει για να δει εάν έχει "κοιλιακούς". Τότε άρχισε να του επιτίθεται σεξουαλικά.

Στη δεύτερη περίπτωση ένας ανήλικος πήγαινε στη λέσχη ιππασίας για να παρακολουθήσει τη φίλη του κατά την προπόνηση της. Σε μία περίπτωση, κατά τον Δεκέμβριο του 2017, ο κατηγορούμενος, αφού κάθισε δίπλα του, του μιλούσε και προσπάθησε να βάλει τη φανέλα του μέσα στο παντελόνι του, λέγοντας του ότι θα κρυώσει. Το παιδί ένιωσε άβολα και του είπε να σταματήσει, αλλά ο κατηγορούμενος συνέχισε και προέβη στο αδίκημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιού. Σε άλλη περίπτωση, ένα παιδί ανέφερε ότι επειδή του άρεσαν τα άλογα, είχε ξεκινήσει μαθήματα ιππασίας στη φάρμα του κατηγορουμένου. Αυτός του έκανε προσωπικές ερωτήσεις, όπως εάν έβλεπε βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου και του έλεγε ότι ήθελε να γίνει ο "κολλητός" του. Κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου, σε δύο περιπτώσεις ο κατηγορούμενος τον εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά.

Τα θύματα υπέφεραν από τον κατηγορούμενο

Στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο στάθηκε στο γεγονός ότι αδικήματα σεξουαλικής φύσης, από μόνα τους, προκαλούν απέχθεια και αποτροπιασμό. «Στις περιπτώσεις, όμως, στις οποίες παραβιάζονται φυσικοί, ηθικοί και κοινωνικοί κανόνες και που θύμα είναι ανήλικο πρόσωπο, μάλιστα ευάλωτο λόγω διανοητικής αναπηρίας, τα πιο πάνω συναισθήματα επαυξάνονται στον μέγιστο βαθμό», σημειώνει.

Το Δικαστήριο επεσήμανε τη σοβαρότητα των αδικημάτων, η οποία προκύπτει τόσο από τη φύση τους όσο και από την ποινή που προβλέπεται από τον Νόμο. Όπως επίσης προκύπτει από τη νομολογία στην οποία αναφέρθηκε το Δικαστήριο, σε υποθέσεις σεξουαλικών αδικημάτων, οι ποινές που επιβάλλονται πρέπει να είναι αυστηρές και αποτρεπτικές, ενόψει της ιδιαίτερης σοβαρότητάς τους ως εγκλήματα τα οποία στρέφονται κατά των ηθών αλλά προσβάλλουν, παράλληλα, και καταρρακώνουν την προσωπικότητα του θύματος.

Με δεδομένη τη σοβαρότητα των αδικημάτων για τα οποία κρίθηκε ένοχος ο κατηγορούμενος, κατά την επιβολή της ποινής, το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη την επαναλαμβανόμενη δράση του κατηγορούμενου, ηλικίας 53 ετών, επί τριών ανηλίκων παιδιών, περί των 13 ετών.

Τονίστηκε ότι για τα δύο αυτά παιδιά, ο κατηγορούμενος ήταν ο εκπαιδευτής/προπονητής τους σε μία αγαπημένη τους, προφανώς, δραστηριότητα, ενώ για το τρίτο παιδί, είχε αυτή την ιδιότητα προς φίλη του την οποία επισκέφθηκε κατά την προπόνησή της.

Την ίδια, μάλιστα, στιγμή ο κατηγορούμενος φάνηκε ανάξιος της εμπιστοσύνης όχι μόνο των παιδιών αυτών αλλά και των γονέων του ενός, οι οποίοι τον εμπιστεύθηκαν για τη μεταφορά του παιδιού τους. Αντί της εκπαίδευσης και προστασίας από τον κατηγορούμενο, τα θύματα υπέφεραν από τις ενέργειες του, προς ικανοποίηση των σαρκικών του ορέξεων, με επίπτωση στον ψυχικό τους κόσμο, ως αναφέρθηκε στα γεγονότα. Απαξία και αποτροπιασμό είναι το τι προκαλούν οι ενέργειες του κατηγορούμενου, κατέληξε το Δικαστήριο.

Ο κατηγορούμενος θα απωλέσει την εργασία του, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα την αποστέρηση της οικογένειας από τυχόν οικονομική στήριξη.

ΠΗΓΗ:ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή