Αναστάτωση στα Κατεχόμενα για το πανό «Κατοχική Τουρκία ξεκουμπίσου από την Κύπρο»

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν προχθές μπροστά από την «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία τα κόμματα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP), Ενωμένη Κύπρος (BKP) και Νέα Κύπρος (YKP) και καλούσαν την Τουρκία να «ξεκουμπιστεί» από την Κύπρο χαρακτηρίζοντάς την κατοχική δύναμη, αναφέρονται τα Τ/Κ μέσα.
ALPHA CYPRUS
13'

Κάτω από τον τίτλο «Έρευνα από την αστυνομία για το πανό», η Avrupa (20.05.22) γράφει ότι ο «διορισμένος», όπως τον χαρακτηρίζει, «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι η «αστυνομία» θα προβεί στην απαραίτητη έρευνα για πανό που αναρτήθηκε στην εκδήλωση.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι κινητοποίησε τους «πατριδοκάπηλους και υποστηρικτές της μητέρας πατρίδας κύκλους» το πανό «Κατοχική Τουρκία ξεκουμπίσου από την Κύπρο», που άνοιξε για πρώτη φορά μπροστά στην πόρτα της «πρεσβείας».

Ουστέλ: «Είναι εγγυήτρια όλου του νησιού η Τουρκία, όχι κατοχική δύναμη»

Στη δήλωσή του για το θέμα, ο Ουστέλ υποστήριξε ότι αξιολογούν στο πλαίσιο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών κάθε είδους εκδήλωση και διαμαρτυρία, όμως δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούν την ρητορική που υποδαυλίζει το μίσος και την εχθρότητα.

Σημειώνοντας ότι η «αστυνομία» θα διεξάγει την απαραίτητη έρευνα, ο Ουστέλ είπε ότι παρακολούθησε με θλίψη τις προχθεσινές διαδηλώσεις κάποιων «ριζοσπαστικών ομάδων» έξω από την «βουλή» και υποστήριξε ότι οι απόψεις των ομάδων αυτών δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των «πολιτών της ΤΔΒΚ».

Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Ουστέλ: «[…] Παρακολούθησα με λύπη την χρήση του δημοκρατικού δικαιώματος της διαδήλωσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κάποιων ριζοσπαστικών εξωκοινοβουλευτικών ομάδα κατά τρόπο που δεν συνάδει με τις διεθνείς πολιτικές πραγματικότητες και υποδαυλίζει μίσος και εχθρότητα. Αυτές οι απόψεις δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των πολιτών της ΤΔΒΚ. Η Τουρκία δεν είναι κατοχική δύναμη, είναι η χώρα που έφερε την ειρήνη σε αυτό το νησί. Η Τουρκία, όχι μόνο δεν θα φύγει από αυτό το νησί, αλλά είναι η εγγυήτρια του νησιού μας που έφερε την ειρήνη και στους Έλληνες, όχι μόνο στους Τούρκους. Αυτό, πέρα από τις διεθνείς συμφωνίες, είναι ιστορικός δεσμός μας και με την στήριξή της στις δύσκολες μέρες η μητέρα πατρίδα Τουρκία είναι η μόνη χώρα που κάνει τα βήματα τα οποία διασφαλίζουν ότι θα ζούμε με ασφάλεια. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτώ αυτή την ρητορική που καταπατά κάθε είδους δημοκρατικό δικαίωμα και ελευθερία. Η γενική διεύθυνση της αστυνομίας μας θα κάνει την απαραίτητη έρευνα νομικά. Η διαδήλωση είναι ένα δικαίωμα, όμως δεν είναι δυνατό να κοιτάξουμε με την ίδια ανοχή την διαίρεση της κοινότητας, αυτού του είδους τις συμπεριφορές που σπέρνουν σπόρους εχθρότητας και μίσους ανάμεσα στην μητέρα πατρίδα και εμάς. Με αυτή την ευκαιρία, καταληκτικά προβαίνω σε έκκληση στον λαό μας να συμπεριφέρεται με σωφροσύνη και να μην πριμοδοτεί τέτοιου είδους προβοκατόρικες ενέργειες».

Τατάρ: «Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν εγκρίνει τέτοιες ενέργειες»

Η Kıbrıs (20.05.22) γράφει ότι, σχολιάζοντας το θέμα σε δηλώσεις στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σημείωσε ότι υπήρξαν «κάποιες δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας» κατά τη διάρκεια των προχθεσινών εκδηλώσεων και υποστήριξε:

«Αυτές από ποιους κατευθύνονται, ποιος βρίσκεται μπλεγμένος σε αυτές τις υποθέσεις, είμαι περίεργος. Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν εγκρίνει τέτοιες ενέργειες. Αυτές οι υποθέσεις οδηγούνται αλλού.

Εμείς εδώ έχουμε ένα κράτος, μια δημοκρατία. Αγωνιζόμαστε εδώ και αιώνες. Κάθε λαός θέλει να έχει το δικαίωμα να διοικεί τον εαυτό του και να ιδρύσει ένα κράτος. Κυριαρχία είναι να διοικεί τον εαυτό του και να καθορίζει ο ίδιος το μέλλον του. Ποτέ κανείς δεν κοιτάει και δεν πρέπει να κοιτάει ζεστά το να σας διοικούν άλλοι. Όμως, σε αυτή την χώρα προκαλούνται κάποια γεγονότα. Προσπαθούν να σύρουν τους ανθρώπους αλλού, προσπαθούν να τους προκαλέσουν σύγχυση».

Ο Τατάρ συνέχισε λέγοντας ότι γνωρίζει πως υπάρχει οικονομική κρίση στα κατεχόμενα, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού διεξάγεται πόλεμος στην Ουκρανία που μπορεί να μην άρχισε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή όσο ένας παγκόσμιος πόλεμος, διότι υπάρχει μεγάλη αποθήκευση αγαθών και αύξηση στις τιμές των τροφίμων, του πετρελαίου και του αερίου. Πρόσθεσε ότι στα κατεχόμενα προϋπήρχε και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και σε συνδυασμό με τις συνέπειες του πολέμου αυξήθηκε η ακρίβεια, κάτι για το οποίο δεν μπορεί να κάνει τίποτα το «κράτος».

Υποστηρίζοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διασαλευθούν οι σχέσεις των ανθρώπων διασυνδέοντας το ζήτημα «με βαθιά πολιτικά θέματα», ο Τατάρ πρόσθεσε:

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν τα συνήθισαν αυτά. Οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να έρθουν πάντα σε αντίθεση μεταξύ τους πολιτικά, μπορεί να κριτικάρουν κάποιον, όμως πάντα πίνουν μαζί τον καφέ τους το πρωί. Αλλά τώρα οδηγούν την δουλειά εκεί που – με τέτοιες βαριές προσβολές και τέτοιες βαριές κατηγορίες και κουβέντες- προσπαθούν πλέον να φέρουν τους ανθρώπους σε θέση να μην χαιρετούν ο ένας τον άλλο. Διαδίδουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε είδους προσβολή, κάθε είδους βρισιά και κουβέντα. Και τώρα, την ώρα που έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, στέλνεται μήνυμα σε άλλα κέντρα και στην Άγκυρα από αυτή την πλευρά με μια τέτοια εκδήλωση […] Αν θα αυξήσουμε την ευημερία των ανθρώπων σε αυτή την χώρα, αν θα αναπτύξουμε την υποδομή της χώρας, αν θα διασφαλίσουμε την έλευση περισσότερων τουριστών και φοιτητών στην χώρα, όλα αυτά περνούν μέσα από τις καλές σχέσεις με την Τουρκία».

Χασίπογλου: «Μοναδική μας εγγύηση και στήριγμα η Τουρκία»

Η Güneş (20.05.22) γράφει ότι σχολιάζοντας το θέμα, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι ουσιαστικά μετατράπηκαν σε εχθρότητα κατά της Τουρκίας οι εκδηλώσεις που γίνονται πρόσφατα στα κατεχόμενα και αποκαλούνται διαμαρτυρίες. Ισχυρίστηκε και το εξής:

«Η έκφραση ‘Κατοχική Τουρκία ξεκουμπίσου από την Κύπρο’ δεν είναι ρητορική που θα μπορούσε να δεχτεί ποτέ ο λαός της ΤΔΒΚ, όχι μόνο το κόμμα μας. Καταδικάζουμε όσους χρησιμοποιούν αυτή και παρόμοια ρητορική.

Σίγουρα δεν είδαν ποτέ στην ζωή τους κατοχή ή δεν γνωρίζουν τι σημαίνει κατοχή όσοι χρησιμοποιούν αυτές τις εκφράσεις. Οι Τούρκοι της Κύπρου από το σημείο μιας κοινότητας που έτεινε να αφανιστεί έφτασαν στο να γίνουν ένας λαός που διαθέτει κράτος, με την προσήλωση στις αξίες τους, τον ηρωικό τους αγώνα και την αποφασιστικότητά τους, αλλά ταυτόχρονα και με την μεγάλη συμβολή και τις θυσίες τις μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Το κράτος και ο λαός της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι και σήμερα η μοναδική μας εγγύηση και υποστηρικτής μας».

Οικονομικές οργανώσεις: «Δεν εκπροσωπούν τους Τουρκοκύπριους τα πανό»

Η Detay (20.05.22) γράφει ότι η «πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων» υποστήριξε ότι τα πανό που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εν λόγω διαδήλωση δεν εκπροσωπούν την βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού».

Σε δήλωση που φέρει την υπογραφή του εμπορικού επιμελητηρίου, του «βιομηχανικού επιμελητηρίου», της «ένωσης εργολάβων οικοδομών» και της «ένωσης ξενοδόχων», η «πλατφόρμα» αναφέρεται στις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα ξεπεράσουν όλοι μαζί με αλληλεγγύη αυτές τις δύσκολες μέρες. Ισχυρίζεται και τα εξής:

«Σε μια τέτοια περίοδο πρέπει να μένουμε μακριά από δηλώσεις και πράξεις που υποδαυλίζουν το μίσος, δεν συνάδουν με τις πολιτικές πραγματικότητες της χώρας και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον αγώνα ύπαρξης που διεξάγουν οι Τούρκοι της Κύπρου. Είναι οπωσδήποτε απαράδεχτα κάποια πανό που άνοιξαν και κάποια συνθήματα που ακούστηκαν στην εκδήλωση που έγινε χθες.

Υπάρχουν βαθιοί και αδιάρρηκτοι δεσμοί ανάμεσα στους Τούρκους της Κύπρου και την μητέρα πατρίδα Τουρκία. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα. Καταδικάζουμε με λύπη τα πανό που μεταφέρθηκαν στην χθεσινή εκδήλωση και τα συνθήματα που ακούστηκαν. Κανείς δεν μπορεί να διασαλεύσει τις σχέσεις του τουρκοκυπριακού λαού με την μητέρα πατρίδα Τουρκία με τέτοιου είδους διαδηλώσεις.

Βεβαίως αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα ο αγώνας σε όλους τους τομείς για να διορθωθεί η οικονομική κατάσταση στην χώρα, να δημιουργηθεί μια οικονομία που στέκεται στα πόδια της και να αναπτυχθεί η δημοκρατία. Όμως δεν ωφελούν κανέναν, κανέναν μας το πολιτικό περιεχόμενο και τα μηνύματα των διαδηλώσεων που ξεπερνούν τον σκοπό τους. Αυτές είναι ενέργειες που δεν πηγαίνουν πέρα από το να ικανοποιήσει τον εαυτό της μια μικρή μειοψηφία και δεν αντικατοπτρίζουν την βούληση των Τούρκων της Κύπρου.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε κάθε είδους αγώνα για δικαιώματα στην χώρα, όμως καταδικάζουμε την εκδήλωση που έγινε χθες με στόχο την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, τα συνθήματα που ακούστηκαν και τα μηνύματα που επιχειρήθηκε να δοθούν μέσω των πανό που μεταφέρθηκαν».

Αντίδραση αντιπολίτευσης στην έρευνα για το πανό για την «κατοχική Τουρκία»

Η Avrupa (20.05.22) δημοσιεύει αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης σε σχέση με την έρευνα που θα διεξαχθεί από την «αστυνομία» για το «πανό» που αναρτήθηκε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας προχθές μπροστά από την «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, αποκαλούσε την Τουρκία κατοχική δύναμη και την καλούσε να αποσυρθεί από την Κύπρο.

Η Μινέ Ατλί, πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), που ήταν από τους διοργανωτές της προχθεσινής εκδήλωσης, δήλωσε ότι το πανό αυτό δεν ανήκε στο κόμμα της, όμως σέβεται την άποψη που εκφράστηκε σε αυτό. Σημείωσε ότι στην εκδήλωση της 18ης Μαΐου υπήρξαν πανό και συνθήματα που δεν ταυτίζονται πλήρως με την άποψη του κόμματός της και δεν ανοίχθηκαν από αυτό και υποστήριξε ότι χρειάζονται ενότητα και την πλειοψηφία μέσα στην αριστερά.

Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ουρούν Σόλιαλι επέκρινε τον «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ που δήλωσε ότι θα καταγγείλει στην «αστυνομία» τους νέους που ανάρτησαν το εν λόγω πανό στην εκδήλωση και εξέφρασε την αντίθεσή του στην καταχώρηση «ποινικής αγωγής» ενάντια στην έκφραση σκέψης.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σόλιαλι ανέφερε πως δεν προκαλεί έκπληξη η έκφραση των ευχαριστιών του Ουστέλ με αυτό τον τρόπο προς εκείνους οι οποίοι τον έβαλαν στην θέση που κάθεται τώρα. Επισημαίνοντας ότι μια από τις σημαντικές αρχές στην νομική είναι τα «καθαρά χέρια», ο Σόλιαλι υποστήριξε ότι ο Ουστέλ πρέπει να ζητήσει και την έκθεση για το σκάνδαλο στο οποίο ήταν ο ίδιος πρωταγωνιστής σε σχέση με την παραχώρηση άδειας προσγείωσης σε ιδιωτικό τζετ από την Τουρκία κατά την διάρκεια των απαγορεύσεων που ίσχυαν για την πανδημία.

Αντιδρώντας στην καταχώρηση «αγωγής» εκ μέρους του Ουστέλ, η επίσης «βουλευτής» του CTP, Ντογούς Ντεριά δήλωσε ότι ένα από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το «σύνταγμα» είναι η ελευθερία σκέψης και έκφρασης.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ντεριά υπενθύμισε το σκάνδαλο με το ιδιωτικό τζετ στο οποίο ενεπλάκη ο Ουστέλ και το γεγονός ότι διορίστηκε «πρωθυπουργός» παρά το ότι έλαβε τις λιγότερες ψήφους στο συνέδριο του κόμματός του.

Σημείωσε μάλιστα ότι ο Ουστέλ κατήγγειλε τους νέους στην «αστυνομία» για «να φανεί αρεστός σε αυτόν που κινεί την μαριονέττα του».

Αρθρογράφος διερωτάται γιατί δεν αντέδρασε και στα συνθήματα του CTP ο Ουστέλ

Κάτω από τον τίτλο «Ο ίδιος ο Ουστέλ είναι χειρότερος από το πανό», ο διευθυντής της Yeni Düzen (20.05.22), Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει ότι σοβαρές αμφισβητήσεις κατά της «κυβέρνησης» περιείχαν και τα πανό που μετέφερε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε προχθές μπροστά στην βουλή» το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και ότι ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ δεν αντέδρασε σε αυτά τα συνθήματα με τον τρόπο που αντέδρασε στο πανό που έγραφε «Κατοχική Τουρκία ξεκουμπίσου από την Κύπρο».

Υπενθυμίζοντας ότι τα πανό του CTP περιείχαν συνθήματα όπως «όχι στην διοίκηση με οδηγίες», «δεν θέλουμε κυβέρνηση μαριονέττα» και «όχι στην κοινωνική και πολιτιστική καταστροφή», ο Μουτλούγιακαλί προσθέτει αναφερόμενος στον Ουστέλ:

«Τουλάχιστον έχει αυτογνωσία! Αντιλαμβάνεται ότι είναι ‘διοίκηση μαριονέττα’! Και ότι διοικούμαστε ‘με οδηγίες’! Η αντίρρησή του είναι στην ‘κατοχή’! Ενοχλήθηκε από το πανό ‘Κατοχική Τουρκία ξεκουμπίσου από την Κύπρο’ και εξήγησε επί μακρόν ότι η Τουρκία είναι ουσιαστικά εγγυήτρια της Κύπρου. Είπε ότι έφερε την ειρήνη στην Κύπρο. Δεν εξήγησε πώς έφερε τον ίδιο στον θώκο!

Γνωρίζουμε το σύνθημα που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια το Κόμμα Νέα Κύπρος. ‘Τέρμα, τέρμα, τέρμα στις κατοχές’. […]

Ο λόγος κάποιων ριζοσπαστικών δηλώσεων σε σχέση με τις διαδηλώσεις είναι οι ίδιες οι παρεμβάσεις στην δημοκρατία και την βούληση. Δεν σημαίνει τίποτα η υπεράσπιση της Τουρκίας από τον Ουστέλ. Προκαλεί χαμόγελα, διότι ο ίδιος βρίσκεται εκεί ως μια απευθείας παρέμβαση. Διαγωνίστηκε δημοκρατικά και έχασε. Ύστερα έγινε πρωθυπουργός με παρεμβάσεις. Από αυτή την άποψη, η πρωθυπουργία του Ουστέλ ‘πληγώνει’ πιο πολύ από το πανό που ανοίχτηκε. Και για την Κύπρο. Και την Τουρκία.

Ο με οδηγίες πρωθυπουργός Ουστέλ είπε ότι ‘η Τουρκία είναι η εγγυήτρια τα Κύπρου’. Τι ‘εγγυάται’; Το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συμφωνία που φέρει από κάτω της την υπογραφή της Τουρκίας εγγυάται την ‘εδαφική ακεραιότητα’ της Κυπριακής Δημοκρατίας! Διάβασε άραγε ο Ουστέλ την ‘Συνθήκη Εγγυήσεως και Συμμαχίας’; Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας που εγγυάται η Τουρκία, απαγορεύει την ίδρυση χωριστού κράτους στην Κύπρο! Η Τουρκία ούτε τις εγγυήσεις της στην Κυπριακή Δημοκρατία εγκαταλείπει ούτε την ΤΔΒΚ.

Αν τώρα, για παράδειγμα, δικαστεί το πανό της ‘κατοχής’, αν συζητηθούν οι εγγυήσεις στο δικαστήριο. Αν έρθει στην ημερήσια διάταξη της δικαιοσύνης η ‘Συνθήκη Εγγυήσεως και Συμμαχίας’. Τότε να δείτε τι θα γίνει…»

ΠΗΓΗ alphanewslive.com