Κύπρος: Έγγραφα αποκαλύπτουν τη διασύνδεση παρακολουθήσεων με την Λευκωσία

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Το νεότερο σκάνδαλο λογισμικού παρακολουθήσεων που απασχολεί την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αγγίζει και την Κύπρο.
1'

Φαίνεται πως για ακόμη μια φορά το νησί είναι η «βάση» για πώληση τέτοιων λογισμικών, κάτι που ανέφεραν στον «Φιλελεύθερο» δυο ευρωβουλευτές, ο Γιώργος Γεωργίου και ο Δημήτρης Παπαδάκης. Η υπόθεση με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σε βάρος του πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, έλαβε διαστάσεις προχθές με τις παραιτήσεις δυο αξιωματούχων. Του διοικητή της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτη Κοντολέοντος και του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη γενικού γραμματέα του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, κατά τη θητεία του ως ευρωβουλευτής έγινε απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator (Σεπτέμβριος 2021).

Επιπλέον, όπως ο ίδιος ανέφερε την Παρασκευή, η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για ανάδειξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Πανομοιότυπα τα όσα καταγγέλλει ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος πληροφορήθηκε από ειδικό κέντρο τον περασμένο Μάρτιο ότι παρακολουθείτο το κινητό του τηλέφωνο μέσω του Predator για χρονικό διάστημα 10 εβδομάδων (η ελληνική Κυβέρνηση παρ’ όλο που θα διεξαγάγει έρευνα, αρνείται κάτι τέτοιο και μιλά για «νόμιμες επισυνδέσεις από πλευράς της ΕΥΠ με εισαγγελική άδεια»).