Κύπρος: Παράνομο κύκλωμα αναγνώρισης βρεφών από την Αφρική - Πώς δρα (vid)
Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Κοντά στην πλήρη εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης αναγνώρισης παιδιών εκτιμούν ότι βρίσκονται οι Αρχές, καθώς πριν από μερικές ημέρες άλλες τέσσερεις υποθέσεις οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου και προστέθηκαν σε αυτές που είχαν καταχωρηθεί πριν από μήνες.
Και στις οκτώ υποθέσεις εμπλέκονται γυναίκες αφρικανικής καταγωγής που κατάγονται από το Καμερούν ή το Κονγκό και Κύπριοι πολίτες ή Αφρικανοί οι οποίοι κατέχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια. Πέραν από τις οκτώ υποθέσεις η Αστυνομία ζήτησε και εξασφάλισε ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για δυο πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν την εμπλοκή τους σε κύκλωμα. Πρόκειται για δυο πρόσωπα τα οποία κατέχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια.
"Μετρημένες" όσες υποθέσεις οδηγήθηκαν στις Αρχές
Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το Alphanews.live πρόσφατα έχει διαβιβαστεί στο ΤΑΕ νέα υπόθεση η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των υποθέσεων που ήδη εξετάστηκαν για παράνομη αναγνώριση. Πρόκειται και πάλι για μητέρα από αφρικανική χώρα και πατέρα Κύπριο. Η γυναίκα φέρεται να γέννησε το παιδί της στην Κύπρο και ως πατέρας εμφανίζεται Κύπριος πολίτης. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί της μητέρας για την ημερομηνία που έφτασε στην Κύπρο έρχονται σε "σύγκρουση" με τους μήνες κύησης του παιδιού. Αυτός είναι και ο λόγος της άμεσης κινητοποίησης των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους που έστειλαν τον φάκελο στο ΤΑΕ για περαιτέρω διερεύνηση.
Καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε στο AlphaNews.Live ότι οι περιπτώσεις αναγνώρισης παιδιών Αφρικανών γυναικών από Κύπριους ή Ευρωπαίους πολίτες είναι δεκάδες, ωστόσο ελάχιστες είναι αυτές οι οποίες κινούν τις υποψίες και στέλνονται για διερεύνηση στην Αστυνομία. Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει τρόπος εξακρίβωσης της αλήθειας.
Ο τρόπος δράσης
Καλά μελετημένος φαίνεται πως είναι ο τρόπος δράσης όσων απαρτίζουν το παράνομο κύκλωμα. Από τις υποθέσεις που διερευνήθηκαν μέχρι σήμερα διαφάνηκε πως οι δικαιολογίες που προβάλλονται σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις είναι ίδιες.
Είτε οι δύο τους, μητέρα και «πατέρας», γνωρίστηκαν σε στάση λεωφορείου, προχώρησαν σε σεξουαλική πράξη και επήλθε η εγκυμοσύνη, με τον Κύπριο/Ευρωπαίο να αναγνωρίζει το παιδί αλλά να δηλώνει ενόρκως ότι δεν επιθυμεί να έχει καμία γονική εμπλοκή.
Είτε η ιστορία της γνωριμίας μεταφέρεται στο δρόμο όπου η γυναίκα από την Αφρική πάει βόλτα και ο Κύπριος / Ευρωπαίος την προσεγγίζει με το όχημα του με την κατάληξη να είναι ίδια όπως και στην πρώτη περίπτωση.
Οι εμπλεκόμενοι «πατέρες», χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά χρήστες ναρκωτικών ή άτομα με εγκληματική δράση που έχουν άμεση ανάγκη από χρήματα και τους προσεγγίζουν για να δηλώσουν ενόρκως ότι είναι οι βιολογικοί γονείς των παιδιών. Η δεύτερη κατηγορία αφορά Αφρικανούς με ευρωπαϊκό διαβατήριο οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο για το σκοπό να αναγνωρίσουν ένα αριθμό παιδιών και να επιστρέφουν στη χώρα διαμονής τους. Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν και τα δυο ευρωπαϊκά εντάλματα που βρίσκονται σε ισχύ. Τα ποσά που λαμβάνουν τα άτομα αυτά κυμαίνονται από 1000-4000 ευρώ.
Αρμόδια πηγή, ανέφερε στο AlphaΝews.live πως το κύκλωμα εκμεταλλεύεται την απουσία αυστηρού νομοθετικού πλαισίου. Όπως εξήγησε, υπάρχουν οι μεσάζοντες που θα εντοπίσουν το πρόσωπο που μπορεί και είναι σε θέση να υπογράψει την ένορκο δήλωση στο δικαστήριο. Το κύκλωμα μάλιστα φαίνεται ότι φροντίζει και για την μεταφορά από και προς το δικαστήριο της Αφρικανής μητέρας και του «πατέρα» στο δικαστήριο. Έπειτα, η διαδικασία, πάλι με τη βοήθεια του κυκλώματος, μεταφέρεται στις Επαρχιακές Διοικήσεις για την έκδοση των πιστοποιητικών γέννησης. Τέλος όταν εκδοθεί και το πιστοποιητικό γεννήσεως του παιδιού, η μητέρα οδηγείται στο Αρχείο Πληθυσμού και Μετανάστευσης από το οποίο μητέρα και παιδί εξασφαλίζουν πλέον την παραμονή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Καμία υπόθεση εμπορίας προσώπων
Να σημειωθεί πως και στις οκτώ υποθέσεις που καταχωρήθηκαν στο Δικαστήριο Λευκωσίας, εμπλοκή είχε και το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων. Από τις έρευνες τους οι αρχές δεν εντόπισαν θύμα εμπορίας προσώπων που εμπλέκεται στις υποθέσεις αυτές. Σε όλες τις περιπτώσεις, φάνηκε πως οι γυναίκες συνειδητά μπαίνουν στη διαδικασία που αναφέραμε για να αποκτήσουν τα δικαιώματα από τη Δημοκρατία. Πρόκειται ουσιαστικά για δικαίωμα παραμονής καθώς και επιδόματα από το κράτος. Για διερεύνηση των υποθέσεων παράνομης υιοθεσίας παιδιών, έχει συσταθεί κοινή ομάδα στο ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας από μέλη του τμήματος, της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και του Γραφείου Καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων.
Δείγμα DNA για εξακρίβωση
Όπως είναι ήδη γνωστό για να καταστεί εφικτή η εξακρίβωση τέτοιων περιπτώσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών, με νομοσχέδιο που ετοιμάζει στοχεύει στην αλλαγή της νομοθεσίας έτσι ώστε να υποχρεώνεται κάποιος, στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι δεν πρόκειται για γνήσια περίπτωση πατέρα παιδιού, να δίνει δείγμα DNA για σκοπούς εξέτασης. Μια τέτοια προσπάθεια, σύμφωνα με πληροφορίες του Alphanews.live για να επιτραπεί η εξακρίβωση πατρότητας για τις περιπτώσεις αυτές, μέσω δείγματος DNA, έγινε και στο παρελθόν με την προσπάθεια ωστόσο να μην βρίσκει θετική ανταπόκριση.