Οι ακτές της Κύπρου από τα πιο θερμά σημεία της Μεσογείου

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις:Η αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο επηρεάζει αρνητικά τη θαλάσσια ζωή, σύμφωνα με επιστήμονες που μελέτησαν το θαλάσσιο νερό στην περιοχή και ανέφεραν ότι η θερμοκρασία του νερού είναι 3 έως 5 βαθμούς πάνω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα, γεγονός που θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες.  
Οι ακτές της Κύπρου, του Λιβάνου και της Συρίας, με τις ψηλότερες θερμοκρασίες, βρίσκονται στις 3 πρώτες θέσεις
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
2'

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», έρευνα του Joaquim Garrabou από το Ινστιτούτο Θαλασσίων Επιστημών της Βαρκελώνης και του Gil Rilov από το Ινστιτούτο Ερευνών Ωκεανών και Λιμνών του Ισραήλ κατέδειξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων στη Μεσόγειο απειλεί τη ζωή όλων των έμβιων όντων και η θερμοκρασία του νερού της Μεσογείου, η οποία υπερβαίνει κατά 3 με 5 βαθμούς τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα, ξεπερνά τακτικά τους 30 βαθμούς.

Την στιγμή που η θερμοκρασία στη Μεσόγειο είναι 3 έως 5 βαθμούς πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα, οι ακτές της Κύπρου, του Λιβάνου και της Συρίας, με τις ψηλότερες θερμοκρασίες, βρίσκονται στις 3 πρώτες θέσεις.

Ο κ. Garrabou δήλωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία κανονικά θα έπρεπε να μεταβάλλεται από τα θερμά θαλάσσια ρεύματα, έχει φτάσει σε ανησυχητικό σημείο λόγω της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Πιέζουμε το σύστημα πολύ σκληρά. Πρέπει να αναλάβουμε δράση για το κλίμα το συντομότερο δυνατό», τονίζει ο ερευνητής.

Επισημαίνοντας ότι τα πιο θερμά σημεία της Μεσογείου είναι η Κύπρος, ο Λίβανος και οι συριακές ακτές, ο κ. Rilov ανέφερε ότι η μέση θερμοκρασία του θαλάσσιου νερού στις περιοχές αυτές είναι 31 βαθμοί Κελσίου. Τονίζοντας ότι το επίπεδο αυτό θέτει σε κίνδυνο τα ενδημικά είδη στις θάλασσες, ο κ. Rilov σημείωσε ότι προβλέπουν ότι η εξαφάνιση της βιοποικιλότητας θα συνεχιστεί προς τα δυτικά της Μεσογείου κατά τα επόμενα χρόνια.

Το «Αναντολού» προσθέτει ότι σύμφωνα με το περιοδικό Global Change Biology, το οποίο δημοσιεύει έρευνες σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις επιπτώσεις τους, περίπου 50 είδη, συμπεριλαμβανομένων κοραλλιών, σφουγγαριών και θαλάσσιων φυτών, απειλούνται λόγω των αλλαγών στο οικοσύστημα της Μεσογείου.

Στις χώρες της Μεσογείου, όπου ζουν περισσότερα από 500 εκατομμύρια άνθρωποι, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αλιεία και τον τουρισμό, καθώς και με ασυνήθιστα φυσικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ