Μεταναστευτικό: Νέες τακτικές από τα κυκλώματα διακινητών - Προβληματισμός στην Ευρώπη
Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου έδωσε οδηγίες να προετοιμαστούν οι κυπριακές Αρχές, σε περίπτωση που επαληθευτούν πληροφορίες για μαζική αναχώρηση μεταναστών από τον Λίβανο με προορισμό την Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του γραφείου του ΥΠΕΣ, Λοΐζος Χατζηβασιλείου.
Μετά τις πληροφορίες οι οποίες προέκυψαν από αφιχθέντες μετανάστες τη Δευτέρα, ότι σε συγκεκριμένη περιοχή του Λιβάνου βρίσκονται περίπου 500 άτομα αναμένοντας να μπουν σε βάρκες με προορισμό την Κύπρο, ο Υπουργός Εσωτερικών επικοινώνησε το βράδυ της Δευτέρας με τον ομόλογο του από τον Λίβανο και σύμφωνα με τον Χατζηβασιλείου, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα επιληφθεί του θέματος.
«Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν δύο βάρκες να πλέουν ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής του Κάβο Γκρέκο, ενώ χρειάστηκε να γίνει επιχείρηση διάσωσης αφού τα σκάφη ήταν βαρυφορτωμένα. Τελικά οι επιβαίνοντες στα σκάφη, 95 άτομα από τη Συρία, στην συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Κάβο Γκρέκο και αφού έγινε η καταγραφή των στοιχείων τους, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας "Πουρνάρα"» είπε ο Διευθυντής του γραφείου του ΥΠΕΣ.
Στο πλαίσιο των συνεντεύξεων που λαμβάνονται από τα άτομα αυτά, συνέχισε «οι μεταφραστές και οι αρμόδιοι Λειτουργοί πρόσεξαν ότι αρκετοί από αυτούς ανέφεραν πως ήταν η πρώτη ομάδα που έφτασε στην Κύπρο. Ανέφεραν επίσης ότι σε συγκεκριμένο σημείο του Λιβάνου συγκεντρώθηκαν γύρω στα 500 άτομα τα οποία ανέμεναν να εισέλθουν σε βάρκες για να αποπλεύσουν με προορισμό την Κύπρο».
Το Υπουργείο Εσωτερικών, είπε «θορυβήθηκε από τις πληροφορίες αυτές με αποτέλεσμα ο Υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου να επικοινωνήσει χθες το βράδυ με τον ομόλογο του του Λιβάνου. Ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε η συμφωνία που έγινε με τον Λίβανο για ανταλλαγή πληροφοριών που επιτεύχθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη του Υπουργού στη γειτονική χώρα».
Από πλευράς του Λιβάνου, συνέχισε «υπήρξε δέσμευση ότι θα επιληφθούν του θέματος και θα αναλάβουν δράση. Αυτή η δέσμευση μας ικανοποιεί στο βαθμό στον οποίο μπορούμε να περιορίσουμε τις ροές ατόμων από τη συγκεκριμένη χώρα» είπε και πρόσθεσε πως «πρόκειται για μια χώρα με δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και δεν είναι εύκολο από τις αρχές, να αποτρέψουν την αναχώρηση σκαφών».
Όπως είπε ο κ. Χατζηβασιλείου «δόθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών οδηγίες για να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για την υποδοχή αυτών των ανθρώπων, σε περίπτωση που επαληθευτούν οι πληροφορίες για μαζική αναχώρηση μεταναστών».
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και σε μια «άτυπη συνεννόηση, μετά την πρόσφατη αποστολή επιστολής προς τις αρχές του Λιβάνου, για την ενίσχυση της μεταξύ μας συνεργασίας, ούτως ώστε να γίνεται δυνατή η ανακοπή των σκαφών, ούτως ώστε να μην υπάρχουν τα θέματα που εγείρονται για το θέμα των επιστροφών. Θεωρούμε ότι είναι πολύ πιο εύκολο και για τον ίδιο το Λίβανο να γίνεται ανακοπή της αναχώρησης των σκαφών, παρά να γίνεται στη συνέχεια η διαδικασία επιστροφής των προσφύγων».
Σημείωσε ακόμα ότι «μετά και την ενίσχυση των μέτρων και τις επαφές που είχαμε στο εξωτερικό, που κατέστησαν δυσκολότερη την άφιξη μεταναστών μέσω της γραμμής αντιπαράταξης, φαίνεται ότι έγινε μια μετακίνηση από πλευράς των οργανωμένων κυκλωμάτων, τα οποία προσανατολίζονται πλέον προς τη θαλάσσια μεταφορά των ανθρώπων αυτών».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απάντησε πως «ο Υπουργός Εσωτερικών εκφράζει συνεχώς συγκρατημένη αισιοδοξία για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά φαίνεται ότι γενικά πάμε καλά. Η μείωση του χρόνου εξέτασης μιας αίτησης ασύλου, από 9-21 μήνες μειώθηκε σε 1–3 μάξιμουμ με αποτέλεσμα να βοηθήσει σημαντικά στην εθελούσια επιστροφή και την απέλαση των ατόμων αυτών».
Για την ώρα, συνέχισε «τα μέτρα που λήφθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να αποδίδουν και αυτή τη στιγμή είμαστε σε πάνω από 50% μείωση. Οι συνθήκες στους χώρους κράτησης των μεταναστών είναι καλύτερες, έγιναν αναβαθμίσεις στους συγκεκριμένους χώρους, μειώθηκε η περίοδος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αυξήθηκε ο αριθμός των λειτουργών που εξετάζουν τις αιτήσεις αυτές και επιταχύνθηκε η διαδικασία απέλασης των παρανόμως διαμενόντων στην Κύπρο» είπε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Διευθυντής του γραφείου του ΥΠΕΣ ανέφερε ότι «φαίνεται πως κατά την καλοκαιρινή περίοδο οι μεταναστευτικές ροές δια θαλάσσης είναι αυξημένες».
Πηγή: ΚΥΠΕ