H Χεζμπολάχ απειλεί ευθέως με χτύπημα την Κύπρο – Ψύχραιμη η αντίδραση από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Για πρώτη φορά, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ εκτόξευσε ευθείες απειλές εναντίον της Κύπρου
H Χεζμπολάχ απειλεί ευθέως με χτύπημα την Κύπρο – Ψύχραιμη η αντίδραση από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
AP Photo
3'

Στο στόχαστρο του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, μπήκε την Τετάρτη η Κύπρος, υπογραμμίζοντας ότι η οργάνωση θα μπορούσε να θεωρήσει τη Λευκωσία εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου.

Σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, απείλησε για πρώτη φορά την Κύπρο, το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στα παράλια της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας πως έχει «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ λέει πως θα χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο, αν η Χεζμπολά επιτεθεί στα αεροδρόμιά του».

«Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου, σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο», διεμήνυσε ο Νασράλα.

Κατά το παρελθόν η Κύπρος έχει επιτρέψει περιστασιακά στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά ποτέ κατά τη διάρκεια σύρραξης. Σημειώνει επίσης ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τις δύο βάσεις που διατηρούν στην Κύπρο για επιχειρήσεις στη Συρία και πιο πρόσφατα στην Υεμένη.

Η Κύπρος, που απέχει σχεδόν 300 χιλιόμετρα από το Ισραήλ και 200 χιλιόμετρα από τον Λίβανο, διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δυο χώρες.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις»

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας στον αρχηγό της Χεζμπολάχ.

Ο Κύπριος ηγέτης υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα και τις απειλές που εξαπέλυσε κατά της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε:

«Έχω διαβάσει τις δηλώσεις που έχουν γίνει. Αυτό που έχω να απαντήσω είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Άρα, επαναλαμβάνω, η Κύπρος, η χώρα μας δεν εμπλέκεται σε καμία απολύτως περίπτωση και δεν είναι μέρος του προβλήματος. Αντίθετα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μέρος της λύσης».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ακόμα δίαυλος επικοινωνίας είτε με τη Χεζμπολάχ είτε με την Κυβέρνηση του Λιβάνου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε:

«Φυσικά υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με την Κυβέρνηση του Λιβάνου και με την Κυβέρνηση στο Ιράν. Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μέσω της διπλωματικής οδού».

Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις του Χασάν Νασράλα, ο Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε:

«Δεν είναι ευχάριστες οι δηλώσεις, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση σε αυτό που επιχειρείται, στο να παρουσιαστεί μια εικόνα ότι η Κύπρος εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις. Σε καμία απολύτως περίπτωση».

Ερωτηθείς αν θα έχει επικοινωνία με ξένους ηγέτες για αυτές τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε:

«Σίγουρα, μέσω της διπλωματικής οδού. Αλλά, επαναλαμβάνω, το τι πράττει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δημόσιο, δεν είναι εν κρυπτώ. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή