Κύπρος - 50 χρόνια από τη βάρβαρη εισβολή: Συγκλονιστικές εικόνες από όσα άφησε πίσω του ο «Αττίλας»

Κανείς δεν ξεχνά, και τίποτα δεν ξεχνιέται. Στη μαύρη επέτειο των 50 ετών από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο φωτογραφικός φακός του Λευτέρη Παρτσάλη καταγράφει εικόνες που μας θυμίζουν, γιατί ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε...

Κύπρος - 50 χρόνια από τη βάρβαρη εισβολή: Συγκλονιστικές εικόνες από όσα άφησε πίσω του ο «Αττίλας»
Lefteris_Partsalis
2'

Η μεγαλυτερη τραγωδία του σύγχρονου Ελληνισμού, από τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι αναμφίβολα η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η παράνομη κατοχή του 1/3 του νησιού.

Δεκάδες χιλιάδες νεκροί και αγνοούμενοι, 200.000 εκτοπισμένοι και μια κοιτίδα του Ελληνισμού, από τα πανάρχαια χρόνια, παραμένει σε κατοχικά χέρια, ως αποτέλεσμα της βάρβαρης εισβολής, σαν σήμερα, το 1974.

Ο θύτης πανηγυρίζει ακόμα για τις θηριωδίες του, τα θύματα κι όλοι οι Έλληνες όμως, θρηνούν, και δεν ξεχνούν... Ειδικά όσο μια δίκαιη λύση δεν φαίνεται πουθενά ορατή στον ορίζοντα...

Ο φωτορεπόρτερ Λευτέρης Παρτσάλης βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, εκεί όπου εκτυλίχθηκαν σφοδρές μάχες και οι ελληνικές δυνάμεις κατόρθωσαν να το υπερασπιστούν. Μια μικρή-μεγάλη νίκη, μέσα σε μια μεγάλη τραγωδία.

Η Αμμόχωστος, το άλλοτε στολίδι της ανατολικής Μεσογείου, μοιάζει σαν να έμεινε πίσω στο 1974, με τις τουρκικές θηριωδίες που εκτυλίχθηκαν εκεί, να αφήνουν εμφανή σημάδια. Εκεί επιτρέπεται και παροτρύνεται από τους κατακτητές και η -άρρωστη για πολλούς- πρακτική του «σκοτεινού τουρισμού».

Δηλαδή τουρίστες που δεν έχουν κάπου άλλου να πάνε, αλλά προτιμούν να διασκεδάσουν εκεί όπου διεξήχθη το χειρότερο δράμα της Ευρώπης, του τελευταίου αιώνα.

Τα μηνύματα των φυλακισμένων συμπατριωτών μας -πολλοί από αυτούς κατέληξαν... αγνοούμενοι- συγκλονίζουν. Και μας θυμίζουν διαρκώς το ατιμώρητο έγκλημα.

Η Πράσινη Γραμμή, τέλος, που διαχωρίζει το νησί, αποτελεί μια συνεχή ενθύμηση ότι η ελευθερία στην Κύπρο, δεν είναι κάτι δεδομένο, όπως για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Αντιθέτως - είναι μια ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο, που επιτρέπει να εξακολουθεί μια τέτοια κατάσταση, που ουσιαστικά «δικαιώνει» τον εισβολέα και κατακτητή...

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή