Κύπρος και Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν Οδικό Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας

Η συμφωνία αφορά την περίοδο 2024 – 2029.
Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου.
2'

Τα Υπουργεία Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής επαναβεβαιώνουν την κοινή τους δέσμευση να συνεργασθούν για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών διεθνών προβλημάτων ασφάλειας, μέσω της υπογραφής ενός Οδικού Χάρτη (Road Map) Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας.

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Βασίλης Πάλμας και η Υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Σελέστ Γουόλαντερ, παρουσία μεταξύ άλλων, του Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα, αρχηγού της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και της Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, υπέγραψαν τη συμφωνία.

Ο Οδικός Χάρτης θεσπίζει ένα πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην εθνική ασφάλεια, της αντιμετώπισηςκακόβουλων ενεργειών και ανάπτυξης διαλειτουργικότητας μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δυο χωρών.

Η συνολική σταθερότητα και ασφάλεια της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου είναι ζωτικής σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τελικό επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα, όπως όλες οι προσπάθειες στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη, στοχεύουν στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή. Η ενισχυμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας αποτελεί ευκαιρία και για τις δύο πλευρές για καλύτερη προετοιμασία και υποστήριξη αμοιβαία επωφελών στόχων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η πολυπλοκότητα και ο εξελισσόμενος χαρακτήρας των προκλήσεων ασφαλείας σε αυτή την περιοχή επιβάλλει επαγρύπνηση, δέσμευση και στενή συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας μεταξύ εταίρων, για να διασφαλισθεί η διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας, των αρχών της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.