Για κυνισμό κατηγόρησε τους Τούρκους ο Χριστόφιας στον ΟΗΕ
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην έδρα του ΟΗΕ, κατήγγειλε την τουρκική πλευρά για «κυνισμό», όπως ανέφερε και στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, τονίζοντας ότι το «κλειδί της λύσης» βρίσκεται στην Άγκυρα. Η τουρκική και η τουρκοκυπριακή ηγεσία «πρέπει να λογικευτούν», τόνισε χαρακτηριστικά. Τόσο στην αρχική του τοποθέτηση, όσο και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε ότι «υπάρχει μόνο μία Κύπρος, η Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε Βόρεια, ούτε Νότια», υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Έρογλου αθέτησε το λόγο του που έδωσε στο Γ.Γ. του ΟΗΕ για να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα με τον κ. Ταλάτ. «Ο συνομιλητής μου δεν είναι έτοιμος», ανέφερε ο πρόεδρος της Κύπρου, προσθέτοντας ότι «ο κ. Έρογλου δηλώνει πως μέχρι τις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ανάπαυλα. Αυτό με θλίβει, γιατί από την αρχή υποσχέθηκα στον Κυπριακό λαό να κάνω τα μέγιστα για να επιτύχουμε τον στόχο της επανένωσης της Κύπρου, να τερματίσουμε την κατοχή, τον εποικισμό και κάθε τι που κάνει τους Κύπριους δυστυχείς. Κι εννοώ επίσης τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».
Στη συνέχεια, διατύπωσε την άποψη ότι «είμαι πολιτικός που πάλεψα και παλεύω ώστε οι Τουρκοκύπριοι να είναι ίσοι πολίτες με τους Ελληνοκύπριους και όχι πολίτες δεύτερης κατηγορίας», προσθέτοντας όμως ότι «αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί σε βάρος των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων». Επίσης, υποστήριξε ότι με τον Ταλάτ επιτεύχθηκε «σημαντική πρόοδος» σε ορισμένα ζητήματα εσωτερικών πτυχών και ότι στόχος είναι η διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία για τους Ελληνοκυπρίους «αποτελεί συμβιβασμό» μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή τού '74.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της ενέργειας, επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις, ότι αν λυθεί το Κυπριακό θα επωφεληθούν και οι δυο κοινότητες. Επίσης, αναφέρθηκε και στην πρότασή του για την Αμμόχωστο και στα οφέλη που θα προκύψουν και για τους Τουρκοκύπριους, εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή. Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν πρόκειται η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχτεί ξανά πρόταση για επιδιαιτησία, ούτε και την απαίτηση της τουρκικής πλευράς για απευθείας εμπόριο, ενώ η στάση της Τουρκίας εμποδίζει την ευρωπαϊκή της πορεία, όπως σημείωσε.
Συνάντηση με Λαβρόφ
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό και διμερή ζητήματα. Ο πρόεδρος της Κύπρου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι με τον κ. Λαβρόφ δεν συζήτησε το θέμα του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο, αλλά εξέφρασε την ελπίδα να έχει νέα όταν επιστρέψει στη Λευκωσία. Επίσης, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στη «συνεχή υποστήριξη αρχών» από τη Μόσχα στο Κυπριακό και εντός του ΣΑ και σ' όλους τους υπόλοιπους διεθνείς οργανισμούς, ενώ προσκάλεσε το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Κύπρο.
Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι «υπάρχει μακρά παράδοση και έχουμε πολλά κοινά στοιχεία», προσθέτοντας ότι «η Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ προωθεί περαιτέρω και βαθύτερα την εταιρική συμμαχία Ρωσίας -ΕΕ, κι αυτό το εκτιμούμε». Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, επισήμανε ότι «οι προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν στη βάση των ψηφισμάτων τού Σ.Α., τα οποία ξεκάθαρα παραθέτουν τις παραμέτρους της κατάστασης στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων. Η θέση αυτή παραμένει αμετάβλητη και πρέπει να αποτελεί το σημείο, που θα καθοδηγεί όλες τις προσπάθειες τού Γ.Γ., των πέντε μονίμων μελών και όλων των άλλων».