Λιλλήκας: Να γίνει διαχωρισμός τραπεζικών εργασιών Κύπρου –Ελλάδας

Ο πλήρης διαχωρισμός των ελληνικών εργασιών των κυπριακών τραπεζών από τις μητρικές κυπριακές τράπεζες αποτελεί μια από τις πιο βασικές παραμέτρους –αν όχι την κύρια παράμετρο– για την πραγματική εξυγίανση του τραπεζικού μας συστήματος και επαναφορά της προοπτικής ανάπτυξης στη δοκιμαζόμενη κυπριακή οικονομία, δήλωσε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας.
2'

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι έτσι θα επανέλθουν συνθήκες ρευστότητας στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας, χωρίς να επιβαρυνθούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι.

Ανέφερε ότι «μας βρίσκει σύμφωνους η θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι ο διαχωρισμός των τραπεζικών εργασιών Κύπρου –Ελλάδας πρέπει να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα».

Εισηγήθηκε ότι λόγω και της πολύ εύθραυστης κατάστασης που εξακολουθεί να επικρατεί στην Ελλάδα, η πλήρης ανεξαρτητοποίηση εργασιών των κυπριακών εγχώριων δραστηριοτήτων μας από τις ελληνικές δραστηριότητες «πρέπει να είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού μας συστήματος, η βελτίωση του εποπτικού ελέγχου και η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά».

Έτσι, πρόσθεσε, «θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την όσο το δυνατό πιο σύντομη ανάκαμψη των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες θα μπορούν να προσελκύσουν ευκολότερα και επενδυτικά κεφάλαια».

Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης πως πρέπει επίσης «να στηριχθεί η προσπάθεια για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» από το μηχανισμό ESM με ειδική πρόνοια στο Μνημόνιο για αναδρομική ισχύ, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος το δημόσιο χρέος να φτάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος ανέφερε ότι «σε τέτοιες πολύ κρίσιμες ώρες, οφείλουμε όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας, να συγκεκριμενοποιούμε και να στηρίζουμε εμπράκτως τα μέτρα που στοχεύουν στην ομαλή εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, στην τόνωση της ρευστότητας και στη δημιουργία πιο ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο θα συμβάλλει στο περιορισμό των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης».

SIGMALIVE