Συμπόσιο για προστασία πολιτιστικής- αρχαιολογικής κληρονομιάς

Μονοήμερο διεθνές συμπόσιο με θέμα την προστασία της πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς στην περιοχή της Μεσογείου οργανώνει στη Λευκωσία, στις 3 Νοεμβρίου, το Ιδρυμα «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης».

Συμπόσιο για προστασία πολιτιστικής- αρχαιολογικής κληρονομιάς
2'

Βασικός σκοπός του συμποσίου είναι να παρουσιασθεί και να αξιολογηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς στην περιοχή της Μεσογείου, δεδομένου ότι η νομοθεσία σε πολλές περιπτώσεις είναι πεπαλαιωμένη και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες.

Την εναρκτήρια ομιλία του συμποσίου θα κάνει η Λίνα Μενδώνη, αρχαιολόγος, Γενική Γραμματέας Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας με θέμα «Ελληνική νομοθεσία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς: προστασία αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, ιστορικών τόπων και πολιτιστικών τοπίων».

Στο συμπόσιο θα παρουσιασθούν και θα συζητηθούν γενικά και ειδικά θέματα, μεταξύ των οποίων είναι:

*Ποιος ο ρόλος των αρχαιοτήτων στην κοινωνία σήμερα και για ποιο λόγο τις προστατεύουμε.

*Τι είναι πολιτιστική κληρονομιά και τι αρχαιότητες.

*Υπάρχει χώρος βελτίωσης από πλευράς διεθνούς νομοθεσίας για την απόδοση στις χώρες προέλευσής τους κινητών αρχαιολογικών αντικειμένων που φυλάσσονται σε διάφορα Μουσεία;

*Είναι η νομοθεσία για τον έλεγχο της εμπορίας αρχαιοτήτων επαρκής σε όλες τις χώρες;

Στο συμπόσιο θα μιλήσουν επίσης ο Μαουρίτσιο Φιορίλι, δικηγόρος του Ιταλικού Κράτους, νομικός σύμβουλος της ICCROM με θέμα «Διεθνείς συμβάσεις και Ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», M. Aλμάγκρο, ακαδημαϊκός της Βασιλικής Ακαδημίας στη Μαδρίτη και Α. Μεντέρος, καθηγητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης,με θέμα «Αρχαιολογική πολιτιστική κληρονομιά στην Ισπανία: νομοθεσία και σύγχρονα προβλήματα», Ολιβιέ Πουασόν, γενικός επιθεωρητής συντήρησης αρχαιοτήτων στη Γαλλία, «Το νομικό πλαίσιο για την πολιτιστική κληρονομιά στη Γαλλία», Νίκολας Βέλα, Πρόεδρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Μάλτας με θέμα «Είκοσι χρόνια αρχαιολογικής δραστηριότητας στο Αρχιπέλαγος της Μάλτας».

Ο Ούζης Νταχάρι, αναπληρωτής διευθυντής Αρχαιοτήτων Ισραήλ θα μιλήσει με θέμα «Η προστασία της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ισραήλ». Επίσης, θα γίνει κοινή ανακοίνωση της Ζανίν Μασίχ, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Λιβάνου, και Ναντίν Χαρούν, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Μπαλαμάντ και εκπρόσωπο του ICOM Λιβάνου με θέμα «Κληρονομιά του Λιβάνου. Από τον 20ον στον 21ο αιώνα: Ένας απολογισμός». Τέλος, η Μαρία Χατζηκωστή, διευθύντρια Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, θα μιλήσει για το νομικό πλαίσιο και τη διεθνή συνεργασία για την προστασία και τον επαναπατρισμό κυπριακών αρχαιοτήτων.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή