Έκκληση Ομήρου για κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού

Εκ νέου «ισχυρή προτροπή» για επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού το συντομότερο δυνατό στη Βουλή προς ψήφιση, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Νομοθετικού σώματος Γιαννάκης Ομήρου διαμηνύοντας ξανά στην Τρόικα ότι οι πολιτικές λιτότητας απέτυχαν και ότι είναι αδιανόητο η Τρόικα να επιμένει σε πολιτικές που καταδικάζουν σε μόνιμη ύφεση τις χώρες του νότου.
2'

Διερωτήθηκε «εάν το ζητούμενο είναι η εγκαθίδρυση της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων, Βορρά και Νότου».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση που είχε με το Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το νομοθετικό σώμα τελεί σε αναμονή κατάθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2013.

«Ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή είχε ενημερώσει τη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων ότι μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα κατατίθετο ο Προϋπολογισμός, η ημερομηνία αυτή έχει παρέλθει», είπε.

Είναι αντιληπτό ότι, όπως λέχθηκε, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα συνεχίζονται με τηλεδιασκέψεις και αναμένεται η έλευση της στην Κύπρο, ανέφερε ενώ σημείωσε ότι ο χρόνος δεν είναι ανεξάντλητος και για να μπορέσει η Βουλή να κάνει μια στοιχειώδη συζήτηση του Προϋπολογισμού πρέπει να έχει μπροστά της ωφέλιμο χρόνο.

Παρατηρώντας ότι «αυτό είναι ένα ζήτημα», είπε ότι πως «όταν υπάρξει κατάληξη για το μνημόνιο θα πρέπει πλείστες όσες πρόνοιες να συμπεριληφθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό και άρα θα απαιτηθεί κάποια επεξεργασία και μετά την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων».

Απευθύνοντας «έκκληση και ισχυρή προτροπή να υπάρξει το συντομότερο κατάληξη», ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η έκκληση του δεν πρέπει να συνδεθεί με το περιεχόμενο της συμφωνίας και συμπλήρωσε πως σε ό,τι αφορά «το περιεχόμενο του διαβόητου μνημονίου, όλοι έχουμε απόψεις τις οποίες καταθέσαμε γραπτώς και υπάρχουν θέματα στα οποία αισθανόμαστε πάρα πολύ έντονα και ειδικά σε αυτά που αφορούν στη διαφύλαξη της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους, αλλά και θέματα που αφορούν στην προστασία των χαμηλών και των μεσαίων εισοδηματικών τάξεων και του βιοτικού επιπέδου του λαού».

«Είναι κατανοητό ότι έχουμε αποταθεί για να δανειστούμε από τους εταίρους μας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», συνέχισε και αναφερόμενος ειδικά στους εταίρους της Κύπρου, επανέλαβε ότι «οριστικά και αμετάκλητα οι πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας έχουν αποτύχει καθ’ ομολογία του ιδίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ιδίου του Επιτρόπου αρμοδίου για τις Νομισματικές και Οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ και καθομολογία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Δεν είναι νοητό να συνεχίζεται από την Τρόικα μια πολιτική, η οποία τείνει να καταδικάζει σε μόνιμη ύφεση και κρίση τις οικονομίες ιδιαίτερα της νότιας Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Το αίτημά μας πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσα στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης κοινοτικής αλληλεγγύης, η οποία μέχρι τώρα, θέλω να υπογραμμίσω, δεν έχει αποτυπωθεί στην πράξη», είπε επισημαίνοντας ότι «βλέπουμε πως από αυτή την κρίση υποφέρει κυρίως η νότια Ευρώπη».

Καταλήγοντας, διερωτήθηκε «εάν θα εγκαθιδρυθεί μονίμως πλέον Ευρώπη των δύο ταχυτήτων».

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ