«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις Τρόικα-Λευκωσίας το ύψος του δανείου

Επαφές με τεχνοκράτες και με την κυβέρνηση πραγματοποιεί σήμερα η τρόικα. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, η τρόικα συναντάται με το ΥΠΟΙΚ, το ΥΠΜΕΜ καθώς και με άλλες υπηρεσίες του κράτους. Τετραμελής ομάδα του κλιμακίου της τρόικας μετέβη στο Υπουργείο Οικονομικών για τεχνικές συναντήσεις. Στις 3 και μισή οι τροικανοί θα έχουν συνάντηση με την Κυβέρνηση.
2'

Στις συναντήσεις θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η απόδοση των μέτρων της κυβέρνησης και οι μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν.

Αναφορικά με την πληροφορία ότι η κυβέρνηση έκανε αποδεκτό το αίτημα της τρόικας για να χρησιμοποιούνται τα έσοδα από το ΦΑ για την αποπληρωμή του δανείου από την τρόικα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε ότι υπάρχει μια θέση της τρόικας που λέει ότι τα έκτακτα έσοδα από τη δραστηριότητα που θα γίνεται στην Κύπρο θα παραχωρούνται για την αποπληρωμή.

Αυτό δεν αφορά μόνο τα έσοδα από το ΦΑ, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι όσον αφορά τα έκτατα έσοδα, η τρόικα επιθυμεί όπως χρησιμοποιούνται για την εξόφληση του δανείου, «το οποίο δεν έχουμε ακόμα συνάψει».

Σε ότι αφορά τα έσοδα από το ΦΑ, που αναμένονται από το 2018, η κυβέρνηση έχει υποβάλει μια πρόταση που συνίσταται στη δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο θα καταβάλλονται τα έσοδα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία υποδομών για τις μελλοντικές γενεές και ασφαλώς ένα μέρος αυτών των εσόδων θα πηγαίνουν για την εξόφληση του όποιου δανείου κάνουμε ενόψει της συμφωνίας με την τρόικα, είπε ο κ. Στεφάνου, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις.

Στις 3μιση η τρόικα θα έχει συνάντηση με την κυβέρνηση για να τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος. «Έχουμε θέσεις που εξηγήσαμε και κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης εξ αποστάσεως», είπε ο κ. Στεφάνου.

Αγκάθι στη διαδικασία διαπραγμάτευσης αποτελεί το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών διότι αυτό θα καθορίσει το ύψος του δανείου που θα χρειαστεί η Κύπρος.

Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι οι τράπεζες δε χρειάζονται περισσότερα από €6 δις. Η τρόικα υπολογίζει περίπου τα διπλάσια.