Merrill Lynch: Δεν αναμένεται σύντομα συμφωνία Τρόικας-Λευκωσία

Μέχρι τις προεδρικές εκλογές δεν αναμένεται συμφωνία Λευκωσίας με την Τρόικα, όπως αναφέρει έκθεση της Merrill Lynch.

Merrill Lynch: Δεν αναμένεται σύντομα συμφωνία Τρόικας-Λευκωσία
2'

Αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται να καταλήξουν σε ένα κυπριακό μνημόνιο, πριν τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013, καθώς η επόμενη λήξη ομολόγων είναι στις 3 Ιουνίου.

Οπως επισημαίνει η ιστοσελίδα StockWatch οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό μνημόνιο είναι οι μακρύτερες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής .

«Πιστεύουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος έχουν περισσότερη σημασία για την ευρωζώνη από ότι θα υποδήλωνε το μικρό μέγεθος της χώρας», αναφέρει η έκθεση.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι με την πρώτη ματιά η Κύπρος δεν φαίνεται να επηρεάζει την αγορά πέρα από τα σύνορά της, καθώς η οικονομία της αποτελεί μόνο το 0,15% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και είναι η τρίτη μικρότερη χώρα στην ευρωζώνη μετά τη Μάλτα και την Εσθονία.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η δυναμική του χρέους θα μπορούσε να είναι σε κίνδυνο με το ποσό που χρειάζεται η Κύπρος να αυξάνεται συνεχώς. Στην έκθεση ως παράγοντας πρόκλησης αναφέρεται και το ενδεχόμενο οι τράπεζες να ζητήσουν επίσημη βοήθεια και επομένως το κράτος πρέπει να παρέχει τη μεγαλύτερη στήριξη.

Αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνει απευθείας από τον ESM, τότε οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους θα μετριαστούν. Ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν το 2014.

Στα θετικά επισημαίνεται η ανεύρεση φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, με τα έσοδα να υπολογίζονται στα 2,2- 3,1 δισ. δολ. ετησίως, σε 10 χρόνια.

Εάν το χρέος της Κύπρου κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα για την Ευρώπη και χρειαστεί κούρεμα, τούτο θα σήμαινε, σημειώνεται στην έκθεση, ότι «η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι μοναδική».

Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι, αν τεθεί θέμα εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη, «αυτό θα είχε μεγαλύτερες συνέπειες για την Ευρώπη και θα προκαλούσε ανησυχία στις αγορές».

Τέλος, εκτιμάται ότι η Κύπρος μπορεί «να αποδειχθεί ο δεύτερος αδύναμος κρίκος, μετά την Ελλάδα».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή