Χριστόφιας: Επώδυνη η συμφωνία με την Τρόικα

«Επώδυνη» χαρακτήρισε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, την καταρχήν συμφωνία της χώρας με την Τρόικα, στη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

Χριστόφιας: Επώδυνη η συμφωνία με την Τρόικα
2'

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δεν ήταν επιλογή της Κυπριακής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αναζητήθηκαν και άλλες πηγές χρηματοδότησης, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας επέρριψε ευθύνες στις αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών, καθώς και στον πλημμελή έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας. «Είναι θέση μου ότι οι έρευνες που διεξάγονται για το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να συνεχιστούν αποφασιστικά, μέχρι τέλους, και στη βάση των αποτελεσμάτων τους να αποδοθούν ευθύνες και οι ένοχοι να τιμωρηθούν. Η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το δάνειο, το οποίο θα συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία από το Μηχανισμό Σταθερότητας, μέχρι και δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για τη στήριξη των τραπεζών, ενώ το 1,5 δισεκατομμύριο θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κράτους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Επιπλέον, ο Δημήτρης Χριστόφιας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια στη διαπραγμάτευση για να επιτύχει όσα έθεσε ως κεντρικούς στόχους. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι διατηρείται ο εθνικός έλεγχος της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Στο μνημόνιο της Τρόικας, ανέφερε, περιλαμβανόταν πρόνοια για συναπόφαση στο σχεδιασμό και για κατά προτεραιότητα χρησιμοποίηση των εσόδων από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων για εξόφληση του χρέους. «Με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν, εμείς θα αποφασίζουμε για τους σχεδιασμούς μας. Τα έσοδα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για επένδυση στις υποδομές και για τις μελλοντικές γενεές. Φυσιολογικά, ένα μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιείται για την εξόφληση του χρέους», δήλωσε.

Επίσης, ανέφερε ότι αποφεύχθηκε η ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. «Στο αρχικό μνημόνιο υπήρχε ονομαστική αναφορά σε ημικρατικούς οργανισμούς που έπρεπε να ιδιωτικοποιηθούν. Διεγράφη η αναφορά και δημιουργήσαμε την προοπτική για αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων. Η διευθέτηση αυτή δεν μας ικανοποιεί απόλυτα. Είναι, όμως, ένα εφαλτήριο για να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση προς αποφυγή ιδιωτικοποιήσεων συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών», εξήγησε.

Επίσης, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν έγινε αποδεκτή η κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) και του 13ου μισθού και ότι πείστηκε η τρόικα να αποδεχθεί την προσέγγιση η συνεισφορά των μισθωτών να είναι κλιμακωτή και όχι ισοπεδωτική για να υπάρχει επιμερισμός του κόστους από την επιβολή του μνημονίου ανάλογα με τα εισοδήματα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή