Αποκάλυψη: To τουρκικό σχέδιο για το Κυπριακό

Το δικό της σχέδιο δράσης στο Κυπριακό για το 2013 ετοίμασε η Τουρκία και θα το προωθήσει πριν και αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Αποκάλυψη: To τουρκικό σχέδιο για το Κυπριακό
2'

Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και μια διαδικασία με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Οι τοποθετήσεις Αχμέτ Νταβούτογλου και Ντερβίς Έρογλου καταδεικνύουν τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς σ’ ό,τι αφορά στο Κυπριακό οι οποίες περιλαμβάνουν διατήρηση όλων των δικαιωμάτων που θεωρεί η Άγκυρα ότι έχει στην Κύπρο αλλά και καθορισμό ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για επίτευξη συμφωνίας.

Οι αναφορές του Νταβούτογλου στο Κυπριακό περιλαμβάνονται σε έντυπο με την ονομασία «Η εξωτερική μας πολιτική ενώ εισερχόμαστε στο 2013» και το οποίο ετοιμάστηκε με την ευκαιρία της παρουσίασης του προϋπολογισμού του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών οι ανοικτού τέλους διαπραγματεύσεις χωρίς χρονικό περιορισμό και συγκεκριμένο πλαίσιο δεν μπορούν να συνεχιστούν. Πρόσθεσε δε ότι αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου θα διαφανεί εάν θα υπάρξει μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό.

Περαιτέρω υποστήριξε ότι η Τουρκία σε αρκετές περιπτώσεις «απέδειξε τη θετική της στάση στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό». Υποστήριξε ακόμα ότι η τουρκική θέση «να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά» διατηρήθηκε όλη αυτήν την περίοδο.

Σ’ ότι αφορά στη μελλοντική προσέγγιση της Τουρκίας στο Κυπριακό υποστήριξε πως η χώρα του «θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως εγγυήτρια δύναμη και ως μητέρα πατρίδα». Και σύμφωνα με τον Νταβούτογλου πάνω σ’ αυτήν τη λογική θα κινηθεί η Τουρκία σ’ ό,τι αφορά σε ένα νέο οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Τοποθετήσεις που καταδεικνύουν ότι για την Άγκυρα οι όποιες νέες κινήσεις στο Κυπριακό θα γίνουν αποδεκτές εάν και εφόσον διατηρήσουν τα επεμβατικά της δικαιώματα.

Αναφορές στο Κυπριακό έγιναν και από τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος έκανε λόγο για μια νέα διαδικασία που θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές. Προέβλεψε πάντως αδιέξοδο στη νέα προσπάθεια, γιατί όπως ισχυρίστηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο θεωρεί ως πιθανό νικητή, έχει καταλήξει σε ένα πρωτόκολλο με το ΔΗΚΟ αλλά και μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις του, δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας για μια συμφωνία στο Κυπριακό.

Ο Έρογλου αναφέρθηκε σε «νέες διαπραγματεύσεις» μετά τις εκλογές, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη θέση του αυτή, δηλαδή εάν εννοεί συνομιλίες από μηδενική βάση και με παραγραφή των όσων είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Επέμεινε κι αυτός με τη σειρά του ότι σ’ αυτές τις «νέες διαπραγματεύσεις» θα πρέπει να τεθεί ένα χρονικό πλαίσιο, σύμφωνα με άρθρο του Φιλελεύθερου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή