Κύπρος: Χωρίς διάλογο η πρώτη διακαναλική συνάντηση των υποψηφίων
Όπως φαίνεται αυτό ήταν το μειονέκτημα της διαδικασίας που συμφωνήθηκε, με βάση την οποία οι υποψήφιοι απαντούσαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και μετά από κάθε κύκλο έκαναν σχόλιο.
Θέμα της συνάντησης ήταν το φλέγον θέμα της οικονομίας. Σύμφωνα με αναλυτές, η συζήτηση δεν «έδωσε» κάτι καινούργιο από τους τρεις υποψηφίους. Επιβεβαίωσε τα «αδύνατα σημεία» τους, ενώ προσπάθησαν να αναδείξουν τα επίσης γνωστά «ατού» τους.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η αξιοπιστία, η διεκδικητικότητα και οι καλές διασυνδέσεις στο εξωτερικό είναι τα στοιχεία που χρειάζεται η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία. Ανέφερε ότι, εάν εκλεγεί, θα κυβερνήσει με συλλογικότητα ενώ για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, είπε ότι υπάρχει δέσμευση για κάτι τέτοιο από την παρούσα κυβέρνηση, μέσα από την καταρχήν συμφωνία με την τρόικα. Προσέθεσε, όμως, ότι αν υπάρχει τρόπος να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα έσοδα, θα αποφύγει τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο Νίκος Αναστασιάδης έδειξε πως αδύνατο σημείο συνεχίζει να αποτελεί η ιδιωτικοποίηση- μετοχοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών. Δεν κατάφερε να πείσει ότι έχει εναλλακτική πρόταση για διασφάλιση της κυριότητας των Ημικρατικών στο κράτος και από την άλλη απέφυγε να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις εάν η τρόικα επιμένει σε κάτι τέτοιο. Για τις επικρίσεις εναντίον της πολιτικής λιτότητας που εφάρμοσαν φιλελεύθερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται άλλοι για τα δικά μας λάθη.
Ο Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, είπε ότι η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται μόνο με ανάπτυξη και όχι με μέτρα λιτότητας. Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι, εάν εκλεγεί, δεν θα υπάρξει δεύτερο μνημόνιο. Το σημαντικό λάθος του κυρίου Μαλά ήταν ότι δεν γνώριζε την σημερινή τιμή της βενζίνης ( αμόλυβδη των 95 οκτανίων ήταν στο 1,35 σετ το λίτρο και από χθες κυμαίνεται στο 1,36) και αναφέρθηκε σε τιμές παρελθόντων μηνών.
Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Μαλάς είπε ότι στην καταρχήν συμφωνία με την τρόικα δεν περιλαμβάνεται πρόνοια για αυτόματη ενεργοποίησής τους. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει δυνατότητα για διεκδίκηση αναδρομικά της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Για τις επιθέσεις που δέχεται η Κύπρος περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ο κύριος Μαλάς διερωτήθηκε μήπως οι Γερμανοί θέλουν να κτυπήσουν τις ρωσικές καταθέσεις στο νησί.
Ο Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ, είπε ότι επιθυμία του είναι να ηγηθεί της ανάπτυξης και όχι της κρίσης. Προσέθεσε ότι, ως υπουργός στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου, η οποία -όπως είπε- παρέλαβε έλλειμμα και παρέδωσε πλεόνασμα, είχε αποδείξει ότι παράγει έργο για την ανάπτυξη. Είπε, επίσης, ότι ο τόπος χρειάζεται έναν πρόεδρο που να διεκδικεί και όχι να πείθεται από τους ξένους.
Επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για πώληση μέρους του οικοπέδου 12 στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κύριος Λιλλήκας δεσμεύθηκε εκ νέου ότι θα αποδεσμεύσει την Κύπρο από την τρόικα εντός του 2013, μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Διερωτήθηκε μάλιστα κατά πόσο η πρόταση δεν υιοθετείται, λόγω δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Παρόλα αυτά, αν και ρωτήθηκε αρκετές φορές, απέφυγε ν' απαντήσει αν θα υπογράψει το μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενό του. Ούτε ήταν σε θέση να εξηγήσει τι θα γίνει τον Μάρτιο με τις πληρωμές του δημοσίου, αν δεν είναι σε θέση να εισπράξει αμέσως τα έσοδα από το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τη τηλεψηφοφορία, που πραγματοποίησε ο τηλεοπτικός σταθμός Sigma, ο κ. Αναστασιάδης έπεισε το 42,2% των τηλεθεατών, έναντι 17,5% του κ. Μαλά και 20,6% του κ. Λιλλήκα. Σε άλλη τηλεψηφοφορία του MEGA, ο Ν. Αναστασιάδης έπεισε το 49%, ο Στ. Μαλάς το 15%, ο Γ. Λιλλήκας το 35%, ενώ 1% απάντησε κανένας.
πηγη ΑΠΕ