Κύπρος: Κατέβασαν ρολά οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία

Παρέλυσε από το πρωί η οικοδομική βιομηχανία, καθώς οι εργαζόμενοι στον κλάδο κατέρχονται σε επ’ αόριστον απεργία, ζητώντας ανανέωση και κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων.

Κύπρος: Κατέβασαν ρολά οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία
1'

Η απόφαση για την απεργία λήφθηκε μετά το αδιέξοδο μαραθώνιας σύσκεψης, την οποία είχε συγκαλέσει η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών.

Οι συντεχνίες καταγγέλλουν ότι οι εργοδότες απέρριψαν τη μεσολαβητική πρόταση της υπουργού Εργασίας, προβάλλοντας προσκόμματα.

Καθολική είναι πάντως σύμφωνα με τις συντεχνίες η απεργία των οικοδόμων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ, Μιχάλης Παπανικολάου κατηγόρησε τους εργολήπτες πως αποφάσισαν να δώσουν το τελικό χτύπημα στους εργαζόμενους και προειδοποίησε πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό.

Στόχος, είπε, όλων των εργοδοτών σήμερα είναι να στρέψουν τις εργασιακές σχέσεις δεκάδες χρόνια πίσω.

Εκμεταλλεύονται, κατέληξε, την οικονομική κρίση για να αποκόψουν μισθούς και να απολύσουν εργαζόμενους.

Οι εργολήπτες απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι απολύονται Κύπριοι για να προσληφθούν ξένοι.

Μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο Κώστας Ρουσιάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Εργοληπτών Οικοδόμων είπε ότι οι Κύπριοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας και πρόσθεσε ότι οι απολύσεις έγιναν από εταιρείες που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και που δεν είναι λίγες.

Για την απόρριψη της πρότασης της υπουργού Εργασίας, ο κ. Ρουσιάς είπε ότι αυτή επισήλθε σε θέματα που δεν ήταν εγκαίρως προετοιμασμένα και γι’ αυτό δεν έγιναν αποδεκτά από τους εργολήπτες.

πηγη Φιλελεύθερος

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή