SZ: «Η Κύπρος σε σταυροδρόμι»
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα όξυνση της κρίσης», αναφέρεται στο άρθρο με τίτλο «Υπέρ: Πρέπει να πληρώσουμε», συνεχίζοντας:
«Χωρίς οικονομική στήριξη η Κύπρος θα πτωχεύσει. Και την πτώχευση θα ακολουθήσει η έξοδος από την ευρωζώνη. Στις αγορές αυτό ισοδυναμεί με το εξής: “η ΕΕ αφήνει στην τύχη της την Κύπρο“. Αμέσως οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να διερωτώνται μήπως οι Ευρωπαίοι θα έπρατταν το ίδιο και με άλλα μικρά κράτη μέλη, όπως τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.
Στο προσκήνιο θα επέστρεφε ωστόσο και η Ελλάδα: 8% των καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες προέρχονται από την Κύπρο. Αν εξέλειπαν τα ποσά αυτά δεν θα αποκλειόταν συνεπώς οι ελληνικές τράπεζες να ξαναχρειάζονταν κεφάλαια παρά την πρόσφατη ανακεφαλοποίησή τους. (…) Δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να εκτεθούμε σε αυτόν τον κίνδυνο. Η πιο σωστή απάντηση θα ήταν να εμβάσουμε τα απαιτούμενα 17 δισ. ευρώ χωρίς να ξεχνάμε ότι το ποσό αυτό είναι δάνειο και όχι ελεημοσύνη».
Στο άρθρο «Κατά: Αρκετά!» επισημαίνεται: «Παρά τις όποιες δυσκολίες, η Ελλάδα είναι σε θέση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Στη Κύπρο όμως αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι η κυπριακή οικονομία είναι οργανωμένη σαν ένα μεγάλο τραπεζικό σύστημα.
Το επιχειρησιακό μοντέλο στηρίζεται στο χρήμα. Χρήμα δεν υπάρχει πια. Και τώρα θα πρέπει να βοηθήσει η Ευρώπη; Σε καμία περίπτωση! (…) Με διαφορά τις μεγαλύτερες εκκρεμείς απαιτήσεις έναντι των κυπριακών τραπεζών, τις έχουν ελληνικές τράπεζες, τα προβλήματα των οποίων μπορούν να λυθούν στην Ελλάδα με την βοήθεια της Ευρώπης.
Άλλοι επενδυτές στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα γερμανικές τράπεζες, έχουν περιορίσει αρκετά τις επενδυτικές τους δραστηριότητες. Δεν βρισκόμαστε ούτε λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ούτε στο ξεκίνημα της κρίσης χρέους. Ο κόσμος μπορεί να αντέξει ένα κυπριακό σοκ. Ακούμε πάντα ότι αυτές που διασώζονται είναι οι τράπεζες και τα κράτη που είναι συστηματικά σημαντικά. Η Κύπρος όμως δεν είναι συστημικά σημαντική».