Ομήρου: Δεν μπαίνουμε αυτή την εβδομάδα σε συναλλαγές

Η ΕΔΕΚ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις προγραμματικές της προτάσεις και δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει οποιασδήποτε μορφής συναλλαγή σε θέματα κατανομής της εξουσίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ύστερα από συνάντησή του, στα γραφεία της ΕΔΕΚ, με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρο Μαλά.
4'

«Σε καμία εκδοχή και σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε αυτή την εβδομάδα σε συναλλαγές, οι οποίες αφορούν διανομή και κατανομή τιμαρίων της εξουσίας», είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως σκοπός της συνάντησης με τον κ. Μαλά ήταν για να θέσει ενώπιον τους ο υποψήφιος Πρόεδρος τις σκέψεις, τις προτάσεις και τις ιδέες του σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ανέφερε πως η ΕΔΕΚ θα πάρει τις αποφάσεις της στα συλλογικά της όργανα, σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου και Κεντρικής Επιτροπής, και ότι ο ίδιος θα διαβιβάσει τις θέσεις του κ. Μαλά στα συλλογικά όργανα για να τις έχουν υπόψη τους όταν θα λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.

Ερωτηθείς αν δηλαδή δεν απορρίπτουν συμμετοχή σε Κυβέρνηση αλλά απλώς δεν θα συζητήσουν για αυτό προεκλογικά απάντησε: «Πολύ σωστά. Το αν θα συζητήσουμε συμμετοχή σε Κυβέρνηση είναι κάτι άλλο και δεν λέω ότι θα συμμετάσχουμε σε οποιανδήποτε Κυβέρνηση». Σε ερώτηση για την τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος υπέρ της υποψηφιότητας Μαλά, ο κ. Ομήρου είπε πως «η ΕΔΕΚ είναι κόμμα αυτόνομο και θα πάρει τις αποφάσεις της στα συλλογικά της όργανα».

Ο κ. Μαλάς ανέφερε στις δηλώσεις του πως έχει ξεκαθαρίσει τους βασικούς άξονες της πολιτικής του και όσον αφορά το Κυπριακό και όσον αφορά την οικονομία και το πώς αντιλαμβάνεται την Κυβέρνηση Εθνικού Συνασπισμού την οποία έχει προαναγγείλει και πριν από τον πρώτο γύρο.

«Εχω επεξηγήσει ότι στο Κυπριακό θεωρώ πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί περαιτέρω ένα πλαίσιο λύσης του Κυπριακού πέραν από τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, δηλαδή ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο λύσης έτσι ώστε και κάποια επί μέρους θέματα να συμφωνηθούν σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρέκκλιση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Είπε πως για τον ίδιο η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου λύσης του Κυπριακού που να δίνει και ένα περιεχόμενο στη διακήρυξη του 2009 του Εθνικού Συμβουλίου «αποτελεί απόλυτη δέσμευση που θα υλοποιηθεί τους πρώτους δυο-τρεις μήνες της διακυβέρνησης μέσα από εξαντλητικές συνεδρίες και του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και ομάδων εργασίας για να ξεκαθαρίσουν όλα τα θέματα και να υπάρχει πλήρης συναντίληψη. Δεν θα κινηθούμε στη βάση της οποιασδήποτε πλειοψηφίας. Προσπάθειά μας είναι μια ομόφωνη απόφαση που να μεταφραστεί σε ένα ομόφωνα αποδεκτό περιεχόμενο», πρόσθεσε.

Για την οικονομία, ο κ. Μαλάς είπε πως η Κύπρος μπορεί να πάει μπρος μόνο με προτάσεις που να εδράζονται από τη μια στην ανάπτυξη και από την άλλη στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, που διαφυλάσσεται μέσα από τη στήριξη του βιοτικού επιπέδου των Κυπρίων, κάτι που δυστυχώς εάν δεν το διαφυλάξουμε τότε η χώρα μας θα μπει σε μιαν πορεία κοινωνικής αποσύνθεσης. Χαίρομαι γιατί τις δικές μου τις απόψεις τις ασπάζονται και δυνάμεις εκτός Κύπρου. Δεν είμαστε μόνοι στην Ευρώπη εκφράζοντας αυτές τις προοδευτικές απόψεις και είμαι σίγουρος ότι αυτά εκφράζουν και την ΕΔΕΚ», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την Κυβέρνηση Εθνικού Συνασπισμού είπε πως «η δική μου Κυβέρνηση θα αποτελείται από 15 χαρτοφυλάκια συμπεριλαμβανομένου και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και φυσικά των δυο Υφυπουργείων που έχω ήδη προαναγγείλει, το Υφυπουργείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Στρατηγικού Σχεδιασμού κάτω από το οποίο θα ενταχθεί το Γραφείο Προγραμματισμού και το Υφυπουργείο για τη Ναυτιλία, 15 στο σύνολο και με τα Υπουργεία».

Ανέφερε πως «καμία πολιτική δύναμη δεν θα έχει περισσότερα από τέσσερα από αυτά τα χαρτοφυλάκια, άρα απαντώ και στον προβληματισμό για την οποιασδήποτε πλειοψηφική συμμετοχή του οποιουδήποτε κόμματος. Κυβέρνηση Εθνικού Συνασπισμού σημαίνει συμμετοχή προσωπικοτήτων και πολιτικών προσώπων από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αυτό είναι ένα μια κοινωνική εντολή, την οποία δεσμεύομαι να μεταφράσω σε πολιτική πράξη ανεξαρτήτως των οποιωνδήποτε αποφάσεων παρθούν», συνέχισε ο κ. Μαλάς.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως είναι καλοδεχούμενη η στήριξη από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, προσθέτοντας πως αυτό καταδεικνύει ότι η Κύπρος σε μια δική του διακυβέρνηση θα έχει συμμάχους και πως αυτό είναι απάντηση προς πολλούς «που λένε ότι εμείς δεν έχουμε στήριξη στην Ευρώπη. Αυτό δεν ισχύει», πρόσθεσε

Ανέφερε πως η συζήτηση που γίνεται εντός Κύπρου είναι μια συζήτηση που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και πως αναμετρώνται ουσιαστικά και σε αυτές τις εκλογές στη χώρα μας δυο βασικές φιλοσοφίες, η φιλοσοφία της σκληρής λιτότητας την οποία εκφράζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και όσοι υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η πολιτική φιλοσοφία που εδράζεται στο ισχυρό κοινωνικό κράτος και στην ανάπτυξη από τη μια και από την άλλη στην ελεύθερη οικονομία με μια ισότιμη συνύπαρξη της ισχυρής κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής της ελεύθερης οικονομίας.

ΠΗΓΗ icyprus