Αναστασιάδης σε F.T: Θα θέλαμε να καθυστερήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις

Την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, έως τα τέλη Μαρτίου, έχει ως στόχο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπως δήλωσε σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Financial Times».

Αναστασιάδης σε F.T: Θα θέλαμε να καθυστερήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις
2'

"Ενα κούρεμα καταθέσεων θα ήταν «καταστροφικό» για την Κύπρο και θα μπορούσε να είχε επιπτώσεις σε άλλες χώρες της ευρωζώνης" ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι ο Όλι Ρεν συμμερίζεται την άποψή του.

«Θα επέφερε αβεβαιότητα και θα μπορούσε να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της ευρωζώνης. Ο τραπεζικός μας τομέας διαθέτει σημαντικά αποθέματα ρευστότητας και μπορεί να αναδιαρθρωθεί ως πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Επίσης, τόνισε ότι δεν είναι εφησυχασμένος ως προς το θέμα των κατηγοριών, κυρίως από τη Γερμανία, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. «Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε κάθε περαιτέρω βελτίωση κριθεί αναγκαία».

Απέρριψε ωστόσο ως «σύγκρουση συμφερόντων» την πρόταση περί ορισμού ιδιωτικής εταιρείας για να ελέγξει σχετικά το χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου.

Σε άλλο σημείο επεσήμανε την πεποίθηση ότι η Κύπρος αποτελεί «συστημικό ρίσκο» για την ευρωζώνη και πως θα χρειαζόταν μια συμφωνία εντός εβδομάδων για να τονωθεί ο τραπεζικός τομέας και να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μείνει η κυβέρνηση χωρίς ρευστό. «Χρειαζόμαστε έγκαιρη οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς επίσης και για την κάλυψη των άμεσων και μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών αναγκών», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης.

Η απεσταλμένη της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας στη Λευκωσία σχολιάζει ότι η νίκη του Νίκου Αναστασιάδη προκάλεσε ανακούφιση στους περισσότερους ηγέτες της ΕΕ. Μεταξύ αυτών φέρεται να συγκαταλέγεται και η Αγκελα Μέρκελ, η οποία είχε έρθει σε «απόγνωση» με τον Δημήτρη Χριστόφια «που δεν έκλεισε συμφωνία με τους πιστωτές επί περισσότερο από ένα χρόνο» και «φλέρταρε» επανειλημμένα με τη Μόσχα ως εναλλακτική λύση στη διάσωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης που έχουν γνωρίσει την ομάδα του νέου προέδρου έχουν εγείρει ανησυχίες για το ότι και ο ίδιος μοιάζει διστακτικός να προβεί «στις δραστικές ενέργειες που χρειάζονται» για να επιστρέψει η δημοσιονομική υγεία στη χώρα.

Οι «Financial Times» αναφέρουν πως ο νέος πρόεδρος της Κύπρου άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι προετοιμασμένος να συναινέσει σε ορισμένες από τις απαιτήσεις των διεθνών δανειστών, ιδίως ως προς τις «σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις» από τις οποίες ορισμένοι στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι μπορούν να συγκεντρωθούν έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Θα θέλαμε να συζητήσουμε κατά πόσο μπορούμε να αναβάλουμε τις ιδιωτικοποιήσεις ίσως κατά τρία χρόνια, ανάλογα με το ρυθμό της ανάκαμψης και την πρόοδο άλλων μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης. «Υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια… αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και τις ειρηνικές εργασιακές σχέσεις», κατέληξε ο νέος πρόεδρος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή