FT: Σχοινοβατεί το κυπριακό δημόσιο χρέος
Την προσοχή στον τρόπο υπολογισμού της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους εφιστά με άρθρο της το μπλοκ της «Financial Times», «Alphaville», το οποίο χαρακτηρίζει το κυπριακό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ως ίσως το πιο ακριβό στην ιστορία κατ' αναλογίαν του μεγέθους της οικονομίας.
Ο ιστότοπος, που κατά καιρούς φιλοξενεί αναλύσεις κορυφαίων οικονομολόγων, σημειώνει ότι από τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έθεσε ως όρο, για τη συμμετοχή στις διασώσεις κρατών, την ύπαρξη μιας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους, τα προγράμματα αυτά «θα έπρεπε να είναι στη θεωρία αρκετά αντικειμενικά».
«Στην πραγματικότητα όμως (οι αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους) έχουν γίνει φαντασιώσεις που ετοιμάζονται στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο, με τους σχεδιαστές των πακέτων οικονομικής βοήθειας να τοποθετούν ιδιωτικοποιήσεις και προβλέψεις ανάπτυξης στις αναλύσεις, λες και είναι στρατηγοί που μετακινούν φανταστικά στρατεύματα σε ένα χάρτη», υποστηρίξει η «Alphaville».
Ειδικότερα, για την Κύπρο, το «Alphaville» επικαλείται ανάλυση του Gabriel Sterne, που θεωρείται σημαίνων οικονομολόγος-αναλυτής, ο οποίος θεωρεί ότι το κυπριακό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. O εν λόγω αναλυτής εκτιμά ότι το κυπριακό ΑΕΠ θα ανέλθει στα €19.116 εκατομμύρια, σε αντίθεση με πρόβλεψη του κυπριακού ΥΠΟΙΚ, που εκτιμά ότι με ρυθμό ανάπτυξης 4,5% από το 2016 και εντεύθεν θα φτάσει στα €22,549 εκατ.
Πάντως, οι προβλέψεις του Sterne σε σχέση με τη μεταβολή του πραγματικού κυπριακού ΑΕΠ διαφέρουν μόνο κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες (2,0% έναντι 2,5% του κυπριακού ΥΠΟΙΚ) από το 2016 και εντεύθεν.
Απόδοση: Σημερινή