Αδειάζει η κλεψύδρα για την Κύπρο
Με την κλεψύδρα να αδειάζει επικίνδυνα η κυπριακή κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο για να καταφέρει να βρει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο μετά το ιστορικό «όχι» στο νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων.
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, ενώ όπως τονίζουν κάτοικοι της Μεγαλονήσου «οι μέρες θυμίζουν 1974!».
Η τρόικα απορρίπτει οποιοδήποτε εναλλακτικό σχέδιο, οι τράπεζες παραμένουν κλειστές μέχρι την Τρίτη και η αγορά βρίσκεται σε απόγνωση.
Μετά το χθεσινό «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, φαίνεται πως η τρόικα αναθάρρησε και περνάει στην αντεπίθεση. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν ικανοποιήθηκαν από τις εναλλακτικές προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης και επαναφέρουν την πρόταση για «κούρεμα» των καταθέσεων.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε σύσκεψη που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς στις 09.30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο.
Τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο
Ο κ. Αναστασιάδης προήδρευσε το βράδυ της Τετάρτης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και έχει έτοιμο ένα νέο "σχέδιο Β" που θα υποβληθεί στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Εφόσον το εγκρίνουν, το σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα τεθεί σε ψηφοφορία, μετά από σύντομη συζήτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση προβλέπει την δημιουργία ενός ειδικού ταμείου, στο οποίο θα συνεισφέρουν εθελοντικά τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ταμεία ακινήτων και άλλα φυσικά πρόσωπα, αλλά και την έκδοση εθνικού ομολόγου που θα διασυνδέεται με το φυσικό αέριο, προκειμένου να συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να "κλειδώσει" το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης.
Μέσα σε μερικά 24ωρα το Ταμείο πρέπει να είναι έτοιμο και να έχει αρκετή ρευστότητα, ώστε να δοθεί η ανάλογη βοήθεια προς τις τράπεζες για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν.
Αν τα κεφάλαια, τα οποία θα συγκεντρωθούν στο ταμείο είναι αρκετά, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της οικονομίας, τότε η Κύπρος θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει λύσει το πρόβλημα, τουλάχιστον προς το παρόν.
Διαβάστε επίσης:
Απόφαση Μέρκελ: «Τσακίστε την Κύπρο»