Διαχωρισμό «καλής» και «κακής» Λαϊκής Τράπεζας προωθεί η Κύπρος

Δραματικές στιγμές ζει η Κύπρος που βρίσκεται «πνιγμένη» ανάμεσα στα «όχι» των Ευρωπαίων και τα «δεν μπορώ» των Ρώσων και προσπαθεί πλέον να βρει λύση στον «γόρδιο δεσμό» από μόνη της.

Διαχωρισμό «καλής» και «κακής» Λαϊκής Τράπεζας προωθεί η Κύπρος
3'

Μόλις είδε το φως της δημοσιότητας, ότι η Κύπρος θα προχωρήσει στο κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας προκλήθηκαν πρωτόγνωρες για το νησί εικόνες. Αυτό ανάγκασε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Γιανίκο Δημητριάδη να προχωρήσει σε δηλώσεις, ώστε να διευκρινίσει ότι πρόκειται για αναδιάρθρωση της Τράπεζας και όχι κλείσιμο, δηλαδή σε διαχωρισμό «καλής» και «κακής» τράπεζας, όπου την «καλή» θα απορροφήσει η Τράπεζα Κύπρου με καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι προωθείται νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την εξυγίανση και ανάκαμψη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Ο Γιανίκος Δημητριάδης ανέφερε επίσης, ότι σε περίπτωση που δεν περάσει ο νόμος τότε «η Λαϊκή Τράπεζα θα οδηγηθεί σε άμεση χρεωκοπία και σε τερματισμό των εργασιών της με καταστροφικές συνέπειες».

Ο κ. Δημητριάδης τόνισε: «Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει εισηγηθεί την κατεπείγουσα κατάθεση και ψήφιση νόμου σχετικά με την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Με την εξυγίανση αποτρέπεται ο κίνδυνος τραπεζικής χρεοκοπίας και εξασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, ενώ διασφαλίζονται και θέσεις εργασίας» (δεν διευκρίνισε αν αυτό αφορά όλες τις θέσεις εργασίας και όχι «κάποιες»). Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου τόνισε πως η εξυγίανση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εξυγίανση του τραπεζικού πλαισίου, ενώ δίνεται η δυνατότητα στη Λαϊκή Τράπεζα να συνεχίσει τη λειτουργία της.

«Σε διαφορετική περίπτωση θα χρεοκοπήσει με άμεσες συνέπειες στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος» κατέληξε σε δραματικό τόνο ο κ. Δημητριάδης. Ωστόσο, προς νέο αδιέξοδο οδηγούνται οι εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από κοινοτικά στελέχη, η τρόικα που βρίσκεται στο νησί, φέρεται να μην αποδέχεται το εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και επιμένει στο αρχικό πλάνο ή σε μια δικαιότερη λύση. Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές εδράζουν τις ενστάσεις τους στο γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα έχει λιγότερες καταθέσεις Ρώσων και με το σχέδιο που επεξεργάζεται η Κυπριακή Κυβέρνηση, η επίπτωση για τους Ρώσους πελάτες θα είναι μικρότερη.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι 500 συνεργατικά ταμεία έχουν τις καταθέσεις τους στη Λαϊκή Τράπεζα. Ουσιαστικά η τρόικα υποδεικνύει προς μια συνολική λύση για το τραπεζικό σύστημα και όχι προς κάποιο ημίμετρο που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των αλλοδαπών καταθετών. Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, το βάρος της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου θα το σηκώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι εγχώριοι καταθέτες.

Η πίεση που ασκείται στην Κυβέρνηση είναι πλέον τεράστια και η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ίσως να οριοθετήσει περαιτέρω τα πλαίσια εντός των οποίων μπορεί να αναζητήσει τη λύση η Κυβέρνηση της Κύπρου. Πάντως, πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών και προσέρχονται πλέον στη Βουλή προς ψήφιση των προτάσεων, συν του Ταμείου Αλληλεγγύης. Η νύχτα έχει ακόμα δρόμο μπροστά της και όλα δείχνουν πως οι Κύπριοι οδηγούν εκείνη την ΕΕ να δεχτεί ή «όχι» τις αντιπροτάσεις τους.

Διαβάστε επίσης:

Όριο αναλήψεων 260 ευρώ ανά πελάτη επιβάλει η Λαϊκή

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή