Έφτασε η κρίσιμη ώρα για την Κύπρο: Μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία

Ζοφερότατη είναι η κατάσταση για την κυπριακή οικονομία, καθώς είναι πλέον «προ των πυλών» η άτακτη χρεοκοπία της, αν δεν βρεθεί συμφωνία για το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση στο έκτακτο Eurogroup που θα αρχίσει στις Βρυξέλλες στις 19.00 (ώρα Ελλάδος).

Έφτασε η κρίσιμη ώρα για την Κύπρο: Μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία
3'

Εκτός από τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου, για τις Βρυξέλλες αναχώρησε το πρωί και ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος, πριν από την σύνοδο του Eurogroup, θα έχει κρίσιμες επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Ωαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Την τραγικότητα της κατάστασης αποτυπώνει η δήλωση, τις πρώτες πρωινές ώρες, του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Χρίστου Στυλιανίδη, ο οποίος τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά».

Τη Λευκωσία ανησυχεί πολύ, η άτεγκτη στάση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξη στη «Welt am Sonntag», προειδοποίησε ότι «η παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη εξαρτάται από το σχέδιο οικονομικής βοήθειας που τυγχάνει διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ο Σόιμπλε αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποτυχίας της προσπάθειας και η Κύπρος να μην αποφύγει την χρεοκοπία.

Το ανυπέρβλητο μέχρι τα μεσάνυχτα εμπόδιο, όταν αναχώρησε από το προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας η αντιπροσωπεία της τρόικας, για τη συμφωνία ήταν η απαίτηση του ΔΝΤ να απορροφήσει η Τράπεζα Κύπρου το «καλό» κομμάτι της Λαϊκής Τράπεζας, όπως αυτό προκύπτει από το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, η Τράπεζα Κύπρου και η κυβέρνηση αρνήθηκαν να αποδεχθούν το αίτημα αυτό της τρόικας και ειδικότερα του ΔΝΤ.

Η κυπριακή πλευρά θεωρεί άδικη μία τέτοια εξέλιξη, γιατί η Τράπεζα Κύπρου θα κληθεί να επωμιστεί το δάνειο των περίπου 9 δισ. ευρώ, που είχε συνάψει η Λαϊκή Τράπεζα από το Ταμείο Ρευστότητας (ΕΛΑ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με βάση τα όσα είχαν συζητηθεί μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, όταν η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βερκουλέσκου έθεσε το θέμα της Τράπεζας Κύπρου, η συμφωνία προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου με ένα κούρεμα της τάξης του 20% για καταθέσεις πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ. Όλες οι καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες θα είναι εξασφαλισμένες ανά καταθέτη και όχι ανά λογαριασμό.

Επίσης, θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης σε όλες τις καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ σε όλες τις τράπεζες στην Κύπρο για εξασφάλιση των ταμείων πρόνοιας κι άλλων ευαίσθητων λογαριασμών, που εγκλωβίζονται στη Λαϊκή με ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 4%.

Τραπεζικός παράγων δήλωσε ότι υπάρχει μια τράπεζα (Λαϊκή), που είναι «κλινικά νεκρή» και μια (Τράπεζα Κύπρου), η οποία «βρίσκεται στον αναπνευστήρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου για να σωθεί και η κυπριακή οικονομία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ΔΝΤ και Βερολίνο επιδιώκουν την εκκαθάριση των μεγάλων τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου.

Η στάση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αμβλυνθεί, καθώς τα δύο άλλα μέρη της τρόικας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φαίνεται να ικανοποιούνται από τις θέσεις της Λευκωσίας.

Ευρωπαίος παράγοντας, που παίρνει μέρος στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι η τρόικα είχε προειδοποιήσει την κυπριακή κυβέρνηση από τον Νοέμβριο του 2011, που θα έφθαναν τα πράγματα χωρίς την έγκαιρη λήψη μέτρων. Αποδείχθηκε, υποστήριξε ότι ουδέν μέτρο λήφθηκε προς την ορθή κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης:

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Απειλεί με χρεοκοπία την Κύπρο ο Σόιμπλε

Ώρα μηδέν για την Κύπρο - Χωρίς συμφωνία ο Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή