Μετά τη διάλυση της οικονομίας προωθούν νέο σχέδιο Ανάν;
Κίνδυνος για τα εθνικά ζητήματα η αποδυνάμωση της Κύπρου
Οι συνέπειες του ηρωικού ΌΧΙ του κυπριακού λαού φαίνεται πως δεν πρόκειται να εξαντληθούν μόνο σε οικονομικό επίπεδο.
Οι ανακατατάξεις που έφερε η κρίση της Κύπρου αλλά και η αλλαγή στάσης των Ισραηλινών απέναντι στην Τουρκία, έπειτα από την επίσκεψη Ομπάμα στο Ισραήλ, δημιουργούν νέα δεδομένα αρνητικά για τη Λευκωσία και κατ' επέκταση για τον ελληνισμό.
Με το τουρκικό ερευνητικό να αλωνίζει στο Καστελόριζο και το Ισραήλ να έχει πλέον ανοιχτή γραμμή με την Άγκυρα, η Κύπρος βρίσκεται ξαφνικά σε αδύναμη θέση μιας και η στήριξη της Ρωσίας στο εγχείρημα της ΑΟΖ δεν πρέπει να θεωρείται τόσο ισχυρή όσο στο παρελθόν. Αν σ'αυτό προσθέσουμε και τις δημόσιες αιτιάσεις παραγόντων της Gazprom περί αμφιβολιών για το κατά πόσο τα κοιτάσματα αερίου θα είναι τόσο επικερδή, μάλλον εγχειρείται ανατροπή της γεωπολιτικής σκακιέρας στην περιοχή, με τους Τούρκους να περιμένουν την ευκαιρία.
Τυχαία άλλωστε, δε μπορεί να είναι και η αναφορά του νέου Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος στην πρώτη επικοινωνία του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη του τόνισε "τη σημασία να επιστρέψουν στις συνομιλίες για μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία". Φανταστείτε λοιπόν με τις παρούσες συνθήκες να συρθεί ο κυπριακός λαός σε μία διαδικασία λύσης, πόσο χειρότερα μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα.