Κύπρος: Σε απόγνωση η επιχειρηματική κοινότητα
Την περασμένη εβδομάδα, η αγορά ήταν «μουδιασμένη». Σήμερα, μετά και την απόφαση στο Eurogroup για τον τρόπο διάσωσης της Κύπρου, ασφυκτιά και επικρατεί, πλέον απόγνωση.
Εκτιμήσεις παραγόντων της κυπριακής αγοράς είναι ότι οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών θα αλλάξουν το πρόσωπο της κυπριακής επιχειρηματικότητας, καθώς αναμένουν το κλείσιμο χιλιάδων εταιρειών, οι οποίες θα πληγούν από την απομείωση των καταθέσεών τους. Η αγορά, τα τελευταία δύο χρόνια, είχε ούτως η άλλως προβλήματα ρευστότητας και οι τελευταίες εξελίξεις θα δώσουν τη χαριστική βολή σε όσες επιχειρήσεις προσπαθούσαν να κρατηθούν στη ζωή.
Η ένταση του προβλήματος αφορά το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, με την οποία σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις έχουν κάποιου είδους σχέση.
Το μόνο ίσως ελπιδοφόρο, για την ώρα, είναι πως, μετά από παρέμβαση του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, το τελωνείο δέχεται επιταγές για εκτελώνιση αγαθών. Πρόκειται για αγαθά τα οποία παραγγέλθηκαν πριν από 15 ημέρες.
Η Παγκύπρια Οργάνωση Βιομηχανικών Επαγγελματιών Κύπρου (ΠΟΒΕΚ), σε επιστολή της, προς τον υπουργό Εργασίας καλεί τα υπουργεία Οικονομικών, Εμπορίου και Εργασίας να βρίσκονται σε κατάσταση άμεσης αντιμετώπισης πρακτικών θεμάτων και προβλημάτων για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του εμπορίου.
Ζητά, επίσης,
- Την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για μείωση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης κατά 50%, ώστε να σωθούν «υγιείς» επιχειρήσεις και να μπορέσουν, μεσοπρόθεσμα, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάκαμψης και ανάπτυξης.
- Τη διάθεση χρηματοδότησης και ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις με χαμηλό επιτόκιο.
- Την αναχρηματοδότηση και επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων, με περίοδο χάριτος και πληρωμής πιο μικρής δόσης. Η εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας από πρακτικές κατασχέσεων είναι απαραίτητη και για οικονομικούς λόγους αλλά και για προστασία και συνοχή του κοινωνικού ιστού.